Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helena 24

ciemię u niemowląt

Polecane posty

Gość helena 24

czy Wasze kilkumiesięczne dzieci maja jeszcze ciemiączko przednie ?? Moja córcia ma 5 miesięcy i pediatra stwierdziła, że powinno byc juz niewyczuwalne a mała ma je w wielkości ok. 1x1cm... Powiedziała, że jeszcze miesiąc poobserwujemy, mam dawać 3 krople Wit D3 a jak nie zaniknie do będziemy robić badania... Martwię się !!

Gość tak tylko pytam ...
Mojemu synkowi szybko się zrosło i też się to lekarzowi nie podobało. Powiedział mi, że to niedobrze, bo mózg nie będzie się miał gdzie rozwijać :( Chłopak jest już duży i wszystko z nim OK, ale co się strachu najadłam, to się najadłam :( Niestety nie pamiętam jak to z tymi miesiącami było. Pamiętam tylko, że musiałam odstawić witaminę D3.

Gość helena 24
karolcia ale czy twoje dziecko ma jeszcze ciemię czy prawie całkiem zarosło...

Gość helena 24
kurdę jak za szybko to źle, jak za wolno to też źle.... :-O mała miała przy porodzie 3x3 to niby zarasta ale dlaczego więc pediatra twierdzi, że juz powinna mieć całkiem zarośnięte ...

Gość helena 24
NO NIC, zobaczymy co powie za miesiąc... Dzięki dziewczyny za Wasze wypowiedzi :)

w życiu nie słyszałam większej bzdury, zęby 5 miesięczne niemowlę miało już ciemię zrośnięte. Przecież głowa musi rosnąć jeszcze. Moja córka ma 14 miesięcy i nadal ma nie do końca zrośnięte ciemię. 3 krople witaminy D3 to trochę przesada moim zdaniem, lepiej poradź się innego lekarza.

Gość dziumdziulaczek
moj bobas jak sie urodzil to mial 0,5*o,5 teraz ma niecale 4 mies i prawie go nie wyczywam pod palcem ,mowie o tym lekarce a ta nic!!"dawac wit d dalej"

Gość a mnie lekarz
Mojemu dziecku - 4 mies skończone - zarasta ciemiączko i lekarz zmniejszył ilość podawanej wit D, ponieważ to jest za wcześnie, żeby już zarastało. W tej chwili ma wielkości połowy opuszka palca mniej więcej. To, że twoje dziecko ma duże to dobrze, ja bym radziła skonsultować to z innym pediatrą.

Gość qwertyui
Ciemiączko przednie, w kształcie latawca wyczuwalne, gdy przesuwamy palcem przez środek czoła w kierunku czubka głowy. Ma średnio 2 na 2 centymetry, zarasta między 10. a 18. miesiącem życia dziecka.

Gość Monia77 ma rację
!!!