Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uupupupupupu

był ktos na wycieczce w szwajcarii?

Polecane posty

Gość uupupupupupu

witam wybieram sie na objazdowke tzn mam w planie ale ciagle od kogos slysze ze to za drogi kraj jakna nas polakow, ze nie bedzie mnie stac na obiad itd ;/

Gość uupupupupupu

Gość uupupupupupu
?????????? nikt nie był

Gość skurkwoaniec
Witam. Objazdówkle po Szwajcarii.... fajny pomysł. Co do drożyzny... cóż frank coprawda poszedł do góry od wakacji więc napewno będzie drożej.... ale myślę że wszytko do przełknięcia.... tak naprawde ceny żywności przy kursie 2 zł za franka były tylko wyższe bądz zbli.żone do polskich.. Oczywiściue kupując w supermarketach.. diwe sieci marketów to COOP a drugiej nazwy nie pamiętam.. Ceny noclegów cóż około 30 franków w schroniskach.. kempingi i namiot to około 11 franków za osobę..... Musisz się liczyć z drogim transportem . Dla przykładu pociąg z Zermatt do lozanny to około 90 franków... na mapie możesz sprawdzić jaka to odległość...jest możliwośc wykupienia miesięczmnej karty zniżkowej na komunikację kosztuje chyba coś około 8-0 franków i wtedy masz 50 procent zniżki na wszytko ale z tą cena nie jestem pewien do konca czy 80. Transport miejski jeśli nocujesz w schorniskach młodzieżowych bądz na kempingach przynajmniej w Genewie i Lozannie jest wliczony w cene noclegów czyli dostajesz karte uprawniająca do poruszania się komunikacją miejską... Nie wiem jaki standard preferujesz podróżowania noclegów ale wyjazd trzeba traktować inaczej niż codzienne życie u nas jadąc nad morze też wydasz dużo wiecej niż na codzień mam gdzieś paragony z cenami żywnosći jakiś tam podstawowych produktów ..tak pogladowo:) życze powodzenia i jeśli się czegość chce to zawsze to można zrealizować pozdrawiam

bo jest drogi, to fakt :) ja tam kiedyś byłam, ale nie żadnej zorganizowanej wycieczce - gościłam się za darmo u dobrych znajomych, więc tak źle nie było. w Szwajcarii są takie małe miasteczka jak z bajki, bardzo stare zabudowania (Szwajcaria praktycznie nie ucierpiała podczas wojny i nie było tam zniszczeń), piękne kamieniczki, ryneczki, brukowane uliczki, bardzo urocze :) ja zwiedzałam takie w kantonie francuskim - Romont, Estavaeyer, Murten, Avenches, Gruyere - cudowności :)

Gość uupupupupupu
a co myslicie o takiej zorganizowanej przez biuro podrozy??

Gość skurkwoaniec
zdecydowanie polecam wyjazd na własną ręke wolność i swoboda w organizacji czasu , sposob oraz kierunku podróżowania :)

Gość uupupupupupu
no tak ale drozej...

na własną rękę drożej???? chyba żartujesz, jest dokładnie na odwrót - wykupując wycieczkę w biurze podróży nie musisz się wprawdzie niczym martwić, oni załatwiają transport, noclegi i całą resztę, ale za to bulisz im sporą kasę - chyba nie sądzisz, że cała cena wycieczki idzie na Twoje potrzeby? przecież biuro też musi zarabiać :) organizując sobie wyjazd sama - musisz włożyć w to więcej czasu i wysiłku, zarezerwować bilety itd., ale wyjdzie Ci o wiele taniej :)

Gość skurkwoaniec
drożej a to niby czzemu? wszystko zależy od podejścia....i czego się oczekuje...może tak ja miesiąc w Szwajcarii przeżylem za 1500 zł plus bilet autokarowy za 400. Czy to dużo czy mało cóż pozostawiam własnej ocenie...

Gość skurkwoaniec
tak naprawde co by nie mówwic potrzebujesz paru rzeczy.... pierwsza to transport tam i spowrotem wiec rezerwacja autokar bądz samolot wbrew pozorom samolotem można taniej doleciec niż dojechać autokarem...dwa wszystkiego co potrzeba do przetrwania...ciuchy spiwór namiot.. nie bhęde wymieniał wszystkiego... trzy troche kasy .... ale najważniejsze checi samozaparcia otwartości na to co się spotyka.... to specyficzne podejście wiem.. nie każdy lubi tak podróżowac gsdoe oczy poniosą nie przejmować sie warunkami spania czasami jedzenia..itp. Wszystko zależy od podejścia...niektórzy lubbią wygode komfort itp... ale sądząc po planach objazdu Szwajcarii wnioskuje że Tobie bliższy jest ten pierwszy sposób podróżowania... Powiem tyle....chesz czegoś? wiec zrób to poprostu.::) ważne żeby mieć jak i czym wrócic jak dojechać i jak przetrwać czas pomiedzy tymi datami... człowiek przeżyjke bez jedzenia długo woda zawsze się znahjdzie....:) wiec gdzioe jest problem?:) Jeszcze tylko spanie;:) hmm z tą wodą p[rzesadziłem nie wszędzie jest no ale zakładam że sie znajdzie;)

hehe, no z wodą w Szwajcarii nie ma problemu - czasem w miastach występują nawet takie fontanny z oznaczeniem, że woda jest zdatna do picia :) może to zależy od regionu, nie wiem, ale ja się z czymś takim spotkałam w Rheinfelden (takie graniczne miasteczko - część jest szwajcarska, a część niemiecka).

Gość Szwajcaria
Jechac na urlop i nie miec pienidz to lizac loda przez papierek. Szwajcaria jest droga, bylam tam pare razy.

Gość skurkwoaniec
dokładnie są takie mioejsca..alew zakładamy że jesteśmy w terenie zaludnionym;0 poza potrafia być z tym kłopoty;) ale nie chodzi o to...chodzi o podejście jeśli kotś potrafi znieść z uśmiechem niewygody czasami męczenie się ..jakoś przetrwa a wspomnienia będą nie zapomniane..... a tematem jesdt czy jest drogo.....cóż czy jkest dorgo i wyjazd kosztuje dużo zależy od Ciebie tylko i wyłącznie....

Gość skurkwoaniec
i przepraszam za błedy i literówki..:) szybko pisze nie sprawdzam co pisze:) mam nadzieje że w miare zrozumiale;0

"Jechac na urlop i nie miec pienidz to lizac loda przez papierek. " to akurat zależy od tego, co dla kogo jest istotne. jeśli dla kogoś nie ma urlopu bez dobrego żarcia w restauracji i noclegu z wygodami, no to owszem. ale jak komuś zależy głównie na tym, aby coś zobaczyć, to kiepskie warunki bytowe nie przeszkadzają. no, chyba że brak jest kasy na bilety wstępu do różnych obiektów, to rzeczywiście, wtedy szkoda.

Szwajcaria to też moje marzenie. Przejechać sie koleją Jungfrau. ZObaczyć te krajobrazy. Ech! tylko ta kasa.

Gość skurkwoaniec
wiecie co.....kasa kasa kasa..... to jest tak....albo sie realizuje marznia albo marzuy wyszukując sobie przeszkody....myśle że jśli planuje się wyjazd to odłożenie tych 2 do 3 tyś jest możliwe a za to spokojnie można zwiedzać Szwajcarie ....oczywiście trzba liczyć sie z pieniędzmi może to nie luksusy ale tak jak napisała anyżówka .... to kwestia oczekiwań..... tak naprawde każdy z piszących tu ma możliwośc pojechania do Szwajcarii i gdzie kolwiek indziej. więc nie zwalajcie na kase... jeśli się tego chce to się zrealizuje.... oczywiście trzeba się wyrzc niektórych rzeczy aby odłożyć potem w trakcie wyjazdu budzet też jest ograniczony Więc zamaist pisać myślcie jak to zreaalizować:)

Ja powoli realizuje moje marzenie dotyczace Meksyku wiec Szwajcaria poczeka :) Polecam stronkę www.hostelworld.com - bardzo fajne noclegi za małe pieniadze mozna znalezc.

Gość skurkwoaniec
Meksyk.. pieknie;) wiec tu wchodzi kwestia priorytetów..:) a to inna bajka niestety wszystkiego nie mzoemy miec:)

Oczywiście, ze tak. Jest lista i trzeba tylko odchaczać co sie uda najpierw ;)

hej, ja wybieram sie do szwajcarii z bp rainbow na taka objazdowke i nie uwazam ze to az takie drogie, a program bardzo fajny... moze ktos był i poradzi w jakich miesiacach jest tam najfajniejsza pogoda?? dzieki :)

Gość uupupupupupu