Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makówkaaaaaaaaaaaaaaaa

Mak do makowca-i tu zaczynają się schody.

Polecane posty

Gość makówkaaaaaaaaaaaaaaaa

Otóż zainwestowałam w mak z puszki.Zawiera on bakalie ,miód itd.Ale wielu przepisach które wertuje na temat makowców trzeba dodać żółtka,białka czy też proszek do pieczenia.Wiadomo że z puszki jest bardziej żadki wiec czy jak resztę zrobie zgodnie z przepisem to czy mi nie będzie rozwalało się ciasto?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość enimma
Ja właśnie będę taki makowiec piekła i do niego dodam piane z bialek wlaśnie i 2 łyżki kaszy mannej. Taki znalazłam przepis i wygladał zachęcająco :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makówkaaaaaaaaaaaaaaaa
Dopiero na święta :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciasto: 250 g Kasi 400 g mąki 150 g cukru 2 jajka 1 jajko rozkłócone Masa makowa: 1 puszka masy makowej (900g) 2 jajka 140 g cukru pudru 2 łyżki kaszy mannej Do miski włóż mąkę, cukier, jajka i miękką Kasię. Wszystko wymieszaj mikserem i przełóż na obsypany mąką stół. Szybko zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość około 1/2 cm. Wytnij z ciasta prostokąt wielkości formy i włóż je do niej, lekko ponakłuwaj widelcem. Masę makową wyłóż z puszki do miski. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka i kaszę dodaj do maku i wymieszaj mikserem. Masę makową wymieszaj delikatnie z pianą z białek. Masę przełóż na ciasto. Resztę ciasta powtórnie zagnieć, rozwałkuj i pokrój w plasterki. Plasterki połóż na masie makowej i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w 180st.C. przez około 40 min. Taki placuszek robię na kruchym ,jest naprawdę smaczny ,zawsze się udaje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o ja cie krece
czego to nie wymysla :D Mak z puszki jest? :D Ja tam robie ze zwyklego. Ale to ciekawostka ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makówkaaaaaaaaaaaaaa
ryjek 🌼 świetny przepis! Dziękuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Producenci spożywki chcą nam ułatwić życie i produkują mak w puszkach, który nie wymaga namaczania, mielenia, gotowania, sparzania, doprawiania :D Ser z wiaderka,którego nie trzeba już mielić, warzywa krojone w kopsteczke i mrożone tudzież zamknięte w słoiku lub puszce. Nie ma to tamto wiele ułatwień mamy w życiu :D A moja babcia by mieć marchewkę musiała ją posiać, odczekać swoje, pielęgnować grządki, a później się cieszyć zbiorem, po czym marchewkę trzeba było dobrze przechowywać coby się nie zmarnowała :) Ale niestety przez te ułatwienia smak naszych potraw trochę się popsuł..bo jednak nie ma jak to warzywka z własnego ogródka, hodowane bez oprysków...ale cóż za wszytsko trzeba płacić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mak w puszce używam bo jest świetny i nie muszę się pierdolić z mieleniem i moczeniem bakalii ,serek kupuję w kostkach śmietankowy już zmielony tylko jego doprawiam według własnego uznania ,warzywa kupuję na targu gospodarza ,jeszcze mnie nie popierdoliło żeby kupywać marchewkę w słoiku tudzież mrożoną :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja twaróg kupuję w wiaderkach (ale tylko taki polecony- bo niektóre są paskudne), mak do makowca z puszki, a marchewki dostaję z działeczkii ile mi się uda tyle uchowam na zimę a jak się kończy to kupuję w markecie lub na ryneczku :) Ale kupuję np. mrożonego kalafira porcjowanego, szpinak mrożony (bo nie trzeba myć, przebierać itd. :) Więc jednak korzystam często z tych ułatwień :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I ja też sobie ułatwiam życie :D Po cholerę zapierdalać skoro można prościej i wcale nie gorzej coś ugotował czy upiec. Nie twierdze że wszystkie ,,gotowce" są dobre ale mak też kupuje z puszki -bo komu by się chciało kręcić ze dwa razy?,ser również wiaderku jest dobry itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JoanEv
Cenię sobie oszczędność czasu. Zdecydowanie najlepszym makiem gotowym, jest mak w puszcze Helio. Nie jest suchy, nie ma sztucznego posmaku i jest równie smaczny jak samodzielnie przygotowany mak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ktory ser w wiaderku lub
w tubie najlepszy do sernika? a co powiecie na mak z firmy Bakaland?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×