Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niech mi ktos z was powie

Jak zrobić decoupage domowym sposobem?

Polecane posty

Chcę spróbować jak mi to wyjdzie,obkleić glinianą donicę wzorem wyciętym z serwetek,ale na jeden raz nie opłaca mi sie kupowac tych potrzebnych rzeczy.Czym mogę zastąpic ten specjalny klej i czym to potem pomalować zamiast drogim lakierem?

upup

Gość wiesz kiedys w Tv pokazywali
ze zamiast kleju mozna uzyc bialka jaja kurzego. sprobowalam i wyszlo ok. jak wyschnie wystarczy pomalowac

Może zwykłym klejem, ale żeby był przezroczysty. Albo białkiem kurzym, ale to chyba ryzykowne. A lakier nie wiem, czym zastąpić. Może mała buteleczka lakieru do drewna nie będzie taka droga?

A mógłby być zwykły klej biurowy?Przeczytałam tak w gazecie,ale tam mieli na myśli chyba obklejanie pudełka,nie wiem czy na donicę złapie

Ja bym spróbowała. Najwyżej się odklei i będzie wiadomo, czego NIE uzywać:)

nie wiem czy klej biurowy sie nadaje, zalezy jeszcze jaki. serwetka moze sie porwac. warto sprawdzic z tym bialkiem. ja bez problemu okleilam wazonik.

No to spróbuje białkiem.A mam je rozbełtać czy takim od razu?

Ale taki rzadki biurowy. Taki w płynie. Bo jak w tubce, albo sztyfcie, to rzeczywiście może być ciężko i one nie są przeroczyste.

musisz oddzielic zoltko od bialka. i bialko nanosic pedzelkiem

Gość Oolga5
Klej można zastapić normalnym klejem np. biuowym tylko, żeby był przeźroczysty. Możesz to sprwdzić dając na kolorą kartkę troche kleju i zobaczyć czy zaschnie na biało czy tak jak trzeba - przeźroczysto. Lakier można zastapić lakierem do włosów. Czasam trzeba nałożyć więcej warst, ale i tak sprawdza się znakomicie. Ja zawsze tak robie i całość wychodzi świetnie. P.S Pamiętaj , żeby przy przyklejaniu używać dużego pedzla. Sporo osób o tym zapomina. :)

Gość Ola

Dobre i sprawdzone kleje do decoupage znajdziecie tutaj: https://www.stonogi.pl/decoupage-kleje-c-6_21.html

Do serwetek polecam zwłaszcza klej Daily art, łatwo się rozprowadza, przez co łatwo wygładzić serwetkę i nie powoduje, że serwetki się rwą.