Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olivvia__

Dziewczyny kiedy placicie?

Polecane posty

Gość Olivvia__

Z narzeczonym planujemy isc do księdza, żeby zamówic termin na ślub tylko sie tak zastanawiamy czy zaplacic trzeba od razu? Czy mozna później?

Gość furtkaa
czesc :) no wlasnie my tez sie tak zastanawiamy kiedy sie placi :P zamierzamy isc do ksiedza za miesiac ale zupelnie nie wiem jak to wyglada :) zalozylam kiedys tu taki watek i dziewczyny zwykle mowily ze placi sie dopiero pozniej ale ja juz sama nie wiem :) pozdrawiam

Dziewczyny jest tak że płacicie kiedy chcecie byleby przed ślubem. Zazwyczaj większość młodych płaci w ostatnim tygodniu jak już donosi sie te ostatnie dokumenty i to chyba najodpowiedniejsza pora. Za zapowiedzi płaci sie wcześniej, przy spisywaniu protokołu.

Gość princessaa
podejrzewm ze zaplacimy jak doniesiemy dokumenty. czyli na krotko przed slubem. a o co chodzi z tymi zapowiedziami ?????????

zapowiedzi (płatne) musza wisieć na tablicy ogłoszeń w kościele, jets to wazne ponieważ 'lud' musi byc przed slubem poinformowany o chęci zawarcia przez Was małżeństwa, ponieważ w razie jakiejś tajemnicy (o której nawet Wy możecie nie wiedzieć, a jakieś ciotki babki itd. mogą) może nie dojść do zawarcia małżeństwa i wszytskie osoby, które znają powody, dla których ten związek nie moż ebyć zawarty muszą to zgłosić w parafii. jesli chodiz o płatność za ślub robi się to tydzień przed ślubem podczas ostatniej rozmowy z ksiedzem i spisywaniem 2 protokołu

Gość tylko sie nie
Tylko sienie śmiejcie, ale jakich słów uzyc jak pójdziemy do ksiedza zamówić termin ślubu? Tzn, trzeba mu jakoś narzeczonego przedstawic i powiedzieć, zrobić jakieś wprowadzenie, że chcemy prosić o ślub?

....znaczy ale co? Komu MU trzeba przedstawiac narzeczonego? Idziecie normalnie do księdza i mówicie - Szczęść Boże, chcieliśmy się dowiedzieć o wolne terminy ślubów (np. w sieprniu...czy tma jakimś Wam innym pasującym czasie). Ksiadz szuka, Wy siedzicie, znajduje, proponuje, jak pasuje to mu mówicie swoje dane i tyle. Po co jakies przemowy i wstępu? Nawet, jesli to znajomy ksiądz top uważma, że żadnego przedstawiania nie trzeba wprowadzać.

Gość tylko sie nie
No właśnie chodziło mi o to, żeby księdzu narzeczonego przedstawić. Mieszkam w małej parafii wiec ksiądz mnie zna. A mojego narzeczonego nie, stąd moje wątpliwości.

eee, ja tma uważam, że jesli się znasz z księdzem to chyba skoro razem przychodzicie żeby wybrac sobie date to chyba nie przychodzisz z kolega tylko narzeczonym? wiadomo? normalnie mówisz, Szczęśc Boże, prosze księdza, przyszliśmy wybrac nasz termin slubu / chciałam z narzeczonym wybrać termin slubu. No i ksiądz, mowi, ok, siadajcie, wyciąga teke, czyta daty, jak ktoras pasuje prosi o wasze dane, jak Ciebie zna to wpisuje i sie pyta: a narzeczony jak się nazywa? no i wteyd mowi i już ksiądz wie. Jak dla mnie ksiądz, znajomy czy nieznajomy, nie jest matka, siostrą, ciotka, którym się przedstawia narzeczonego.

Gość a dziewczyny jak zapytac
ksiedza o to ile za ślub?

Gość my zapytaliśmy wprost
Zapytaliśmy jednego księdza to nam rzucił stawki za każdy punkcik: księża, organista, kwiaty, zapowiedzi i cos tam jeszcze chyba mikrofon po 50 zł albo 100 zł więcej niż normalnie się płaciło w sumie by nas wyniosło jakiś 1000 zł. Ale słyszałam że inni płacili mniej i zapytaliśmy innego księdza innym razem jak żeśmy tam byli i powiedział nam tak że wyszło 500 za całość (bez zapowiedzi).

Gość a dziewczyny jak zapytac
wiecie co dziewczyny ja zyje w malym miasteczku (25tys mieszkańców) u w jednej parafii kolezanka mówila ze kazała im dac 2000 zł, w mojej podobno ze 1600 ja niewiem jak my wyrobimy :( moze to tylko plotki jutromamy isc do niego to sie wszystko okarze :(

My płaciliśmy dopiero w dniu ślubu,wcześniej ksiądz nie chciał pieniędzy.Nic się nie stanie jak zapytacie księdza kiedy macie zapłacić.

Gość klauduh
my zamowilismy w niedziele slub na wrzesien to nam kazał przyjsc na zapowiedz dac w czerwcu i wtedy za wszystko zaplacic 1000zł