Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wqefqwefwfewfewfew

co mi jest?

Polecane posty

Gość wqefqwefwfewfewfew

czy to nerwica, boję sie oglądac horrorow normalni ludzie jakos je ogladaja i nic im nie jest, ja sie tego boje, boje sie , ze sama mogłabym kogos skrzywdzic, chociaz wiem, ze bym tego nie zrobiła, nachodza mnie takie mysli natretne, ze mogłabym kogos skrzywdzic..wpadam przez to w lęk..a jak przez przypadek usłysze cos jak ktos opowiada, ze jakis horror ogladał i widział potem sie tego boje i spac nie moge, analizuje to itd..

Gość wqefqwefwfewfewfew
eszcze takie jedno coś.Kiedy mam jakieś głupie okropne myśli,to, żeby je zniwelować i zeby mijały stosuje tzw.racjonalizacje.cZYLI STARAM sobie logicznie wytłumaczyc skad sie biorą, to oczywiscie po czesci pomaga, ale dochodze do punktu zapetlenia w tych racjonalizach.bo ok.wyjasniłam sobie wszystko, ze te okropienstwa w mojej głowie, to tylko mysli, juz rozumiem skad sie moga brac, wiem, tez, ze to tylko mysli i ze nie chce tego zrobic.Jednak dokonuje sie zapletenie.No bo wtedy, stwierdza moj mózg(przy tych rajconalizach), ze skoro ze mna jest ok , jestem dobra osoba, nie chce nikomu wyrządzac krzywdy to dobrze uspokaja mnie to.Jednak logika podpowiada mi, ze przeciez są ludzie , ktorzy ropią te okropienstwa o ktorych "ja tylko myle, ze wzgledu na swaoja chorobe nerwice natrectw".Zaczynam wtedy (nie chce tego robic, moj mozg sam sie w to zgałebia), zaczynam analizowac, czemu są tacy zli ludzi?czmeu robia takie złe rzeczy, jak czasem podaja w wiadomosciach?(jakies zabojstwa cos)..czemu swiat nie moze byc dobry i składac sie tylkoz dobrych ludzi, wtedy wiem, ze nie miałabym zadnej nerwicy, bo nie miałby sie skad brac moje mysli o okropienstwach jakis, bo do takich rzeczy by nie dochodziło, wiec nigdzie w wiadomosciach nie mogłabym usłyszec, ze ktos kogos zabił, wiec nie mogłam bym popasc w sugestie, ze ja moge kogos skrzywidzc jak to zwykle w naszej nerwicy bywa!! No i znow, zaczym sie lękac.Potem, zaczynam wczuwac, sie w tych ludzi, w tych co robia te okropienstwa?staram sie sobie wytłuamczyc, zeby zracjonalizwac lęk, czemu to robia?Moze są chorzy, a moze po prostu nieszczesliwi i to nie ich wina to jacy są, wiec nie mam sie czego lekac.No i znow zaczym sie zastanawiac, czy ja?skoro przeciez tez jestem "chora"na nerwice natrectw, to czy skoro tak jest, to znaczy, ze jestem zdolna jednak do tych okropienstw, bo przeciez bez powodu ludzie nie robia złych rzeczy, nie zabijaja, nie krzywdza!!!i znow sie zapetlam!!U mnie racjonalizacj, nie działa!!po prostu nie moge sobie wytłumaczyc logicznie pewnych rzeczy i przez to znow łąpie ten lęk..to chore:(wy tez tak macie?czy tylko ja sie tak zapetlam?jak sie nie zapetlac??

Gość wqefqwefwfewfewfew
a ja czasem sie czuje jakbym miała poczucie winy za CAłE ZłO SWIATA.. a przeciez nie jest Bogiem, ani nie stworzyłam tego swiata, zeby miec wyrzuty sumienia za tych ludzi, ktorych stworzyłąm nie jestem tez Jezusem ktory umiera za grzechy innych na krzyzu, chociaz czasem sie tak metaforycznie czuje :-|

Gość kotki2cxz
Nerwica natręctw to choroba nazywana przez psychiatrów „rakiem duszy i umysłu”. Objawy tej choroby są nie tyle bolesne fizycznie, co wyniszczają umysł i świadomość chorego. Ciekawym jest fakt, iż ponad 80% względnie normalnego społeczeństwa odczuwa objawy o charakterze natręctw. Choroba ta, zanim odkryto jej podłoże psychiczne, była uważana za opętanie, gdyż chorzy często bezcześcili przedmioty kultu, niszczyli figury świętych, a ich natrętne zachowania budziły lęk otoczenia. Dziś lekarze i naukowcy zgodnie twierdza, iż przyczyny nerwicy są bardzo skomplikowane. Objawy chorobowe mają zarówno podłoże społeczne (brak akceptacji ze strony otoczenia, dramatyczne przeżycia z dzieciństwa), jak i biologiczne. Choroba ta nie jest też, jak się może wydawać, wolna od podłoża genetycznego…