Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajfon

Czy macie rozterki moralne związane z seksem przedmałżeńskim?

Polecane posty

Gość to ja wam opiszę moją historię
poza tym pan bóg opisał tylko 10 przykazań czy może dopisał coś drobnych drukiem jeszcze.....:) a kościołowie niewiadomo dlaczego najbardziej przypadło do gustu szóste i dla niego nie cudzołóż znaczy również zakaz seksu z ukochaną osobą przed ślubem, zakaz masturbacji, oglądania filmów erotycznych itd paranoja

Prawo pierszej nocy funkcjonowało do XIX wieku. Przecież to nie był zwyczaj! To było zapisane w ustawodawstwie wielu krajów ;))))) Nie wiedziałyscie o tym? :)))

ja wiedziałem to na wsi było ale co to ma do negatywnego postrzegania seksu przedmałżeńskiego? przecież to nie źródło takiego podejścia ludzi..to od poczatków ludzkości od kiedy zaczęły się tworzyć komórki społeczne jak rodzina i ród. zreszta u jaskiniowców tak było że kobieta nie mogła sie pieprzyć z plemieniem obcym tylko z samcami ze swego plemienia. no chyba że była czyjaś i ten ktoś był kimś ważnym np był silny i miał duża maczugę (nie mam na mysli fujary)

katolicy zapomieliście o jednym 10 przykazań, nic nie znaczy bez przykazania najważniejszego miłości, nawet św Paweł napisał swój Hymn do miłości, o którym, większość katolików zapomiała, przynajmniej tu

10 przykazań a napewno od 2-10 to uniwersalne zasady obowiązujące niemal od poczatków ludzkości..

to co wymieniłeś jest przyjemnosciami, jeśli to ma być grzech, to życie twoje musi być bardzo smutne.

no ja sie zaraz popłacze jeśli nie uda mi się w tej dyskusji postawić na swoim!

moze i fajnie poczekac do slubu, ale ja bym sie bala rozczarowan....zycie intymne jest dla mnie czyms waznym i wolalabym,zeby ta sfera wspolnego zycia byla jak najbardziej perfeksycjna...wole go poznac i wole,zeby on mnie poznal doglebnie :D

Pierwszy raz z przystojniakiem na morzem w wieku 18 lat (chyba chciał mnie dziewictwa pozbawić) 11 lat nawet nikt nie próbował sie ze mną umówić Jak w koncu znalazłam mężczyzne w którym się zakochałam i mnie akceptuje to on ma pretensje że nie jestem dziewicą. Po kłótni powiedział że jestem tłusta i używana i że ani na żonę ani do zabawy się nie nadaje.

brzydkie dziewczyny powinny uważać na cnotę która znacząco zwiększa ich wartość na rynku

Po kłótni powiedział że jestem tłusta i używana i że ani na żonę ani do zabawy się nie nadaje. brzydkie dziewczyny powinny uważac na cnotę która znacząco zwiększa ich wzięcie na rynku. Boże mój........to ja nie wiedziałam że są jeszcze takie oszołomy o takich poglądach

jestem 18 lat żonaty, z tego 15 lat mieliśmy tylko ślub cywilny. Wzieliśmy w końcu ślub kościelny, i podczas załatwiania spraw, proboszcza, ani trochę nie interesowało to czy był seks przedmałżeński, czy małżeński. Nie dajmy się ogłupić, jakimś fundamentalistom, i żyjmy tak aby być zadowolonym z życia.

nie sadzę, aby wszyscy księża, byli aż tak surowi. Byłem z żoną w Częstochowie, i w rozmowie z paulinem, nie potępiał mnie czy jakieś, umoralniające nauki. Zainteresowany był raczej, czy dochowywałem wiernosci w związku z żoną. Kładł nacisk na wierność i radził wstąpić w związek sakramentalny z powodów życiowych. Nikt z nas nie wie co nas czeka, a w razie nieszczęścia, katolicki pogrzeb, o ile oczywiście wyznajemy katolicyzm.

Gość mnie kiedys chyba najmądrzejsz
Dominikanin w całej polsce powiedział, że... lepiej tego nie robić, to zostało wymyslone dla naszego dobra (podejrzewam że chodzi o to, że pozniej W PRZYPADKU gdy okaze sie ze to nie ten, poznasz kolejnego, i kolejnego, i to nie będzie juz takie unikalne, przy józku będzie ci się przypominac Jurek który był PIERWSZY w Twoim życiu, itp. tak sobie to tlumacze), ale jeśli ludzie mają plany WSPOLNEGO ZYCIA czyli wyraźnie sprecyzowane wobec siebie - planują małżeństwo, to waga tego grzechu zmniejsza się... MAM OGROMNE WYRZUTY. ale tak jestem skonstruowana ze inaczej nie moge :(

Gość mnie kiedys chyba najmądrzejsz
a propos SEKS ORALNY jest dozwolony przez kościół (jestem pewna na 90 %)

blondyn stara cioto to nic nie ma wspólnego z religią tylko satysfakcją z rozdziewiczenia kobiety