Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmammammia

4,5 mc - 6 kg, czy to ok?

Polecane posty

Gość mmammammia

Córeczka urodziła się z wagą 3300, początkowo straciła 300 gr, jak skończyła 3 miesiące ważyła 5300, po 6 tygodniach przybrała tylko 700 gr.(teraz waży 6 kg) Karmię Lenkę tylko piersią (mam bardzo dużo pokarmu i z moich obserwacji Mała się najada). Ogólnie sama bym się nie zamartwiała jej wagą, bo Mała świetnie się rozwija, ale pediatra bardzo się tym przejęła....no ale w końcu mam ją tylko obserwować...więc sama nie wiem co robić...trochę zgłupiałam.....

Gość moja majac niecałe 5 mc
wazyła 7 kg przy 66 cm długosci - urodziła sie z waga 3700 . moim zdaniem twoja coria wazy ok i nie powinnas sie przejomowac .jesli wyproznia sie regularnie to zaczy ze sie najada . teraz mojA ma 5,5 mc i wazy 8 kg ,70 cm dł. a ile długosci ma twoja corcia bo to tez wazne

zreszta dzieco 4,5 jest juz bardziej ruchliwe i spala duzo energi.

Tu nie chodzi o to ile waży dane dziecko w danym wieku - bo każde dziecko jest inne, inaczej zbudowane, no i ma inną wagę wyjściową. Tu chodzi o to ile przybiera na miesiąc. I ja nadal uważam, że 700 gram na półtora miesiąca to MAŁO. Pediatra też się chyba raczej nie myli. Dla mnie dolna granica przybierania dziecka w tym wieku na jeden miesiąc to 800 gram:D - chodź jakby mój syn tak mało przybierał to bym się zapłakał - no ale taka jestem:p

do mamy grudniowego aniołka -moja w ciagu 2 mc przybrala 1 kg i pediatra nie ma zadnych zastrzeżen . wez pod uwage ze im dziecko starsze to bradziej ruchliwe i dlatego mniej przybiera na wadze . moja corcia majac 4 mc sama obkrecala sie juz z pleckow na brzuszek i na odwrot i to bardzo czesto - takie dziecko zuzywa duzo energi na takie wybigasy . teraz moja ma 5,5 mc i cały czas wariuje w łozeczku Jesli twoj synek przybiera az 800 gram na miesiac to pewnie go niezle tuczysz no chyba ze malo jest ruchliwy . mysle ze autorka nie powinna miec powodow do niepokoju . jak dziecko przybiera to tez jest zle bo pozniej nie ma sily sie ruszac bo przeszkadza mu tłuszczyk

moim zdaniem waga Twojej corki jest ok. i przybiera prawidlowo (w wieku 3 m-cy dziecko powinno przybrac od 600-800 gram). Moj za tydzien bedzie mial 6 miesiecy i wazy 8200 gram a startowal z wagi 2380gram :)))

hejka🌻 moi zdaniem dziecko wazy jednak troche za malo. pediatra mowila mi, ze dziecko powinno w ciagu 4 miesiecy od urodzenia podwoic swoja wage urodzeniowa. ja zaczelabym wprowadzac juz stale posilki na twoim miejscu. wiem,ze nie mozna porownywac, ale moje maluszki ok miesiac temu wazyli po 6m5 kg, a teraz czuc juz ich wage - waza gdzies tak 7,5- 8 kg. a mialy mala wage urodzeniowa. ale to tylko moje zdanie uciekam, bo mam dzisiaj zwariowany dzien;) pozdr.🌻

Nie ma się co martwić moja mała tez słabo przycierała na wadze mając 4,5 miesiąca ważyła 5700g.Urodziła się z wagą 3060 a spadła do 2850g.JMiędzy 2,5 miesiąca a 4 przybrała tylko 410g a jadła normalnie.Dostawała nawet mleko modyfikowane Humene 1 plus żeby bardziej przybrała ale i tak nie przybierała a jadła jej naprawde dużo0 to tego cyc.Widać je tyle ile potrzebuje i wcale nie musi dużo przybierac.Dla pewności możesz jej zrobić morfologię j badanie moczu.Moja mała miała robione wyniki wyszły super i pediatra powiedziała że poprostu taka jest.

Gość ciągle czytam o tym że dziecko
w wieku 4 miesięcy powinno podwoić swoją masę urodzeniową rzeczywiście tak powinno być???? dla mnei to jest bez sensu, bo przecież kazde dziecko urodziło się z inną wagą i długością synek mojej przyjaciółki urodził się z wagą 4350 g czyli co? mając 4 miesiące powinien ważyć aż 8700g????

Gość mmammammia
Dzięki za zainteresowanie wątkiem... :) Co do długości to nie wiem ile Mała ma dokłądnie, bo w przychodni mi jej nie mierzą, a jak ja zwykłym cm mierzyłam to wyszło, że ma 67 cm. No właśnie dostałam skierowanie na badanie krwii obwodowej, ogólne moczu, a nawet tsh (tarczyca), jutro je zrobię i sprawdzę....bp jeśli wyniki będą ok to może taka uroda tej mojej kruszynki (Mała po mnie jest dronej kości). Lenka ładnie śpi, w piersiach jest stale masę pokarmu (jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby opróżniła jedną całkowicie) więc jeśli badania będą dobre to chyba nie ma co się wygłupiać. A ta moja pediatra chyba jest ciut przewrażliwiona, bo przede mną weszła kobitka z dzieckiem w tym samym wieku co Lenka i lekarka zrobila aferę, że Mały jest utuczony bo waży 9100gr (waga urodzeniowa 4050) i też Chłopiec dostał skierowanie na badania.....a mi też się wydaje, że każdy jest indywidulany i chyba rzadko zdarza się by dziecko rosło książkowo.... Chociaż to chyba jednak dobrze, że lekarka jest przewrażliwiona...lepiej w tą stronę niż odwrotnie :) A Mała jest baaaarzdo aktywna!!!Może to też dlatego tak niewiele przybiera, stale się kręci, bawi, biega w powietrzu, a nawet od 2 tygodni chodzimy razem na basen :) Naprawdę dzięki dziewczyna za wasze opinie!! Każda dała mi do myślenia :)

Gość To nieprawda z tymi 4- ma mies
W wieku do 6 ciu mies dziecko powinno podwoic swoja wage ur a nie 4 ech! Kto wam takie bzdury naopowiadal? A poza tym kazdy czlowiek jest inny, je, spala i tyje inaczej i to samo niemowlaczki, ksiazek nie mozna brac zbyt doslownie, bo to tylko ogolne wytyczne a nie MUS kazdego dziecka, to tylko dane przyblizone.

Gość edyta1111
witam. mam ten sam problem: moja córcia ma już prawie 5 miesiecy i waży 6 kg a urodziła się z wagą 3200, miała robiną morfologię i mocz i wszystko jest ok. najlepsze że mam już dwójkę starszych dzieciaczków i tak córcia w wieku 4,5 miesiąca ważyła 7200 a synek w wieku 4,5 miesiąca 8 kg. Także to chyba każde dziecko jest inne nawet po tych samych rodzicach, może geny odziedziczyła po jakiejś babci, może taka jej uroda. czas pokaże, nie martwmy się na zapas!!!!