Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AWSK

Ja katolik Ona Jehowy

Polecane posty

Gość Dobra_rada_
Nie mam zamiaru marnować czasu na spieranie się z tobą. Jeśli wierzysz w te bzdury, w które oni wierzą = jesteś śmieszny.

Gość dobra rada 1233464
AWSK dlaczego mam szukac w necie Rozmawiałam ze śJ i wiem ze nie ma prikazu co do godzin , chyba ze jesteś pionierem .. Natomiast definicje znam , jak masz w domu biblie to mozesz sobie w niej poszukac czym jest wiara

Gość dobra rada 1233464
Dobra rada kazdy kto nie ma argumentów tak mówi :D ale co tam nie chodzi mi o przekonanie Cie ze oni mają racje , a o to ze zanim cokolwiek napiszesz na temat jakiejkolwiek religi najpierw upewnij sie ze to co piszesz jest prawdą

Jak myślisz czemu chodzą po domach? Ponieważ im więcej przepracują to mają niby większe szanse na to,że przeżyją na ziemi gdy nadejdzie armagedon.

Gość dobra rada 1233464
AWSK serdecznie sie usmiałam, A skąd masz takie informacje ? Tylko nie mów ze z netu albo od byłego śj bo to nie sa wiarygodne zródła :)

dobra rada 1233464 tak sobie tłumacz.Znam sporo obecnych i byłych ŚJ.

Gość dobra rada 1233464
AWSK ja tez gówno wiecie - jak zostajesz pionierem to decydujesz sie na to ze nim bedziesz :)tak ? wiec o co chodzi ?

Gość dobra rada 1233464
AWSK - no widzisz nie masz dowodu na to ze tak jest , gdybys miał to bys go przytoczył . a tak na pocieszenie , jesli dziewczyna jest tylko z rodziny śJ nie oznacza ze nim jest . Mój kolega mimo rodziny tego wyznania nigdy nim nie został . Ma teraz "świecką" żonę :) wiec kto wie moze z dziewczyną sie uda .:D

gówno wiecie co niektórzy w takim razie wytłumacz mi to ,że facet który normalnie się bawił zawsze i pił nagle został ŚJ i np wczoraj w pracy gdy rozchodziliśmy się do domów szef wyjął szampana na pożegnanie się do nowego roku i żeby uczcić dobry rok firmy to ŚJ nie pił.Wytłumacz mi to dlaczego nie chciał pić skoro wcześniej facet był katolikiem i bawił się z nami na imprezach firmowych i pił normalnie to teraz nie jest obecny w ogóle na imprezach i nie pije .

Gość Świadkowie Jehowi to sekta
Co to jest sekta ? Sekta jest to grupa ludzi mająca własne wierzenia, traktująca inne religie pogardliwie jako szatańskie mająca cechy charekterystyczne dla sekt. Jakie to są cechy ? 1 Własny sposób interpretowania Biblii i fałszowanie jej treści. Biblia Świadków Jehowy "Przekład Nowego Świata" jest nie do przyjęcia przez katolików, prawosławnych i protestantów. Świadkowie Jehowy rozumieją Biblię w taki sposób w jaki podają przełożeni zborów oraz ich pisma. Chrześcijanie różnych Kościołów Chrześcijańskich różnią się w pewnych sprawach ale wierzą w Trójcę Świętą, Bóstwo Chrystusa i Jego śmierć na krzyżu. Śwadkowie Jehowy to odrzucają. 2 Pogarda dla innych religii. Świadkowie Jehowy uważają się za jedyną prawdziwą religię, która we właściwy sposób wierzy w Boga, a wszystkie inne religie zwłaszcza Kościół Katolicki są na błędnej drodze. Życie wieczne można osiągną tylko w ich organizacji, a wszystkich innych czeka śmierć. Inne religie są wymysłem ludzkim a najbardziej szatańską organizacją według Świadków Jehowy jest Kościół Katolicki. 3 Znają i wyznaczają daty końca świata. Uważają, że znają proroctwa i je podają (mimo że wiele już się niespełniło). Ostatnim zapowiadanym końcem świata miałbyć rok 1975. Wtedy wielu wyznawców organizacji pozbywało się majątków i czekało na ten dzień. W tym roku też wielu ludzi opuściło szeregi sekty. Tym, którzy pozostali wmówiono, że Bóg dał jeszcze szansę grzesznikom. Współcześni Świadkowie Jehowy mało wiedzą na ten temat. O pewnych rzeczach w organizacji się nie mówi. 4 Wymagaja od członków posłuszeństwa. Od swoich członków przełożeni zborów Świadków Jehowy wymagają ślepego posłuszeństwa. Nie wolno im inaczej rozumieć Biblii niż rozumie Ciało Kierownicze. Członkowie są zobowiązani uczestnić w zebraniach Świadków Jehowy. Nieposłusznych uznaje się za odstępców i wyklucza z organizacji. 5 Stawianie nacisku na pozyskiwanie nowych członków. Świadkowie Jehowy muszą głosić swoją wiarę, intensywnie starać się o nowych członków. Ilość godzin głoszenia( pukania do drzwi, zaczepiania ludzi w parku, na ulicy) są spisywane i przekazywane przełożonym. 6 Dopuszczają się kłamstw. W swoich publikacjach powołują się na inne książki, nawet na pisma ojców Kościoła zmieniając ich treść. 7 Zmienność nauki. Nauka Śwadków Jehowy zmienną jest. "Strażnica" wydawana jest od 1879 r. W tym czasie wydano wiele numerów, które wzajemnie sobie zaprzeczają. 8 Izolują się od spoleczeństwa. Świadkowie Jehowy nie ulegają tak wielkiej izolacji jak inne sekty. Nie są oni grupą zamkniętą. Jednak pewne wyobcowanie ze społeczeństwa występuje. Szczególnie cierpią tu dzieci, gdyż nie wolno chodzić im na imieniny czy urodziny do kolegów, nie wolno im brać udziału np. w Mikołajkach, chodzić w szkole na katechezę. To może być niestety powodem poczucia wyobcowania. 9 Guru. U Świadków Jehowy nie ma guru. Organizacji przewodniczy Ciało Kierownicze z prezesem na czele. Ciało Kierownicze jest wyznacznikiem jak rozumieć Biblię, jak żyć , co jest dobre co złe. Pewne informaje są niedostępne dla zwykłych członków. Naprzykład książka "Zważajcie na samych siebie i na całą trzodę" jest dostępna tylko dla starszych zboru. Zwykli głosiciele nie mają do niej dostępu. 10 Oddawanie życia. Świadkowie Jehowy nie popełniają zbiorowych samobójstw i nikogo nie mordują. Ale wielu Świadków Jehowy, również dzieci straciło życia nie godząc się na transfuzję krwi.

Mi nie chodzi o to,że muszą to wszytko robić tylko powinni .To tak jak z naszą wiarą jest.Nie zabijaj,nie kradnij nie wolno żyć na tzw. kocią łapę,a ludzie tak robią.

Te informacje które podał Świadkowie Jehowi to sekta są dosłownie prawdą i z wszystkimi punktami tam się zgodzę.Najlepsze było jak czytałem o drugim zejściu Chrystusa napisane przez wydawnictwo strażnica ,,Harfa Boża''.Były trzy wydania,a w każdym inne daty podane:D

gówno wiecie co niektórzy był nie pił i nie wznosił toastów i to wszystko dlatego,że mają zakaz i został fanatykiem tej organizacji.Mam w pracy trzech ŚJ i cała trójka nie piła i nie wznosiła toastów.Tylko tyle,że tego jednego znałem jak był katolikiem,a pozostałych dwóch nie.

Gość tez bym sie bała
swiadkowie jechowy mają zabronione upijanie sie !!!! a nie spozywanie alkoholu!!! niejednokrotnie piłam piwo , wódeczkę czy nawet szampana na sylwestra równiez ze swiadkami jakos tak mi sie zycie potoczyło ze znam ich troche

gówno wiecie co niektórzy o to link z którego wyczytałem na temat strażnicy.Raczej to nie są fotomontaże ponieważ słyszałem o tym nie raz.Podaje to żebyś nie gadał,że jestem byłym ŚJ tylko dlatego,że posiadam takie informacje. http://pl.youtube.com/watch?v=Kp_90G-i-Vc

Zarówno z punktu widzenia Kościoła jak i punktu widzenia organizacji Świadków Jehowy związek wierzącego katolika ze Świadkiem Jehowy jest niemożliwy. Zdarza się, że Świadek Jehowy istotnie szczerze pokocha osobę należącą do wiary katolickiej. Wtedy jeśli nie jest w stanie zwerbować tej osoby do sekty ma problemy z innymi Świadkami Jehowy, gdyż takie związki nie są mile widziane w organizacji. Świadkom Jehowy wolno wiązać się z osobami niezależnymi religijnie ale gorliwi i znający wiarę katolicy są dla nich problemem. Wtedy pozostaje takim parom życie wbrew organizacji, a także Kościoła. I o ile Kościół katolicki nie pochwala, to jednak nie odwraca się od tych osób, to w organizacji ŚJ następuje wykluczenie takiego Świadka Jehowy.

To oświeć nas swoją prawdą, czekmy.

No właśnie oświeć nas.Bo jak na razie to widzę,że ja i Świadkowie Jehowi to sekta wiemy więcej na ten temat.

Gość dobra rada 1233464
Swiadkowie Jehowz to sekta- niezla definicja sekty :D i te punkty z kad je wzioes . Niezle , naprawde niezle he he Najbardziej podobalo mi sie to ze cecha sekt jest to ze uznaja tylko swoja religie za prawdziwa :D

A czy ja gdzieś napisałem,że świadkowie jahwy są złymi ludzmi ? No właśnie NIE!!! Gdyby byli źli to bym się nie zadawał z nymi,a tak moi rodzice nawet znają kapłana i który wcale nie jest dzianym ickiem wręcz przeciwnie.

Gość dobra rada 1233464
gwno wiecie - jesli to do mnie ,to wlasnie to jest takie zabawne , kazda religia uwaza ze to ona jest ta jedyna , wiec gdzie tu cecha sekty ? zreszta te punkty to wogle zenada :O

Może zróbmy tak,że kazdy z nas napisze co myśli ogólnie o ŚJ których znamy osobiście. Ja ogólnie twierdze,że są w porządku i nic do nich nie mam.Mają swoją religie czy tam sekte ale mnie to nie obchodzi interesują mnie tylko oni jako ludzie.Czyli jacy dla mnie są w porządku ci ludzie których znam jako ŚJ.Dziękuje za wysłuchanie :D

najlepiej jakby sie tu szczerze wypowiedzial BYŁY ŚJ.. kiedys w \"rozmowach w toku\" byli, no tragedia co opowiadali. nie kumam jak mozna nie zezwalac na transfuzje krwi!! no nie zakumam i basta!

Nie jestem byłym świadkiem Jehowy.

Gość dobra rada 1233464
ja jestem byłym świadkiem Jehowy i wypowiadam sie szczerze

Dobra rado 12..... przedstaw swoje motywy odejścia od "wiary".

dobra rada 1233464 twierdze,że teraz nas oszukujesz,że jesteś byłym ŚJ po to żeby udowodnić nam ,że to ty wiesz niby najwięcej na ten temat.