Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

przebudzona

Buddyzm

Polecane posty

Coraz bardziej interesuję się buddyzmem... najpierw interesowałam się Theravadą, teraz pochłonął mnie Zen. Czytam i czytam i ogarnia mnie coraz większy spokój... Liczę na Oświecenie :) A Wy jak podchodzicie do buddyzmu?

Gość Z Każdym Dniem...
Trzymam sie oden z daleko :classic_cool:

Czytam i czytam i ogarnia mnie coraz większy spokój... Liczę na Oświecenie } :D:D:D Sorry ale ni mogłem sie powstrzymać. ;) Co ja myślę o buddyzmie, bardzo interesująca filozofia. Oświecenie, chyba nie dla mnie jestem za mało cierpliwy, nadużywam alkoholu, spożywam mięso, medytacja też przekracza moje możliwości... mimo że jestem w tej chwili bardzo wyciszonym człowiekiem.

dość ciekawa filozofia. sferę irracjonalną pomijam, ale sfera etyczna bardzo dobrze jest w buddyzmie zaprezentowana - w porównaniu z innymi religiami wypada świetnie.

Sam Budda twierdził, że trzeba mieć otwarty umysł i nie trzeba się z nim zgadzać; ważne, żeby myśleć! nie będąc buddystką par excellence, można zrozumieć i przemyśleć filozofię buddyzmu Dla ludzi, których to interesuje - polecam również lekturę Schopenhauera.

W filozofii europejskiej są podobne przemyślenia co buddyzm. Np. Hume, który doszedł do wniosku, że "Ja" nie jest substancjalne, niezmienne. Z drugiej strony np. Nietzsche twierdził, że buddyzm jest nihilizmem biernym.

Gość mnie nie bo jestem
lubię tę religię ale zostalam wychowana w rodzinie katolickiej

Gość mnie nie bo jestem
..........co zasiejesz to zbierzesz............ to mi sie podoba ale nie wiem z jakiej religii

Buddyzm po części może i jest religią (są jakieś tam zagadnienia kosmologiczne), jednakże prawdę mówiąc: to bardziej system filozoficzny

(są jakieś tam zagadnienia kosmologiczne) } Ale nie są one przedstawiane jako dogmat więc .. system filozoficzny? Być może.. trzeba by doznać oświecenia by nabrać pewności. ;) Choć są kraje, w których uczyniono z tego religię a przynajmniej tak to wygląda dla człowieka niewtajemniczonego.

Nie są dogmatem, ale są; dlatego można twierdzić, że troszkę z religii w tym jest.

Ale nie ma co dyskutować o tym. Buddyzm to nie religia, jeżeli się ją porównuje z Islamem lub Chrześcijaństwem. I tyle. A autorka topicu zwiała;)