Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zadaniazmatematyki

dzisiaj znowu rozwiążę zadania z matematyki

Polecane posty

Zad.1. Dane są dwa kolejne wierzchołki równoległoboku ABCD: A=(-2,-1) i B=(6,3). Wiedząc, że przekątne przecinają się w punkcie E=(1,3). a) wyznacz współrzędne wierzchołku C i D. przekątne w równoległoboku przecinają się dokładnie w połowie zatem punkt E jest środkiem odcinka AC niech C(x,y) wykorzystując wzór na środek odcinka mamy : (1,3)= ( (x-2)/2 , (y-1)/2 ) co daje nam równanie (x-2)/2 = 1 x-2=2 x=4 i równanie (y-1)/2 =3 y-1=6 y=7 C(4,7) punkt E jest środkiem odcinka BD niech D(x,y) wykozystując wzór na środek odcinka mamy : (1,3)= ( (x+6)/2, (y+3)/2 ) co daje nam równanie (x+6)/2=1 x+6=2 x=-4 i rónanie (y+3)/2=3 y+3=6 y=3 D(-4,3) b) wykaż, że równoległobok ABCD jest prostokątny wystarczy udowodnić, że prosta AB jest prostopadła do prostej BC licze równanie prostej przechodzącej przez punkty A(-2,-1) i B(6,3) interesuje mnie tylko współczynnik a y=ax+b -1=-2a+b /*(-1) 3=6a+b 1=2a-b 3=6a+b 4=8a a=1/2 teraz liczę współczynnik a proste przechodzącej przez punkty B(6,3) i C(4,7) y=ax+b 3=6a+b 7=4a+b /*(-1) 3=6a+b -7=-4a-b -4=2a a=-2 proste są prostopadłe gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych jest równy -1 sprawdzimy to : 1/2 * (-2) = -1 zatem są prostopadłe, czyli równogłobok jest prostokątem

Gość skskskutek
witam:) mam prośbę...czy jeszcze jesteś? moge ci napisać zadanie do rozwiązania?potrzebuję na jutro...sorry,że tak póżno,ale czekałam aż się pojawisz

Gość skskskutek
mając dany wykres funkcji y=f(x), omów jej własności; ten wykres wygląda tak; na osi x od punktu 3 idzie linia na wysokośc 1 punktu na lini y ale w kierunku punktu 4 na osi x i z tego wierzchołka wraca w dół i przecina oś x w punkcie 6,dalej leci w dół.Wygląda to jak część piramidki. natomiast na osi minusowej wygląda to tak: z punktu 0 idzie po skosie linia,która na osi y w górę jest na wysokości punktu 3 i kończy się w miejscu -4 na miejscu X i z tego miejsca idzie w dół i przecina minusową część osi x w punkcie -6 i leci w dół .na tej lini jest ten wzór y=f(x) nie wiem czy to jasno napisałam

Gość skskskutek
sory,ale na osi x w kierunku dodatnim przecina punkt 5 a nie szewść przepraszam

Gość skskskutek
chyba to zbyt zawile napisałam co? ale nie wiem jak to napisac inaczej

Gość skskskutek
mam możliwośc zeskanowania tego ale co dalej?

Gość skskskutek
wcale nie przecina osi y w tym drugim przypadku wychodzi ta linia tylko z punktu zerowego

Gość skskskutek
wiesz co przepraszam Cię za zawracanie Ci głowy.Nie wyslę tego,bo kompletnie nie uiem.Trudno,może jutro w szkole ktos mi pomoże.mogłam wczesniej pomysleć. Miłej nocy Ci życzę

Gość skskskutek
chyba nic z tego nie będzie bo właśnie od przedwczoraj mam skaner i jeszcze nigdy nic nie robiłam ze skanerem więc nie mam pojęcia jak to wysłac. dzięki na checi..dobranoc

a ja pomoge z matmy na etapie 1 klasy szkoły podstawowej.

Gość ciekawskiOnnn88
nudzisz sie? xD czy po prostu pomagasz ludziom? zeby udoskonalic swoje umiejetnosci?

kiedyś robilam to z nudów i chciałam potrenować, a teraz po prostu pomagam innym zrozumieć zadania, bo jak można zauważyć nie tylko piszę gotowe rozwiązanie, ale też staram się zapisać co skąd się wzieło

Gość Matema
W tym równaniu, co do któregoż masz wątpliwość - dobrze rozumiesz, tak jest w liczniku i mianowniku. Nie będę już tego przepisywać. W tym drugim zadaniu jest {-5x+y=7 {x-2y=4 Proszę o rozwiązanie dziś, jeśli to możliwe.

Czarna magia, ja ni ws ząb, o przepraszam ni w sztuczna szczęke.

Gość Matema
To drugie ma być metodą podstawiania.

Gość Matema
Jeśli możesz to wytłumacz, jak to się robi. W ostatnich zadaniach bardzo fajnie wytłumaczyłaś.

1. Suma kwadratów dwóch liczb jest równa 1872 , a stosunek tych liczb wynosi 3/2. Wyznacz te liczby. 2.Pewien człowiek zapytany i le ma lat, odpowiedział : "Jeżeli całkowitą liczbę moich lat pomnożymy przez liczbę o 50 mniejszą i do otrzymanego iloczynu dodamy 624 to otrzymamy liczbę ujemną". Czy na tej podstawie można ustalić ile ma lat ten Człowiek ?

metoda podstawiania : w tej metodzie w jednym równaniu musimy wyliczyć ile jest równy x albo y, czyli musimy jedno z równań (dowolnie które) doprowadzić do postaci x= albo y= {-5x+y=7 {x-2y=4 y=5x+7 x-2y=4 teraz gdy z pierwszego równania wiemy już ile wynosi y, podstawiamy to pod drugie równanie w miejsce y x-2(5x+7)=4 x-10x -14 = 4 x-10x=4+14 -9x=18 x=-2 i sprowrotem wracamy do y y=5x+7 y=5*(-2)+7 y=-10+7 y=-3

2x-ułamek x+1 kreska ułamkowa 2>1 2x - (x+1)/2 > 1 mamy jeden ułamek, zatem się go pozbędziemy mnożąć obie strony razy 2 4x - (x+2) > 2 pozbywamy się teraz nawiasu, przed nawiasem mamy minus, zatem tylko zmienimy znaki tego co jest w nawiasie 4x - x - 2 > 2 3x > 2 + 2 3x > 4 /:3 x > 4/3 x > 1 i 1/3

1. Suma kwadratów dwóch liczb jest równa 1872 , a stosunek tych liczb wynosi 3/2. Wyznacz te liczby. jst tu mowa o dwóch liczba, zatem niech : x - pierwsza liczba y - druga liczba suma kwadratów jest równa 1872, zatem mamy równanie x^2 + y^2 = 1872 stosunek liczb wynois 3/2 zatem mamy drugie równanie : x/y= 3/2 i mamy układ równań : x^2 + y^2 = 1872 x/y = 3/2 narazie zajmę się tlyko drugim równaniem, by wyprowadzić z niego jedną zmienną mnożę drugie równanie razy y x^2 + y^2 = 1872 x=3/2 y i teraz zamiast x do pierwszego równania podstawiam 3/2 y co daje mi : (3/2 y)^2 + y^2 = 1872 9/4 y^2 + y^2 = 1872 2 i 1/4 y^2 + y^2 = 1872 3 i 1/4 y^2 = 1872 13/4 y^2 = 1872 y^2= 1872 : 13/4 y^2 = 1872 * 4/13 y^2=576 y=pierw(576) lub y=-pierw(576) y=24 lub y=-24 i wracam do x : x=3/2 y x=3/2 * 24 x=36 lub drugi przypadek x=3/2 y x=3/2 * (-24) x=-36 zatem te liczby to 36 oraz 24 lub drugi przypadek -36 i -24

Gość Matema
x=-2 dlaczego taki wynik?

Gość Matema
y=5x+7 y=5*(-2)+7 y=-10+7 y=-3 Jeśli możesz, to wytłumacz mi krok po kroku, jak to się robi.