Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dorotique80

Nie umiem gotować - pomożcie !

Polecane posty

Gość Dorotique80

Witam, Od niedawna mieszkam z chlopakiem. Jemy na miescie, ale chcialabym sie nauczyc gotowac, mam na mysli jakies obiady, salatki, desery etc. Prosze podajcie jakies swoje sprawdzone, smaczne potrawy, ktore w miare szybko sie przyrzada. Pozdr D.

Gość hace frio
A dlaczego tylko ty sie tym martwisz, a nie chlopak?

kup sobie książke kucharską :) są ich setki... ale poważnie, nauczysz sie sama i zobaczysz z e niejest to wcale trudne. Gotowe przepis znajomych to wiesz... zrobisz jedną rzecz, dwie, trzy. Z ksiazki nauczysz sie robic zupy, sosy, piec mięsa itd ;)

Eh, bierzesz kostkę rosołową, włoszczyznę, marchewki i co tam jeszcze chcesz. Kroisz to, gotujesz w wodzie. Dodajesz dwie kostki rosołowe lub trzy, przyprawiasz solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajesz makaron i najprostsza zupa gotowa Drugie danie: Gotujesz ziemniaki (to umiesz?). Kupujesz filety z kurczaka. Kroisz je na plasterki. Robisz panierkę. Smażysz na małym ogniu, obracając co jakiś czas. Sałatkę... hmm... żeby nie było roboty kupujesz groszek i marchewkę. Zamiast filetów z kurczaka możesz zrobić kotlety sojowe. Możesz sos najprostszy zrobić, np. kroisz cebulę i pieczarki. Smażysz je na małym ogniu, żeby były rumiane. Dodajesz szklankę wody z jedną łyżką mąki (zmieszane dobrze!) i gotujesz przez 10-15 minut na tej patelni na małym ogniu. Pamiętaj o porządnym przyprawieniu. Możesz także dodać trochę śmietany 18%, by był gęstszy.

Możesz także zrobić wykwintną jajecznicę z pokrojonymi warzywami, pieczarkami i kawałkami sera. Do tego dopraw ją papryką słodką. Będzie dobra

Zamiast zwykłych kartofli gotowanych możesz pokroić obrane w małe talarki i smażyć je na patelni; oleju musi być dużo, aby zakrywały całe talarki. Smakują jak frytki i ładnie wyglądają, choć trochę tłuste:p

Gość axila
dasain po takiej zupie jak w pierwszym twoim poscie opisalas to chcialoby sie chyba tylko zygac:/

Gość swoją drogą co robiłaś
przez 28 lat w domu? pewnie czekałaś aż mamusia poda ci pod nos żarcie :P

Najlepsza jest zupa z soczewicy:P Po prostu uwielbiam ją robić i spożywać

Gość dobre to
A ja noszę się z zamiarem zrobienia zupy z soczewicy. Desaine, daj przepis, plisss

Gość Dorotique80
Ojej, dziekuje za rady :-) Dobrze przyznam sie, nie umiem w ogole gotowac. Potrzebuje informacje takie szczegolowe, heh Nie nauczylam sie, bo po prostu nigdy mnie to nie interesowalo, ciagle bylam w rozjazdach, a poza tym ciagle trzymam diete. Moj M. potrafi gotowac, czasem cos ugotuje, ale ja tez chcialabym czyms go zaskoczyc. On uwielbia miesne potrawy, ja zupy. Za wszystkie rady jestem wdzieczna, od jutra zaczynam go zaskakiwac :-)

Gość stokrrrrrrrrotka
wejdź na stronę Wielkie Żarcie. Tam jest spis m. in. przepisów dla leniwych, i często też w nazwach potraw jest zaznaczone, że przepis jest łatwy.