Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kawusia65

Proszę bardzo . . .

Polecane posty

Bardzoprosiłabym o wypełnienie tej krótkiej ankietki. W poprzedniej było kilka błedów ale już sa poprawione ;) „Przemoc psychiczna wobec dziecka w rodzinie a dorosłe relacje z rodzicami” Ankieta jest anonimowa. Zamieszczam ją w Internecie, na forum, dlatego, że wiem, że wiele ofiar przemocy wstydzi się, że jej doznało a wniecie zawsze jest się anonimowym 1. Czy potrafi Pan/Pani zdefiniować zjawisko przemocy psychicznej? 2. Czy doświadczyła Pani/Pan przemocy psychicznej ze strony rodziców, w którejś z poniższych form? a) wyśmiewanie b) niszczenie rzeczy c Poniżanie d) zastraszanie e) zamykanie w pomieszczeniu f) poszturchiwanie g) szarpanie h) odtrącanie i) groźby j) zbyt duże wymagania względem Pani/Pana osoby k) inne jakie? 3. Jaki styl wychowywania dominował w Pana/Pani rodzinnym domu? Demokratyczny tzn. dziecko w rodzinie jest bradzo ważne. Rodzice rzadko stosują kary, częściej wyjaśniają jak postępować Autokratyczny tzn. w rodzinie istnieje dystans pomiędzy rodzicami a dzieckiem. Rodzice wymagają posłuszeństwa i podporządkowania się im. Liberalny tzn. taki gdzie dziecko niemal całkowicie zostaje pozostawione samemu sobie, rodzice nie wtracają się w jego sprawy, brak jest kontroli i opieki rodziców. Występuje uległośc i pobłażanie dzieciom. 4. Co czuje Pani/Pan myśląc o swojej przyszłości? a) lęk b) obawę c) optymizm d) radość e) euforię f) strach g) Inne. Jakie? 5. Czu uważa Pam/Pani, że przemoc psychiczna ze strony rodziców miała wpływ na rozwój Pani/Pana jako dziecka? a) tak b) nie c) nie wiem d) trudno powiedzieć 6. Czy fakt, że doświadczenia przemocy psychicznej ma wpływ na Pani/Pana relacje z rodzicami? a) tak b) nie c) nie wiem d) trudno powiedziec 7. Czy zachowuje Pani/Pan dystans w okazywaniu uczuć względem rodziców? a) tak b) nie c) nie wiem d) trudno powiedzieć 8. Czy Pan/Pani ma w związku z tym jakieś problemy w życiu rodzinnym zawodowym. Np. niska samoocena, brak akceptacji siebie itp.? a) tak b) nie c) nie wiem d) trudno powiedzieć 9. Czy może Pani/Pan napisać jakie sa to problemy? 10. Czy wraca Pani/ Pan często wspomnieniami do wydarzeń kiedy doznawała Pani/Pan przemocy psychicznej? a) tak b) nie c) nie wiem d) trudno powiedzieć 11. Czy uważa pan/Pani, że dziecko może powielać zachowanie swoich rodziców względem swoich dzieci? a) Tak b) Nie c) Nie wiem d) Trudno powiedzieć 12. Jak częste są Pani/Pana kontakty z rodzicami? Odwiedzam ich: a) raz w tygodniu b) kilka razy w tygodniu c) kilka razy w miesiącu d) kilka razy do roku e) nie utrzymuję z nimi kontaktu 13. Czy kiedykolwiek bała się Pani/Pan, że jeśli założy Pani/Pan rodzinę to może Pani/Pan również stosować przemoc wobec swoich dzieci? a) tak b) nie 14. Czy oprócz przemocy psychicznej Pani?Pana rodzice stosowali przemoc fizyczną? a) tak b) nie 15. W rodzinie o jakiej strukturze się Pani/Pan wychowywał/a? a) w pełnej b) rodzinie niepełnej (tylko z matką lub tylko z ojcem) c) w rodzinie, gdzie jedno z rodziców ponownie wstąpiło w związek małżeński d) w rodzinie zastępczej e) w rodzinie adopcyjnej f) wychowywali mnie dziadkowie (śmierć obojga rodziców) g) inne, jakie? 16. Jakie wykształcenie posiadali Pani/Pana rodzice? a) Podstawowe b) Zawodowe c) Średnie d) Wyższe 17. Jaka była sytuacja materialna rodziny? a) niewystarczająca b) dostateczna c) dobra d) bardzo dobra 18. Czy rodzice pracowali zawodowo? a) tak oboje b) tylko matka c) tylko ojciec d) oboje nie pracowali Dziękuję ;)

Gość wwiikkttoorriia
Jeśli moge coś zasugerować. Popraw pytanie 1, bo można je dwojako interpretować. Moge odpoiwedzieć "tak potrafię", ale Tobie chyba chodzi o opisanie co to jest wg. mnie. Taka moja uwaga....

Gość wwiikkttoorriia
Dobra, pomoge Ci z tym bo widze zero zainteresowania. 1. Próba przekonania kogoś o jego mniejszości, braku inteligencji, o tym że nikt go nie chce i nie potzrebuje, ze jest gorszy od innych, nigdy niczego nie osiągnie

Gość wwiikkttoorriia
nie to wcisnęlam co tzreba :o sorry, zaraz dokończe i wyślę calość :p

Gość Baha ha ha
Ja jestem taką ofiarą, ale nie przemocy w rodzinie tylko w wszkole. Moge odpowiedziec na Twoje pytania. Ciesze sie ze ktos sie zainteresował takim tematem ale odpowiem dopiwero za ok 20 minut

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
rozumiem ze ta ankieta jest skierowana do osob, ktore mialy przezycia zw. z przemoca w rodzinie ? Czy do wszystkich?

Gość wwiikkttoorriia
1. Próba przekonania kogoś o jego mniejszości, braku inteligencji, o tym że nikt go nie chce i nie potzrebuje, ze jest gorszy od innych, nigdy niczego nie osiągnie itp. Wiadomo oc o chodzi. 2.a,d,g,h,i, inne typu bicie, wyzwiska, ubliżanie... 3. co do mamy - demokratyczny, ojciec - autokratyczny 4. c,d 5.a 6. a 7. mama - nie, ojciec - w sumie też nie, wie że zyczę mu wszystkiego co najgorsze :) 8. b 10. b 11. a 12. mieszkamy razem 13.b 14. mama nie, ojciec tak 15.a 16. b 17. b 18. różnie, ale przewaznie ojciec pracowal, mama nie

Tak ankieta jest skierowana do osób które mały ckolwiek doczynienia z przemoca psychiczną. wwiikkttoorriia bardzo ci dziękuję. Jesteś wielka

Osoby, które przeczytały ankietę i w drugim punkcie stwierdziły, że pasuje on właśnie do nich równiez powinni wypełnić ankiete bo oznacza to że też może w niewielki stopniu sa ofiarami przemocy psychicznej