Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamagrubaskawielkiego

czy ktoś ma dziecko nie mieszczące się w siatce centylowej lub na granicy?

Polecane posty

mam prośbę o wypowiedzi mam które mają lub kiedyś ich dzieci miały problem z nadwagą i zbyt szybkim wzrostem, aktualnie mój synek ma 11 mcy a od jakiegoś pół roku jest powyżej najwyższej normy na siatce centylowej zwłaszcza jesli chodzi o wzrost, martwi mnie to trochę, bo jako rodzice nie jesteśmy zbyt wysocy ani otyli, a tu dziecko takie wielkie, ubranka nosi teraz na 2-2,5 roczku, waży 13,5 kg i ma 88cm wzrostu, czy to normalne? lekarze zapewniają, że z tego wyrośnie? tylko kiedy? cały czas pediatra pzresówa mu ten "termin", najpierw mówiła, że jak zacznie raczkować, potem, że jak chodzić no i dalej nic.. czy coś można z tym zrobić? on potwornie dużo je, a lekarz na to, że mam mu absolutnie nei ograniczać :/

dzieci brata moojego meza tak maja. synek jak mial 2 lata to ubrania na 4 nosil, zas cora byla na 3 centylu jeesli chodzi o wage.

i minelo to samoczynnie?

tzn chlopiec jest bardzo wysoki, ale nie jakis monstrualny, teraz juz nie rosnie tak szybko i nie rzuca sie w oczy, wiec wszystko wraca do normy. natomiast dziewczynka bardzo szczupla, ale sprytna, zdrowa.... taki ich urok.

Moja starsza córka całe zycie jest poza centylami zarówno ze wzrostem jak i wagą. Nahwazniejsze, że waga jest proporcjonalna do wzrostu. Co do wymiarw w wieku 2 lat, to mierzyła 95.5 cm i ważyła 17kg (bilans dwulatka), wiec naprawdę, nie masz sie czym martwić.

O kurde, zawsze na forum to mój syn był chyba tym największym ale teraz muszę oddać pierwszeństwo:) Mój też ma 11 miesięcy, waży 12,600 i ma jakieś 84cm - czyli też jest ze wzrostem dużo za wysoko na siatce centylowej. Ale ja, mimo, że mam powodu by sądzić iż synuś genetycznie będzie wysoki to jesteśmy pod opieką endokrynologa (na moje życzenie) gdyż nigdy nic nie wiadomo - a to może być niebezpieczne. Ale gruby nie jest prawda?

Mama grudniowego aniołka---> masz ta samą sytuację, co ja ze swoja córą, tzn. wzrost i waga poza centylami. Wcale nie jest gruby, ale ma proporcjonalną wagę do wzrostu. Też sie kiedyś martwiłam, ale zapytałam lekarki i ona powiedziała, że jak waga i wzrost w jednym centylu to nie ma żadnej nadwagi.

Córka, waga na 95tym centylu (3 miesiące - tylko na piersi).nie ograniczam bo i co miałabym> Cycki schować? :P :D

moja córka zawsze była w 90-95 centylu z wagą i wzrostem zawsze na rówieśników patrzala z góry i nikt jej nie podskoczył ;D teraz ma 16 lat i prawie 180 cm mam nadzieję, że już nie urośnie, bo i tak nogi jej z łóżka wystają :O

Kiwi79: owszem cieszy mnie to, że waga jest proporcjonalna do wzrostu, ale... przezorny zawsze ubezpieczony. Co prawda jak już wspomniałam, mój Konrad ma po kim być duży (tata 184, wujek 193, pradziadek 193, no i ja 171), ale wolałam sprawdzić. Moja pediatra dała mi skierowanie do endokrynologa, a ten na badania hormonalne. Wszystkie wyniki są super, dlatego się nie martwię, ale na wizycie zaznaczyła, że nie zawsze dziecko, które szybko rośnie jak jest małe będzie wysokie. Wręcz odwrotnie! Jeśli rośnie zbyt szybko tzn., że jakiś hormon może źle pracować (to jest związane np. z przedwczesnym dojrzewaniem) i dziecko może np. w wieku 10 lat przestać już rosnąć wcale. I dlatego nie zaszkodzi mieć zrobione wszystkie badania, jak tylko nas coś niepokoi.

dzieki bardzo za wypowiedzi :) uspokoilyscie, bo jakos wszysyc znajomi mnie strasza ze cos jest z moim synkiem nie tak ze taki duzy, gruby bardzo nei ejst ale przy sobie chociaz im wiecej biega tym bardziej wzwyz

Gość moja corka
jesli chodzi wzrost zawsze przewyzszala rowiesnikow teraz ma 10 lat i mierzy 160 cm przy 41 kg . ja mam 165 cm maz 183 cm wiec do wielkoludow nie nalezymy . a czym tak sie martwisz to chyba dobrze ze chłopak bedzie wysoki i z tego co opisujesz do grubaskow nie nalezy . rosnie ci przystojniacha i tyle .

Gość mamo grudniowego aniołka
przestan straszyc matki ! na kazdym forum musisz dodac swoje trzy grosze , wymądrzasz sie a pewnie nie masz zielonego pojecia!

No jakbym nie miała pojęcia to bym nie pisała:o Ja nie z tych ... POMARAŃCZO paskudna! I nie straszę tylko mówię o wszystkich ewentualnościach, a każdy i tak zrobi co chce.

hehe dzieci nie je bajka :D ale jak urosną to żal tych czasów nawet z kolkami ;)

Gość fhcn
a moja coreczka jest na samym dole :( i chcialabym zeby przytyla te 2 kg i co zrobic;/

Gość kto tak miał....
jak sie liczy ktory to centyl?

Gość fhcn a powiedz
mi ile twoja corcia ma i jej wymiary, bo moja tez jest na samym dole i sie martwie bo je normalnie a jest malutka i szczuplutka :O

Gość a ja mysle..
dziewczyny a ktory to centyl,chyba tez sam duL, moj syn ma prawie 9 miesiecy wazy 8500 i miezy 73

Gość Wpisz sobie www.
siatkicentylowe.pl i sama zobaczysz, trwa to pare sekund