Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kalimba de luna

Jest ktoś z Krakowa? Najlepiej studiujący

Polecane posty

bo mam kilka pytań, może nawet więcej niż kilka ;) Planuję się przenieść do Krakowa na studia, dlatego robię rozeznanie. Przeglądałam ogłoszenia ze stancjami i dużo ogłoszeń jest w (na? ) Podgórzu lub Krowodrzach( mam nadzieję, że dobrze odmieniam) Mógłby mi jakiś dobry człowiek z Krakowa napisać co to za okolice, czy to daleko od centrum i jak z komunikacją, bezpieczeństwem i czy warto tam coś wynająć? Wiem, że do rekrutacji jeszcze trochę czasu ale ja juz tak mam, że muszę dokładnie zaplanować wszystko po kolei ;) a może ktoś studiuje na MISH\'u i powie mi jak tam jest?

ja jestem z Krakowa. Podgórze leży i w centrum i poza nim :p jest to baaaaardzo rozległa dzielnica. Krowodrza troche na uboczu,ale nie jest to jakos strasznie daleko. Jesli chodzi o bezpieczeństwo, to tak jak w każdym miescie. Ja mieszkam na Podgórzu,wiele razy wracałam po nocy nawet piechotą i nic mi się nigdy nie stało. A co chcesz studiować?

Aha dzięki, czyli nie jest źle. Najbardziej chciałbym się dostac namiędzywydziałowe indywidualne studia humanistyczne, bo pozwalają na w miarę swobodny dobór przedmiotów z kilku kierunków( czyli coś w sam raz dla kogoś tak niezdecydowanego, jak ja ;) ) Zwłaszcza, że do tego co chcę robić w życiu (fotografia) nie jest konieczne żadne specjalne wykształcenie. Przepraszam za taką dziwną składnię ale piszę z pracy i ciągle mi ktoś przeszkadza w spokojnym kafeteriowaniu ;)

Krowodrza to fajna dzielnica w samym centrum, niedaleko Alej Mickiewicza - dużo tam właśnie mieszka studentów, bo to są okolice AGH i niektórych wydziałów innych uczelni.

skoro chcesz się parać fotografią, to dlaczego nie ASP? nie ma tam jakiejś katedry fotografii, czy czegoś w tym stylu? :)

Jest na ASP,ta katedra jakoś tak dziwnie się nazywa Intermedia czy jakoś w tym stylu. Ale nie samą fotografią człowiek żyje, mam też inne zainteresowania, które chciałabym rozwijać, a najlepszym "papierkiem" dla fotografa są jego zdjęcia ;) to raz,a dwa, że gdybym miała zdawać na studia fotograficzne to tylko Praga albo Opawa, bo to najlepsze szkoły w regionie ;) , właściwie już prawie "polskie" (chyba 20% studentów od nas ;) ) tylko, że trzeba mieć do nich naprawdę mocne portfolio, znam profesjonalnych fotografów którzy się nie dostawali, więc przede mną długa droga.

w sumie dobrze robisz, że szukasz mieszkania już teraz. za parę miesięcy nie będzie już nic. może umów się z kilkoma właścicielami w konkretnym dniu i przyjedź obejrzeć sobie te miejsca? a nie myślałaś o akademiku? jeśli jesteś z daleka, to masz dużą szansę dostać :)

Jestem z Wrocławia, a ogłoszenia przeglądam na wypadek jakbym nie dostała akademika. Chcę wiedzieć, ile orientacyjnie kasy potrzebuję. Podanie o akademik złożę, ale pewnie nie dostanę miejsca- ojciec ma za wysoki dochód, i raczej pań z dziekanatu nie będzie interesowało, że nie mam co liczyć na pieniądze od niego; zwłaszcza, że formalnie moi rodzice nie są rozwiedzeni :O Dlatego jeszcze trochę muszę popracować zanim ruszę na studia.

słuchaj więc, co Ci tutaj radzę, jak weteranka w zdobywaniu akademika :) ja też zawsze miałam niby dość wysoki dochód na głowę, a do tego mieszkam bardzo blisko Krakowa, bo zaledwie 37 km. studiowałam kiedyś trochę na UJ, więc wiem, jak to wyglądało, przynajmniej te parę lat temu. o akademik z UJ starałam się dwa lata pod rząd, a więc dwa razy. za każdym razem pierwszy wniosek był odrzucany. na początku października miałam trochę kocioł - waletowałam gdzie się dało, u znajomych, trochę tu, trochę tam, a jednocześnie od początku października zabiegałam o akademik. tzn. należy iść do biura ds. bytowych studentów, czy czegoś w tym stylu i tam stać w kolejce, bo jest więcej takich ludzi. zazwyczaj w pierwszych tygodniach października okazuje się, że kupa miejsc w akademikach się zwalnia, bo ludzie je dostają, a i tak idą mieszkać na mieszkania itd. musisz po prostu wskoczyć na takie miejsce. fakt faktem, że tym sposobem ciężko dostać fajny akademik, raczej wyląduje się w jednym z gorszych. ale teraz już i tak nie ma takich jaj jak kiedyś - akademiki są raczej poremontowane i wszędzie da się mieszkać :) jedyny problem, to zaczepić się gdzieś na te dwa - trzy tygodnie na początku.

aha, oczywiście składasz wtedy jeszcze jeden wniosek o akademik, ale w październiku nikt już raczej nie analizuje dochodów itd., jak miejsce jest, to je dają tym, co chcą i tyle.

anyżówka, teraz to naprawdę mi poprawiłaś humor, bo już myślałam, że nie ma nadziei. Warunki w akademikach jakie są to wiem, ale ja nie mam jakichś wielkich wymagań, zresztą może być nawet zabawnie, w zeszłym roku spędzałam sylwestra w ośrodku o powiedzmy polowych warunkach i bawiłam się jak nigdy :) A poza tym mam teraz przez Ciebie i Twojego nicka ochotę na szklaneczkę absyntu! I jak ja teraz mam w pracy wysiedzieć do wieczora ;)

nadzieja zawsze jest :) mi się teraz nie chce wierzyć, skąd ja wtedy brałam energię na to całe kombinowanie, ale zawsze jakoś udało mi się ten akademik dostać, mimo odrzuconych wniosków :) trzeba tam łazić, trzymać rękę na pulsie, dopóki się nie dostanie skierowania. jest bardzo dużo osób, które robią odwrotnie, niż Ty - tzn. składają podanie o akademik na wypadek, gdyby nie udało im się znaleźć mieszkania. dostają te akademiki, a jednocześnie znajdują mieszkania, a miejsca oficjalnie zwalniają się dopiero w październiku, bo ktoś nie przychodzi się zakwaterować (z reguły wcześniej nikomu się nie chce nigdzie zgłaszać, że nie skorzysta jednak z miejsca w akademiku, które dostał)