Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość basia4379

Czy miałyście silne bóle po porodzie

Polecane posty

Gość basia4379

Chciałam zapytać czy któraś z dziewczyn miała silne bóle brzucha związane z obkurczaniem sie macicy po porodzie.Ja musiałam brać tabletki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe miałam silne bóle,goraczke nie mogłam z bólu zasnąc a był to mój pierwszy poród Może któraś z Was mi powie jak to wygląda przy kolejnym porodzie,bo ponoć może być jeszcze gorzej?

Gość drumdrumdrum
mam za sobą 2porody i żadnych bóli nie miałam.

Gość jxoejbeoclbfhcouc
tak basia,po drugim porodzie jest wiekszy bol,gdyz macica,jest jeszcze bardziej rozciagnieta i musi sie wiecej obkurczac. ja po drugim tez jechalam na tabletkach przeciwbolowych.

jxoejbeoclbfhcouc chyba sama nie wierzysz w to co piszesz :-D ja po zadnym porodzie nie mialam boli, po pierwszym pamietam tylko ze dlugo krwawilam(prawie caly polog) i ogolnie przez pare godzin od porodu mialam opuchniete krocze- ale zadnych boli po drugim porodzie to juz wogole mnie nic nie bolalo, a macicie obkurczona mialam juz 6 dni po porodzie-badala mnie polozna i sama byla zdziwiona, plamic przestalam po 2 tyg od porodu

ja wlasnie slyszalam w szpitalu odwrotnie niz poprzedniczna, za po kazdym kolejnym porodzie wlasnie mniej boli i to zgadza sie w moim przypadku , mojej mamy i kuzynek ktore ze mna rodzimy w jednym miesiacu, kazda z nas drugie dziecko i kazda zgodnie twierdzila ze szybciej doszla do siebie i bol mniejszy niz przy pierwszym porodzie wiec nie wiem skad taka sprzeczna informacja?

Gość basia4379
od razu widać że każdej z nas organizm inaczej reaguje.....wiec nie ma reguły czy za drugim razem będzie lepiej czy gorzej

Gość jxoejbeoclbfhcouc
wiem co pisze ,slyszalam to od poloznej w szpitalu gdy prosilam o tabletki przeciwbolowe. mam znajoma ktora po 5 porodzie mowila ze tak bolal ja brzuch,jakby conajmniej znowu rodzila. poczytaj troche na ten temat,zanim sie wypowiesz,w kazdej literaturze medycznej to pisze. jezeli polozna byla zdziwiona swiadczy o tym ze tak sie dzieje naprawde,a ty jestes jednym z wyjatkow. jezeli ty tak nie mialas,nie oznacza ze nie ma takich boli:-o

Gość jxoejbeoclbfhcouc
ja tez o wiele szybciej doszlam do siebie po drugim,ale brzuch bolala bardziej. Evi ,nie utożsamiaj wszystkiego ze swoim przypadkiem.

Gość xyxx
położna w szpitalu powiedziała, że z każdym następnym porodem bóle obkurczające macicę będą co raz mocniejsze.

Ja po 2 porodzie mialam bardz silne bole, laski z mojej sali poporodowej wezwaly pielegniarke, ktora podala mi pyralgine, troszke pomagalo. Bole czulam najmocniej podczas karmienia, takie silne skurcze jak porodowe. Pielegniarka polozna wytlumaczyla ze po drugim porzdie tak moze byc, a te skurcze to kurczenei sie macicy przyspieszone podczas karmienia, hormony tak dzialaja. Przezylam, po 1 dobie juz bylo niebo lepiej, ale mocno krwawilam pdczas tych skurczy

mi po kazdym kolejnym porodzie macica szybciej i mniej bolesniej sie obkurczala tak samo bylo w przypadku kobiet w mojej rodzinie ale rozne opinie widze kraza, ja zgadzam sie z ta ze po kazdym nst porodzie lepiej sie czulam

Gość jxoejbeoclbfhcouc
rozmowa Piotra Derentowicza z ginekologiem-położnikiem Krzysztofem Kucharskim z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie Zmiany w macicy Po porodzie zmniejsza się objętość macicy, która zwija się w wyniku nagłego przerwania działania hormonów łożyskowych, znacznego ograniczenia jej zaopatrzenia w krew oraz występowania tzw. skurczów połogowych. Skurcze te mogą być początkowo odczuwane boleśnie, szczególnie podczas karmienia piersią, częściej u wieloródek. Ich skutkiem jest wydalenie zbędnych tkanek, zahamowanie krwawienia oraz zanik zwyrodniałych włókien mięśniowych. Obkurczanie sie macicy jest procesem ciągłym i może trwać nawet kilka tygodni. Możesz wiec, jeszcze przez dłuższy czas po porodzie, odczuwać bóle związane z obkurczaniem macicy. Leżenie na brzuchu i przyjmowanie łagodnych środków przeciwbólowych może zmniejszyć uciążliwość tego okresu. Staraj sie więcej pic i częściej oddawać mocz, przy opróżnionym pęcherzu macica kurczy sie skuteczniej i sprawia to mniej bólu. W czasie karmienia piersią możesz odczuwać nasilanie sie bólu brzucha. Drażnienie brodawki sutkowej podczas ssania, stymuluje przysadkę mózgowa, to wyzwala wydzielanie oksytocyny wywołującej skurcze macicy. Mimo, ze przyczynia sie to do pobolewania brzucha, to dodatkowa stymulacja macicy jest bardzo korzystna. Jeśli trzeba, zawsze możesz sięgnąć po łagodne środki przeciwbólowe (w połogu przeważnie zaleca sie środki oparte na paracetamolu).