Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miedzy oczy

porozmawiajmy o inteligencji

Polecane posty

tutaj na forum, w zyciu relanym zreszta tez, bardzo czesto spotykamy sie z tzw. objawami posiadania lub braku posiadania inteligencji, ludzie zarzucaja innym jej brak, ludzie sie inteligencja pysznia itd. ale co to naprawde oznacza dla Was - inteligencja niejaka luska w odeslala mnie do wikipedii, ale mnie interesuje Wasze zdanie, a nie jakas tam synteza (zreszta tez przez kogos napisana) jak odrozniac inteligencje od: - bystrosci - zaradnosci (wkurzona) ;-) - madrosci - charyzmy - asertywnosci itd zapraszam do dyskusji :-)

Gość Luśka z W.
a po co Ci te definicje? chcesz się upewnić, czy jesteś inteligentny? :) ja jestem nieinteligentna i mogę jedynie wkleić linka (to, ż enie mam czasu to na marginesie) ;-) http://pl.wikipedia.org/wiki/Inteligencja_(psychologia)

widzisz luska, wlasnie w taki sposob wychodza roznice miedzy ludzmi, jesli Tobie nie sa do zycia potrzebne definicje, to ja to szanuje i na swoj sposob rozumiem, mi sa potrzebne i poznawanie swiata oznacza dla mnie rowniez poznawania spojrzenia na ten swiat oczami innych ludzi - i tu definicje sa mi niezbedne :-) nie masz ochoty, nie wyrazaj swojej opinii

wczoraj bardzo dobrze udala sie dyskusja o egoizmie, i mam wielka nadzieje, ze i dzis sie uda, szkoda, ze tak wiele osob od razu widzi w temacie przytyki do swojej osoby :-)

Gość chorowitka
Moim zdaniem inteligencja jest wrodzona. Jest to zdolność do radzenia sobie w pewnych sytuacjach, często zaskakujących, wymagająca pewnej ilości 'szarych komórek". Troszke powiązana z mądrościa-jednak ja znam ludzi inteligentnych, którzy jednak wielką madrościa nie grzeszą. Powiedziałabym, ze inteligencja jest w pewnej mierze związana z zaradnoscią.

po prostu wałkujemy to poniekąd od paru dni na wciąż innych tematach;) ile można ??

moim zdaniem inteligencja jest wrodzona, stała a mądrość zmienna i to, w oparciu o inteligencje możemy rozwijać...

hahah chorowika tak samo zaczeła posta jak ja:p to nie było skopiowane od Ciebie...ale widzę że myslimy podobnie,...

ike jesli chcesz cos wniesc do dyskusji, to napisz swoje zdanie i tyle, a jesli nie chcesz to walkuj gdzie indziej, ok?

miedzy oczy pani sarepska, czy moze pani rozwinac swoja definicje jednego pojecia innym pojeciem? Możność robienia wszystkiego. :) Ludzie inteligentni, są "inteligentni" w każdej dziedzinie życia. Jak dla mnie. :)

mój syn mówi mi zawsze tak- mamusiu inteligencje ma się od urodzenia a mądrość ma się od 3 lat:D coś w tym jest, coś w tym jest

tak chorowitka, ja rowniez w ten sposob rozumiem to pojecie, jako zdolnosc do rozwiazywaniu wszelkich problemow, zwlaszcza tych z ktorymi nie mielismy do tej pory do czynienia

między oczy stwierdzenie, że każdemu się znudziło- też jest wniesieniem czegoś do dyskusji gdybym weszła i napisała "ale dziś zimno, nie?" tak wtedy twoje słowa skierowane do mnie były by bardziej na miejscu:)

Gość taka orange dzisiaj P
z inteligencją jak z dobrym sexem- albo go masz albo nie masz. rozmowy nic nie zmienią w tym temacie :P

pani sarepska - czyzby umieli tez latac? :-) Możność robienia wszystkiego. Ludzie inteligentni, są "inteligentni" w każdej dziedzinie życia. Jak dla mnie. to zapytam tak - co oznacza w takim razie bystrosc?

z inteligencją jak z dobrym sexem- albo go masz albo nie masz. rozmowy nic nie zmienią w tym temacie naturalnie :-) zastanawia jedynie co w takim razie sklonilo Cie do zabrania glosu? :-)

między oczy stwierdzenie, że każdemu się znudziło- też jest wniesieniem czegoś do dyskusji wiem ze uwielbiasz sie klocic dla samej klotni, ale nie, nic nie wnioslo przede wszystkim dlatego, ze jesli juz to tobie sie znudzilo a nie wszystkim, prawda?

a zwierzeta sa mądre czy inteligentne? ciekawa dyskusja między oczy zastanawiałem sie kiedyś nad związkiem wiedzy,mądrości z intelektem..ale niestety miałem ciężką noc i padam z nóg. najwyżej później odświeżę temat...pozdro

miedzy oczy pani sarepska - czyzby umieli tez latac? Czy latanie, to dziedzina ludzkiego życia? :) Bystrość? To umiejętność przyswajania np. wiedzy, choć już niekoniecznie umiejętność wnioskowania. Bystrość, to umiejętność naśladowania, umiejętność dostosowywania się do nowych warunków, wychwycenia tego, co akurat powinno się w danej chwili uczynić. Etc., etc.. Jak dla mnie. :)

a zwierzeta sa mądre czy inteligentne? swietne pytanie accca - moim zdaniem, czesc z nich dziala instynktownie a czesc (jak np szczury czy wrony) wykazuje sie inteligencja

Gość taka orange dzisiaj P
jak to co? Inteligencja i chęć podzielenia się swoją wiedzą z innymi :P Pozdrawiam miedzy oczy- widze ze masz dziś gorszy dzień bo wszystkich atakujesz a to nie ma nic wspólnego z dyskusją na poziomie.

a skąd ty wiesz co ja uwielbiam? możesz tylko się domyślać, mniemać, podejrzewać ;)

bardzo sie ciesze pani sarepska, ze udalo mi sie pania sklonic do rozwiniecia swojego zdania, to dla mnie cenne tak, podzielam Twoja definicje bystrosci, a czym Twoim zdaniem rozni sie od inteligencji w zakresie praktycznym? :-)

miedzy oczy a zwierzeta sa mądre czy inteligentne? Inteligentne. :) Są psy, które znają podobno ponad 300 słów. To więcej, niż niektórzy ludzie.

dla mnie to umiejętność wykorzystania wiedzy ale wiedzy nabytej bardzo fajna definicja - ale czy to oznacza, ze bez wiedzy nie ma inteligencji - czyli np. wykorzystanie swoich zmyslow?