Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość askaka

licencja

Polecane posty

Gość askaka

mam pytanko : oboje z narzeczonym mieszkamy w rudzie śląskiej ; jestesmy obydwoje tam zameldowani ; chcemy brać ślub w innym kościele niż należymy wg miejsca zameldowania ; ponadto mój narzeczony mieszkał kiedyś w woj,świętokrzyskim ; w rudzie śl. mieszka od roku ; gdzie musi iśc po tą licencję ? tam gdzie mieszkał cale życie (woj.świętokrzyskie ) czy tutaj do parafii? prosze o pomoc bo nie mam pojęcia

W żadnej ustawie, przepisie, instrukcji nie ma rozporządzenia, by płacić w swojej parafii tzw. \"stratne\". Najlepiej iść do Kurii, gdzie urzędnicy powinni wypisać takową licencję bezpłatnie :)

Gość to zajrzyj sobie
na stronę archidiecezji warszawskiej. Jest wyraźnie napisane, że parafii, która wystawia licencję należy się 1/4 sumy za ślub.

Gość Dziwne troche
bo ja zrobilam tak, jak pisze wedding planner i dostalam taka licencje za darmo. pisalam o tym na innym forum.

Gość pięknie to świadczy o
Twoim poczuciu przynależności do parafii, Twojej wspólnoty..

Wspólnota nie ma tu nic do rzeczy :) Jeśli ktoś źle czuje się w danym kościele (z różnych przyczyn - złe wspomnienia, brak porozumienia z duchownymi swojej parafii itp), ma prawo do ślubu w innym miejscu. To przecież najważniejszy dzień w życiu Młodej Pary i powinien być dniem spokojnym, pełnym radości i szczęścia. Moim skromnym zdaniem to już raczej ksiądz proboszcz powinien zastanowić się nad tym, dlaczego Młoda Para ucieka ze swojej parafii, by wziąć ślub w innej.

Gość ale ja nie
mowie, że trzeba brać ślub w swojej parafii. Tylko o tym,ze w KK jest się przypisanym "terenowo" do konkretnej parafii i w dużej mierze od parafian będzie zależało jaka ona jest. A przyczyny , dla których się nie bierze ślubu w swojej parafii są różne. Np. my chętnie wzięlibyśmy ślub w byłej parafii męża, ale szczerze powiem, że względy estetyczne przeważyły. Po prostu kościół dopier się buduje, jest blaszana kaplica na placu budowy. Natomiast uznaliśmy ,że należy tę parafię wesprzeć finansowo (czyli płaciliśmy za licencje).

Gość askaka
ja dziś byłam się spytać w parafii i pani powiedziała mi oficjalnie że to kosztuje 50 zł ; ok tyle moge dać ale nie tak jak czytałam na forum - 400 zł.