Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

M20

do Dr Speca

Polecane posty

Prosze o jakies rady związane z tym jak przezyc swieta?:) W sensie takim co jesc, o jakich porach itp? MArtwi mnire to , bo u mnie w rodzinie jest tak ze siedzi sie przy stole pelnym jedzenia od godzin popoludniowych do wieczora, trudno bedzie sie oprzec tym smakolykom:( ale zrzucilam juz 6 kg, ograniczajac weglowodany, 4 posilki male dziennie, duzo ruchu. Dr Specu prosze o jakies rady:)

Gość jołmeen
ej no na pewno nie żuć się zaraz na wegle bo szybiutko odrobisz co straciłaś! Znam to z autopsji niestety... pozwól sobie na wszystko ale w małych ilościach i nie powinno być źle :)

ja sobie radze co roku nie jedzac pieczywa i slodyczy przy stole, poza tym raczej nie siedzac przy nim caly czas. W trakcie warto wstac i pojsc na spacer. Dobrze tez pic duzo wody.

Jak widzę, że dra Speca pytacie, to ja tez się dołaczę - mianowicie, czy gdybym jadła dziennie co 2-3 godziny grahamkę, lub bułkę ziarnista 50g z warzywami lub wedliną, czyli 5bulek dziennie, po ok 200kcal, (NIE, NIE ZNUDZĄ MI SIĘ BUŁKI) to czy bym chudła? w sumie dieta 1000kcal...Czy tylko ograniczenie węgli daje efekty?

Gość anulka1969
ja też mam pytanie bo widzę że sensowne rady daje więc- jestem na diecie niskowęglowodanowej, czyli nie jem mącznych posiłków, ryżu,ziemniaków i warzyw z wysokim IG, nie urzywam cukru i nie jem słodyczy, moja dieta opiera się na rybach, piersi z kurczaka i indyka, jajek, ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, pekińskiej, papryce, pomidorach, cebuli, piję wodę niegazowaną i herbatki ziołowe, raz dziennie kawe bezkofeinową że śmietanką, to co mnie niepokoi to mało błonnika w pożywieniu i witamin, co powinnam łykać żeby nie mieć problemów w WC i nadrobić wit, czy wystarczy brać wit kompleks np. Vitaral i błonnik w kapsułkach ,czy może jeszcze Mg z wit c, czy B, pogubiłam się więc proszę o radę, bo przy diecie opartej na białkach podobno intelekt siada i trzeba lecytynę brać ile w tym prawdy ????

Gość jołmeen
polecam błonnik z ananasem w kapsułkach...a na zaparcia dobra jest większa ilość czerwonej herbatki pu erh.

Gość anulka1969
nigdy nie lubiłam surowych warzyw , tęsknię za czekoladą i owocami ale czego się nie robi dla zdrowia lekarz mi kazał schudnąć więc się wziełam za siebie kupiłam rowerek i poszperałam w dietkach narazie spaliłam 12 kg ale przedemną jeszcze 10 kg i będzie OK

Gość marti78
dziwni jesteście, że zamiast skorzystać z internetu, żeby właśnie sobie poczytać o żywieniu jeśli nie macie odpowiednich książech to pytacie jakas osobe, ktorej nawet tożsamości nie znacie i sadzac po postach to wcale dietetykiem ani dr nie jest 🖐️

Gość marti78
książek*

Gość ja tam im
się nie dziwie, czytam te artykuły i książki, mój mąż mówi że doktorat mogłabym napisać, ale co innego sucha wiedza a co innego wymiana poglądów i doświadczeń z kimś co w tym siedzi jak my

Gość do marti
to moze poczytasz ksiazki i nam odpowiesz?

Mysle, ze te pytania sa kierowane w moja strone, chociaz Specem nie jestem :P M20 ... potraktuj swieta jako okres na zerowym bilansie. Najwazniejsze zeby nie zjesc duzo kcal (glownie weglowodanow) podczas jednego posilku, bo nadmiar, ktory nie bedzie uzywany na potrzeby energetyczne i zmagazynowany (w watrobie i miesniach) zostanie odlozony w postaci tkanki tluszczowej. Wieczorem odrobina ruchu i bedzie OK. Gosia_GG - chudniesz gdy jesz mniej kcal niz wydatkuje Twoj organizm. Jesli dieta opiera sie na weglowodanach to tracac kilogramy spalasz takze miesnie. Im mniej weglowodanow tym mniej spalasz miesni. A najgorsze co mozna zrobic to ustalic diete na bardzo niskim poziomie - 1000kcal to bardzo niski poziom i jesc monotonnie. Na 1000kcal dostarczasz bardzo malo pozywienia (witamin i mineralow), zatem trzeba szczegolna uwage zwrocic na dobor odpowiednich produktow. W dlugim okresie - na diecie 1000kcal - nie schudniesz. Spalisz miesnie a nabierzesz tkanki tluszczowej. Nie polecam takiego wariantu. Jesli chcesz sie odchudzic \"na stale\" to jedz wiecej kcal (musisz najpierw wyliczyc swoje dzienne zapotrzebowanie zeby ustalic racjonalna ilosc kcal na diecie - skorzystaj z http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3224040 ) i urozmaicaj jedzenie. anulka1969 - niestety nigdy nie zaglebialem sie w aspekt \"witaminowy\" diet. Moze sprobuj wlaczyc do diety kilka owocow (kiwi - 35kcal, jablko srednie - 100kcal, pomarancza - 70kcal) - 200kcal nie jest duza wartoscia a jak zjesz je o roznej porze to ladunek glikemiczny bedzie niski. Jesli masz mozliwosc to polecam \"Schindele`s Mineralien\" - jest to zmielona w pyl skala ... zawiera wszystkie podstawowe mineraly, dzieki niej paznokcie, wlosy, cera, itp. przezywaja swoja druga mlodosc. Bardzo dobry produkt, ja sprowadzalem z Austrii, ale zauwazylem ostatnio, ze mozna nabyc w PL przez internet. A 2 \"paski\" czekolady co 2 dzien - 200-300kcal naprawde nie wyrzadza Tobie krzywdy. Wszystko jest dla ludzi :) Ja preferuje podejscie \"zyciowe\" ;) Owoce tez Tobie krzywdy nie wyrzadza, jesli zaczelabys cwiczyc silowo - z obciazeniem to mozesz wprowadzic do diety wiecej weglowodanow. Jesli ktos nie cwiczy silowo ... to im wiecej jest weglowodanow w diecie tym wiecej spali sie miesni. Ale to nie sa jakies \"kosmiczne\" wartosci. A rowerek - nie najlepszy pomysl jesli \"ucielas\" kalorie z dziennego menu. Cwiczenia aerobowe na diecie (gdy ich nie bylo przed dieta) maja taki sam skutek jak odjecie kalorii od dziennego zapotrzebowania. Najgorsze co mozna zrobic podejmujac diete to ustalic niska ilosc kcal ... i cwiczyc aerobowo!!!

węglowodany to sa wszystkie cukry sa złe i dobre dobre to SA w warzywach i owocach tak natura stworzyła a złe to przetworzone przez człowieka nie na darmo się mówi ze bóg stworzył pożywienie a diabeł kucharza http://www.drjanus.pl/artykuly/cukier-krzepi/co-wiemy-o-negatywnym-wplywie-cukru-na-organizm-czlowieka http://www.zdrowezywienie.yoyo.pl/articles.php polecam Insulina i jej wpływ na metabolizm

Bardzo dziękuję za odpowiedź, niby tyle wiem o odżywianiu, a tego nie wiedziałam! Tłuszcz zamiast mięsni - masakra!

Jeszcze jedno pytanko, czy teraz moj jadłospis jest ok? śniadanie ciemna bułka z margaryną i pomidorem i 2 parówki kupuję w Niemczech drobiowe po 70kcal każda) 250-300kcal lub bułka z wędliną/serem i warzywami drugie sniadanie: pół bułki z wedliną lub activia albo wiejski light 150-200kcal obiad W PRACY dlatego nie na ciepło sałatka z fetą lub mozarella, ewentualnie tuńczykiem jakieś 350kcal podwieczorek może jakieś jabłko? 60 kolacja: warzywa gotowane 200kcal

Wydaje mi sie, ze za malo kalorii. Najpierw wylicz swoje dzienne zapotrzebowanie - link gdzies jest wyzej - zeby wiedziec ile kcal wcinac na diecie. To najwazniejsza sprawa. Do menu wrzuc troche orzechow, pestek / ziaren slonecznika, dynii. A kolacja najlepiej jakby byla bialkowo-tluszczowa z odrobina weglowodanow.

Obliczyłam tam w zależności ile wpisywałam ćwiczeń umiarkowanych (godzina orbitreku dziennie itp) albo bez ćwiczen to był total 2200 a najmniej 1900. Słyszałam, że węglowodany najlepiej tylko rano, ale teraz to się już ich wystraszyłam...

A jakbym na kolacje robiła sobie te warzywa z odroboną masła, to byłoby ok? Do tego trochę orzeszków...

Nie boj sie wegli, organizm posiada magazyny w watrobie i miesniach - one moga tam byc upychane, jesli "nie mieszcza sie" w krwiobiegu. A zmiesci sie ich tam min. 500kcal, wiec calkiem sporo. A ujemny bilans ustal na 400kcal.

Gość anulka1969
ja także dziękuję za odp. problem w tym iż jak dostarczam więcej węgli nawet w postaci owoców czy warzyw nie mogę zapanować nad obrzarstwem węglowodanowym, jak ich jem ok 15-20 g dziennie w postaci opisanych wyżej warzyw jest OK ale wtedy mam problemy z hemoroidami to przypadłość pociążowa, jak pojawia się zaparcie to one też ...