Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 2008

Odparzona pupcia

Polecane posty

Gość Mama 2008

No i przytrafiło nam się :(. Moja córeczka ma strasznie odparzoną pupcię i niczym nie mogę tego wyleczyć. Myję ją przy każdej zmianie pieluszki, dokładnie osuszam, wietrzę, często zmieniam pampersy i nic. Odparzyła się i wygląda to coraz gorzej. Smarowałam linomagiem, maścią z hippa z cynkiem, penatenem, mąką ziemniaczaną zasypywałam, kąpałam w krochmalu i nic nie pomaga :(. Czy któraś mamusia ma jeszcze jakąś radę? Czy powinnam iść już z tym do lekarza?

A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Moja córa ma takie odparzone lekko w zgięciu szyi. Czy to traktowac tak samo jak odparzenia na pupie czy czymś szczególnym?

Artigiana ja to smarowalam corci sudokremem, zaczerwienione faldki szyi czy pachwiny i bardzo ladnie pomagalo:)

Gość *******BECZKA*******
odpazenie na szyi smarowac mascia z cynkiem albo kremem z cynkiem i sprawdz jej pod paszkami bo tam tez lubi sie tak odparzac

lionne dzięki wielkie zaraz wyciągam sudokrem i jej to posmaruje. Bo normalnie cała szyja czerwona. Co mi sie to udało załagodzic to wyszło od nowa...wrrrr

BECZKA - pod pachami jest własnie czyściutko, pupa, pachwiny pod kolankami też. Tylko ta mieszczęsna szyjka.

Gość ociec
W aptece można zapytac sie o proszek, nadmanganian czegostam, jest fioletowy jak sie rozpuści w wodzie. Ogolnie ktos w aptece na pewno bedzie widzial o co chodzi. Wystarczy powiedziec, ze chodzi o odparzenia na pupie malucha, proszek do rozpuszczenia w wodzie, fioletowy. My za kazda zmiana pieluchy przemywalismy pupe wlasnie tym roztworem i po kilku dniach bylo ok. Po przemyciu poczekac az wyschnie i wtedy albo masc, albo maka ziemniaczana. Powinno pomoc, u nas pupa byla juz powaznie odparzona.Pozdrawiam

Artigiana tam sie tak odparza bo do tej krotkiej szyjki trudno sie dostac no i faldek pelno:) a sudokrem zawiera min tlenek cynku o ktorym dziewczyny pisaly, powinienn pomoc

I ja jeszcze dodam od siebie,jeżeli sprawdziłas juz kilka maści i mało która pomaga to jest dobry domowy sposób.U mnie sprawdzony,ale moje dziecko ma 19 miesiecy.Zaparz siemie lniane i poczekaj az ostygnie.sadzaj dziecko na tym................

a nadmanganian potasu na odparzona pupe tez moze byc jak najbardziej, tylko lekko rozowy roztwor bo mocniejszy moze byc drazniacy no i uwaga na krysztalki bo strasznie plamia tkaniny

Gość ociec
O własnie!! Tak jak mówi lionne nadmanganian potasu!! I faktycznie brudzi ;)

Najlepsza maść to linomag z tlenkiem cynku i witaminą f jest rewelacyjna i niedroga moje dziecko jest alergikiem leczyła nawet niewielkie zmiany alergiczne :)

Gość żadne gówniane kremy
tyko tormentiol 7 zł w aptece, w jedną dobę będziesz miała z głowy, radzę spróbować, ostatnio dałam go koleżance która się żaliła ze dzieciaka w żłobku tak odparzyli że nie daje sobie pieluchy zakładać ani się myć bo tak go piecze, następnego dnia wieczorem zadzwoniła że po odparzeniu prawie nie ma śladu, Polecam w 100 % sama używałam i czasem używa nawet mąż alergik gdy ma odparzenia latem w pachwinach od spodni :(

Linomag też kupuje się w aptece i gówniany na pewno nie jest jest wiele kremów które pomagają a każde dziecko na co innego reaguje mojej tormentiol nie pomagał :(

Gość a ja radze posmarowac
miejsca odparzone mascia TORMENTIOL jedynym mankamentem tej masci jest to ze ma ona barwe brazową i zostawia slady na materiale , ktore potem trudno usunąc , ale jak wsadzisz pupe w pampersa to problemu nie powiino byc

Gość a ja radze posmarowac
o widze , ze juz ktos Tormentiol zareklamował ;) serio swietny jest i tak jak pprzedniczka twierdze ze w krotkim czasie pozbedzie się malenstwo odparzenia

Witam. Mojemu synkowi jak wychodzily zabki mial strasznie kwasne kupki , no i niestety dupcie odparzona potwornie, nic nam nie pomagało prucz mąki ziemniaczanej na zmiane ze zwyklym kremem Nivea (tym niebieskim), smarowałam gruba warstwe na noc, rano byla kolosalna poprawa

przy goraczce corci odparzyla sie pupcia krem co zawsze stosowalam nie pomogl (hipp z cynkiem) zmienilam na bübchen spezialwudschutz creme pomoglo odrazu a na odparzenie na szyi lekarka dala nam kortyzon bo bylysmy akurat u lekarza

Gość kolaeata
moja córka źle reaguje i na linomag i sudocrem itp dopiero maść na receptę, robiona w aptece zdziałała cuda, koszt 5 zł, używamy od roku i jest ok...polecam

Gość Mama 2008
Bardzo dziękuję za wszystkie porady. Będę próbować tego, czego jeszcze nie próbowałam, a co doradzacie. Może ten tormentiol pomoże, albo fioletowy proszek. Sudocremu nie mogę stosować, bo wiem już, że córcia jest na niego uczulona. Smarowałam ją tym, jak się urodziła i z ładnej pupci zrobiła się czerwona, z wysypką. Potem jeszcze raz próbowałam sudocremu, jak mała miała już kilka miesięcy i znowu pojawiła się wysypka, dlatego wiem, że to nie służy mojej małej.

Gość kortyzon
no to gratuluje mądrej lekarki

nadmanganian potasu latwiej przygotowac sobie taki w tabletkach do kupienia w aptece, grosze kosztuje. a mozna sobie np 1/2 tabl rozpuścić i robić w ciagu dnia przymoczki, no i do kąpieli koniecznie użyj nadmanganianiu potasu. oprócz tormentiolu polecam alantan maść - ta niebieską - jelsi to odparzenie to tormentil i alantan + fiolet da sobie z tym radę :) jesli to grzybek to można spóbowac posmarowac mascia clotrimazolum bez recepty w aptece ale nie widząc pupy nie zalecę ci clotrimazolum . ja mam dziecko alergiczne, atopika i do codziennej pielęgnacji musze używac alantanu, mała jest tak wrażliwa, ze pieluszki zmieniam jej co godzinę do tego zawsze wietrze min. 20 min. a i tak mam wiecznie problem z jej pupą :O maści robione na receptę khmmm nam nie pomagały, ani tzw biała, ani pośladkowa tzn pomagały w momencie stosowania ale one wszystkie zawierają i sterdy i kwas borowy !!! sterdy powoduje pod pieluszką tylko ścienie skory co tylko pogarsza dalsza pielęgancje pupy , bo jest wrażliwsza, a kwas boroy khmm zawiera tormentiol więc nie widze potzreby aby mi do tego dokładali pediatrzy jeszcze staryd ! ale powiem jedno jesli do jutra pupa maluszka mimo tormentiolu i fioletu nie będzie się goić - to idź do lekarza- bo moze to byc grzyb !! lb coś innego !

Gość Mama 2008
Fiolet chyba pomaga, bo dzisiaj jest dużo, dużo lepiej :)

Gość super że lepiej
:) mojej córci pomaga ekspresowo maśź cholesterolowa robiona w aptece, taka witamina A. a może chusteczki wilgotne do pupci taką podrażniona skórkę jeszcze bardziej ranią? ja zmieniłam w trakcie takiego ataku chusteczki teżna inne.

Gość mamuŚka córki i syneczka
polecam maśĆ BEPANTHEN do nabycia w aptece (bez recepty) ale powtarzam MAŚĆ ,bo jest i krem. A także kalię (nadmanganian potasu) i TORMENTIOL. Czasem takie odparzenie jest bardziej grzybicze wiec mozna spróbowaĆ CLOTRIMAZOLEM -krem

Gość super że lepiej
piszą tu kobitki o masci robionej w aptece, którą i ja polecałam. nazywa się cholesterolowa. z witaminą A chyba, czy E :D to świetna sprawa, mam już drugą w obrocie. pomaga i na buzię i na pupę. 5 zł za wielkie pudełko. ja miałam recepty od pediatry.