Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kziezniczka

dlaczego mężczyźni kłamią?

Polecane posty

Gość kziezniczka

Mialam faceta, ukladalismy sobie zycie... od 2 lat.. pojawil sie w nim jednak inny mezczyzna, przez 10 miesiecy byl przy mnie, mowil ze mnie kocha, ze nie chce innej, ze poczeka, ze zrobi wszystko by ze mna byc.. miedzy mna a chlopakiem coraz bardziej sie psulo, koniec sie zblizal, zreszta kochalam juz tego drugiego.. to nie stallo sie z dnia na dzien, po prostu przy mnie byl, rozumielismy sie, dogadywalismy..... jak dwie polowki jabłka.. nigdy z nikim nie było mi tak dobrze... Kilka dni temu dowiedzialam sie ze ma inna. Ze jego uczucie wygaslo.. nastepnego dnia znow kochal i tylko ze mna chcial byc, a teraaz znow mu sie odmienilo.. dowiedzialam sie od innych, ze spotykal sie z nia ... ze jest nia " zafascynowany "..... dlaczego nie powiedzial od razu prawdy? dlaczego mnie do tego nie przygotowal ? w momencie gdy mogł mnie mieć, gdy tak dlługo na to czekał, zostawił.. jak smiecia .. Dlaczego klamal ? Uwazal ze nie zasluguje na prawde ? Ufalam mu BEZGRANICZNIE... i jak teraz wierzyc w ludzi ? w milosc ? w szczerosc..? nie chce sie nad soba użalać. Ale to po prostu boli ... tak bardzo boli..

Gość KWAK KWAK KWAK
aczemu nie kłamać??

Gość kleszcz
a powiedzenie powiada : że lepiej jednego wróbla jest trzymać w ręku niż siedem srok na dachu :)

Gość kziezniczka
wiec dlaczego ludzie kłamią ? zawodza? nie luczac sie z uczuciami innych ? dlaczego nie ma miejsca dla wrazliwych na tym swiecie ? wszedzie trzeba sie tak rozpychac lokciami, by przetrwac ?!

dlaczego ludzie kłamią? Z różnych powodów kłamią - bo tak im wygodniej, bo chcą mieć więcej, bo robią sie lepszymi, niż są w rzeczywistości, bo nie chcą kogoś zranić, bo osoba okłamywana im na to pozwala lub prowokuje do tego ... Jest mnóstwo powodów. I paradoksalnie, nie zawsze kłamstwo jest złe, czasem bywa tym lepszym wyborem z \"dwojga złego\". Ale niestety, są granice, kiedy należy się opamiętać, bo kłamaniem zaczynamy mocno ranić - Twój facet przekroczy tę granicę. Niegdy nie zrozumiem i nie usprawiedliwie kogos, kto kłamiąc, popycha drugą osobę do poważnych, nieodwracalnych zmian w swoim życiu (Ty kogos miałaś), do poważnego zaangażowania uczuciowego tylko po to, żeby sobie w coś \"zagrać\" - taki facet jest u mnie spalony na całej lini. Nie żałuj go, bo naprawdę nie ma czego. dlatego właśnie tak wazna jest w zyciu asekuracja. Słowo niezbyt ładne, ale bardzo potrzebne - to jest podstawa, bo to rodzaj filtru zabezpieczającego, przynajmniej dla mnie. I nie chodzi mi o jakieś tam wyrafinowanie, ale asekuracje rozumianą jako odrobinę dystansu, może niezależności, furtki w postaci zapasowego wyjścia pod tytułem \"w razie czego\". Nie ma w tym nic złego, a bardzo w życiu pomaga. Ja zawsze w kotaktach damsko-męskich miałam (i nadal mam) jakąś tam dozę asekuracji - moge się angażowac, mogę dawać z siebie wiele, mogę za facetem w ogień skoczyć jeśli jest tego wart, ale ... jak będzie trzeba w newralgicznym momencie zawsze potrafie sie wycfać bez mrugnięcia okiem i ma gdzie się wycofać (to bardzo ważne). I zawsze dobrze na tym wychodziłam :)

Gość od_skocznia
Po to, żeby kobiety takie jak Ty miały się nad czym zastanawiać.

Gość Zafrasowana
Panna przez 10 miesiecy kręciła lody z dwoma facetami. To sie nazywa asekuracja, furtka w postaci zapasowego wyjścia pod tytułem "w razie czego" ? I nie ma w tym nic złego ? Pomaga w życiu ? Chyba nie zawsze i nie każdej, bo autorka została sama i zadaje durne pytanie, dlaczego :O

"Panna przez 10 miesiecy kręciła lody z dwoma facetami. To sie nazywa asekuracja, furtka w postaci zapasowego wyjścia pod tytułem "w razie czego" ?" nie, w sytuacji autorki to się nazywa głupota. Ja pisze o zupełnie innej asekuracji, która, jak to wyraźnie zaznaczyłam, nie ma nic wspólnego z wyrafinowaniem, a Ty piszesz o jechaniu na dwa fronty - to dwie rózne sprawy, więc nie szacuj moimi slowami i terminami ;), skoro ich nie rozumiesz

Gość od_skocznia
Z wyrafiniwaniem ??? A może z wyrachowaniem ??? Tali trudny ten polski język :P

Gość od_skocznia
Taki*

Gość Zafrasowana
Dlaczego autorytatywnie zakładasz, że nie rozumiem Twoich słów ? Napisałaś, co napisałaś, w kontekście zwierzeń autorki, czyż nie ? ;)

Gość Zafrasowana
Miałaś chyba też na myśli "szafuj", a nie szacuj ? Słusznie domniemywam ? ;)

od_skocznia, owszem, język polski jest dość trudny, zwłaszcza dla Ciebie :) Nie lubię się tu produkowac na te tematy, ale słowo "wyrafinowanie" oprócz znaczenia pierwotnego, ma również znaczenie PEJORATYWNE. Oto definicja ze sŁownika języka polskiego: " dążenie do osiągnięcia własnych celów, nawet kosztem innych, zachowując pozory szlachetności" zatem pejoratywne "wyrafinowanie" i "wyrachOwanie" są niemalże synonimami już dobrze czy dalej masz jakiś problem? :P

Gość od_skocznia
niemalże nie mam :P

z czystej ciekawości... na czym, klaudko, konkretnie miałaby polegać taka asekuracja? Mówimy tu o jakiejś dozie emocjonalnej niezależności, która sprawia, że całego swojego życia i szczęścia nie zawieszamy na kimś, czy bardziej konkretnie, o paru kumplach na oku, z którymi można w razie czego spróbować, jesli by z innym nie wyszło? ;)

misiu, rano muszę trochę popracować ;), ale czasem bywam, zwłaszcza w piątki :) A potem czasem mam luzik

imoen, specjalnie to wytłumaczyłam wcześniej, od razu, kiedy pisałam o tej asekuracji, bo zdaję sobie sprawę, że słowo jest "kontrowersyjne". Tak, to znaczenie takie, jakiego użyłaś w pierwszym opisującym zdaniu. Ja się nie boję tego słowa, bo umiem odpowiednio "asekuracji" używać. pokojnie moę się nzawać "asekurantką" w tym znaczeniu, o którym piszę (nawet często się do tego przyznaję :) )

nie chce tutaj wam smiecic ale powiem ci ze ja tez robie tylko ostatnio straszny lajt ma w pracy i tak sobie tu dziedze od 8 do 16 :) a co do facetów i ich kłamstw.... to jedno jest pewne sa tacy co klamia sa tez i szczerzy .autorka miała po prostu strasznego pecha ze trafiła własnie na takiego a nie innego i tego niestety nie przeskoczymy... ale na miłosc boska kolezanko nie generalizuj i nie wrzucaj wszystkich facetów do jednego wora..:O

"ja tez robie tylko ostatnio straszny lajt ma w pracy i tak sobie tu dziedze od 8 do 16" pewnie dlatego zauważyłes, że nie nie ma :) zbyt duzo wolnego czasu wyostrza spostrzegawczość (jak to się mówi ;) )