Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Amelia29

Gdzie moja parafia?

Polecane posty

Gość Amelia29

Wybieramy się w końcu do księdza( a pora chyba juz najwyższa, bo planujemy w sierpniu). Chcemy mieć slub w małym kościele za miastem. Mój narzeczony rok temu wyprowadził się od rodziców i do swojej parafi raczej nie zachodzi, bo zazwyczaj chdzi ze mna na msze. Ja wyprowadziłam się od rodziców z małej wioski, gdzie wszyscy wszystkich znali.Teraz mieszkam w centrum dużego miasta, gdzie" kościół na kościele" i chodzę tam, gdzie mi godzina podpasuje. Owszem, wiem do której parafi przynależę, ale nie wiem czy mam coś wspólnego z ta parafią. Przyznam, że nie jestem tutaj zameldowana, więc czy to jest moja parafia? Postanowiliśmy pójśc do księdza z parafi narzeczonego (bo tam będziemy mieszkać i to bedzie nasza parafia). Rozumiem, że to od woli księdza zależy czy możemy wybrać inny kościół. A co ze mną? Czy na wsi ksiądz może się buntować, nie wydać aktu chrztu? Czy mam iść do mojej obecnej parafi, gdzie nawet nie znam ksieży? Trochę się boję tego załatwiania:(

Gość musisz sie zwrocic do ksiedza
1. twoja parafia jest w miejscu gdzie jestes zameldowana, wiec jezeli zameldowana jestes u rodzicow w rodzinnej miejscowosci, to tam 2. do ksiedza ze swojej musisz sie zwrocic, dlatego ze: a. jak piszesz, slub bierzecie w innej parafii niz twoja i innej niz parafia narzeczonego. musicie miec wiec zgode albu obu parafii albo jednej (zalezy do powie ksiadz z parafii w ktorej macie zamiar sie pobrac) b. pewnie tak odebralas sakramentym czyli tam zdobedziesz odpis aktu chrztu i bierzmowania. c. tam dajesz na zapowiedzi. wiec nie unikniesz tej rozmowy tak czy tak. a jak zareaguje? no coz, co kraj to obyczaj... niektorzy nie robia problemow, nie wymagaja jakis szczegolnych pieniedzy i blogoslawienstwo na droge dadza, a inni no coz ... rozne rzeczy sie slyszy.

Gość Amelia29
Wesoło. czyli mam iśc do parafi, w której nie pojawiłam sie od 10 lat, a na zapowiedziach bedzie" zamieszkała we wsi...parafia tutejsza". Chyba łatwiej byłoby zameldowac sie u narzeczonego i miec jeden kościół. Dlaczego przez 10 lat byłam bezparafijna? Należałam do duszpasterstwa akademickiego, a potem do neokatechumenatu. A jakby teraz moi rodzice wyprowadzili się ze wsi to nadal byłaby to moja parafia? W katechizmie kościoła jest raczej o miejscu zamieszkania, nie zameldowania dlatego stwierdziłam, że skoro tutaj mieszkam... Mamy zamiar popisać licencję w parafi narzeczonego i z nia iśc do wybranej parafi. Pozdrawiam

Twoja parafia teoretycznie jest ta, na której mieszkasz od 3 misięcy NIEZALEZNIE od zameldowania. Wystarczy to zgłosić. Tam załatwiasz zapowiedzi i ew. licencję. Natomiast po akt chrztu z adnotacją o bierzmowaniu udajesz się do parafii, w której byłaś chrzczona. odwagi (dla przykładu - my załatwialiśmy formalności w 5 kościołach- tj. parafie, w których bylilśmy chrzczeni, nasze obecne parafie i kościół, w którym braliśmy ślub. Trochę chodzenia, ale zero problemów- poza małą różnicą zdań z jednym księdzem, co daje statystycznie dobry wynik :) )

Gość Amelia29
Dzięki:)

Gość musisz sie zwrocic do ksiedza
no nie jestem taka pewna jak to jest z tymi parafiami. mnie poinformowano, ze musze o licencje zwrocic sie do parafii gdzie jestem zameldowana a nie gdzie mieszkam.

Kan. 1115 - Małżeństwa winny być zawierane w parafii, gdzie przynajmniej jedno z nupturientów posiada stałe albo tymczasowe zamieszkanie lub miesięczny pobyt; gdy zaś chodzi o tułaczy, w parafii, gdzie aktualnie przebywają. Za zezwoleniem własnego ordynariusza albo własnego proboszcza, wolno małżeństwo zawrzeć gdzie indziej