Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hjklasdfg

Synek z 50 centyla spadł mi do 10 w 4 miesiącu życia

Polecane posty

Gość hjklasdfg

gdy miał 4 tygodnie ważył 4200g, 2 miesiące 5400g więc to jest na pewno 50 centyl, a wieku 3 miesięcy 5940g i to już nie był nawet pełny 25 centyl:O teraz ma 4 miesiące i waży 6340g i to jest niestety tylko 10 centyl:( nie wiem czy patrzeć na te centyle??? dziecko niby powinno przybierać harmonijnie na wadze czyli cały czas na tym samym centylu... już niem czy patrzeć na wagę (choć pisałyście tutaj żeby na to nei patrzeć) tylko na centyle, ale według nich jest przecież nie tak jak byc powinno:O co może być powodem skoro ma apetyt???

Gość sunday afternoon
bo dziecko im starsze tym wplniej przybiera. poczatkowo po 1kg miesiecznie, potewm po 400-700gr. jezeli by ci przybieral kg miesiecznie to jak by wygladal? pol roku i 10kg???

moja jak miala 3 miesiace i 1,5 tygodnia tez wazylo tyle co Twoje dziecko i lekarz mowil ze wzorowo mojej kuzynki syn (rodzilismy w tym samym miesiacu) jak mial 3 miesiace i tydzien wazyl 6,400 i lekarka kazala go wiecej przepajac pamietam ze moj pierwszy syn w wieku 3 miesiecy wazyl 6300 i wygladal jak ubita kluska :) wiec nie wiem czemu 6 kg w wieku 3 miesiecy to jakas nieprawidlowosc, z tego co ja wiem to wlasnie idealna waga tak samo widze jest w ksiazeczce 3 miesiace i 6 kg to 50 centyl nie wiem jak Ty odczytalas ze to byl niepelny 25 centyl chyba ze to ja jakos zle widze :-/ a w wieku 4 miesiecy waga 6,5 kg to 50 centyl

Gość hjklasdfg
Hmmm u mnei w książeczce zdrowia 6,5 kg w 4 miesiącu życia to 25 centyl, a synek nawet tyle nie waży:( według tej tabeli: http://bi.gazeta.pl/im/7/1326/m1326947.jpg to też 10 centyl (6340g), no chyba, że ja coś namieszałam, ale sprawdzałam i tu i w książeczce zdrowia

u mnie w ksiazeczce zdrowia (corka urodzila sie w sierpniu tego roku) waga 6,5 kg w 4 miesiacu to dokladnie 50 centyl jak corka w wieku 3 miesiecy wazyla prawie 6 kg to pediatra powiedziala ze wzorowo i tak tez mam w ksiazeczce radze sprawdzic w swojej ksiazeczce zdrowia , prosze tez napisac co na ta wage powiedzial pediatra bo az wierzyc mi sie nie chce w tak sprzeczne informacje

juz sama nie wiem ale wg tej tabelki ktora podalas jest dokladnie tak jak piesze chyba ze to ja cos zle widze....

moze zle odczytujesz dane? miesiace sa poziomo a kg pionowo

Gość a ja mam m
to jest tabele dla dziewczynek a nie dla chłopcow

Moja córcia w wieku 12 miesięcy ważyła 9,5 kilo to było mało ale nigdy raczej się tym nie przejmowałam mała prawidłowo się rozwija jest pogodna i radosna teraz ma 4 lata i waży trochę ponad 13 kilo jest szczupła w porównaniu z rówieśnikami ale zawsze miała dobre wyniki i jest zawsze pełna energii więc jeżeli dziecko ma dobre wyniki to nie ma się czym martwić .Wydaje mi się że czasy kiedy uważano że tłuściutkie dzieci to okaz zdrowia lepiej jak są szczupłe :))

Gość hjklasdfg
Racja! to jest tabelka dla dziewczynek:) Tutaj jest dla chłopców: http://bi.gazeta.pl/im/5/1326/m1326945.jpg ale w/g niej również to nie jest więcej jak 10 centyl, bo 6,5 kg to wyraźnie dopiero 25 centyl a synek też urodził się w sierpniu tego roku i tak odczytuję jego wagę również w książeczce no nie wiem czy już ślepa jestem czy jak? ja 4 miesiąc odczytałabym tak: 3 centyl ok. 5750g 10 centyl ok.6300g 25 centyl ok. 6700g 50 centyl ok.7200g 75 centyl ok. 7600g itd. może ktoś jeszcze spojrzy?:)

Gość hjklasdfg
I jak na moje oko to synek nie jest ani gruby, ani chudy jest taki jakiś w sam raz:) Chociaż może nie znam się, bo nie mam jak porównać z innym dzieckiem w tym wieku.

NIe przejmuj sie. Moj syn urodzil sie z 4 kg, byl na 97 na siatce centylowej, nastepnie spadl do 50, 25 i do 12 na siatce. Teraz ma 2 latka i jest na 14 cenylu. Lakarz powiedzial mi, ze to jak dziecko sie urodzi to odpowiada za to m.in odzywianie kobiety w ciazy a pozniej to juz geny daja o sobie znac i moj synek po prostu zawsze bedzie \'przecinkiem\'