Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

puff

czekolada a cera

Polecane posty

od jakiegoś czasu mam zapalenie mieszków włosowych ( dekolt, plecy:( ) deratolog zabronił spożywać m. in. czekolady. na początku uznałam to za przesąd, ale zayuwazyłam, że rzeczywiście po zjedzeniu nawet małej ilkości czekolady stan skóry się pogarsza. jakie składniki wpływają na to.. i czego jeszcze unikać?:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mogę sie mylic
byc moze chodzi o cukier, kiedy spozywa sie duzo cukru to wzrasta synteza testosteronu a ten moze u kobiet powodowac choroby typu tradzik ale byc moze jest jeszcze cos w tej czekoladzie w kazdym badz razie proponuje ograniczyc cukier do minimum

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość owszem czekolada
ma jakis tam wplyw ale nie u kazdego czlowieka...zalerzy to miedzy innymi od rodzaju cry,hormonow i wieku...ja zmagam sie z tradzikiem jzu 3 lata...i owszem niepozwalam sobie na zjdzenie duzo czekolady...ale wiadommo ze czlowiek czasami juz niemoze wytrzymac....noi zjec musi...katowac sie nie amm zamiaru:(czasami musze wpieprzyc baton wtedy polepsza mi sie chumor i wogole dostaje poweraaa:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no właśnie ;) też czasami nie mogę się powstrzymać, a później się wkurzam 3 dni, gdy efekty \"wychodzą\"na zewnątrz. jeśli chodzi o teorię z cukrem to już jestem totalnie zdezorientowana, bo w przypadku jedzenia innych słodkich rzeczy nie zaobserwowałam zmian - pogarsza się konkretnie po czekoladzie:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie tyle chodzi o cukier co o kakao.Chipsy i potrawy bardzo przyprawione-pieprz, papryka,peperoni itp. to wszystko żle wpływa na skórę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale jest potwierdzony w moim przypadku :( nie wiem, jak inaczej wytłumaczyć nagłe pogorszenie skóry. wydaje mi się, że to, co jemy ma wpływ na jej stan, zwłaszcza, gdy już została dotknięta stanem zapalnym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Właściwa dieta sposobem na trądzik Beznadziejna walka z młodzieńczym trądzikiem spędza ci sen z powiek? Zmień dietę - radzi na łamach najnowszego numeru tygodnika \"New Scientist\" amerykańska biolog Loren Cordain. Jej zdaniem pryszcze na twarzy to wynik spożywania wysoko przetworzonych węglowodanów, czyli mówiąc prościej - białego pieczywa, makaronów, a nawet zbożowych płatków śniadaniowych. Panią biolog zastanowił fakt, że trądzik młodzieńczy to zmora nastolatków z krajów wysoko rozwiniętych. Nie znają jej na przykład młodzi mieszkańcy Papui Nowej Gwinei, nie znali również Eskimosi, dopóki nie zakosztowali współczesnej cywilizacji. Jaki jest związek pomiędzy - na przykład - jedzeniem bułek, a pryszczatą cerą? Okazuje się, że w procesie przetwarzania żywności rozpadają się długie łańcuchy węglowodanowe i powstaje skrobia. Do jej przetworzenia organizm produkuje dodatkowe porcje insuliny i podobnego do niej hormonu. To z kolei prowadzi do zwiększenia ilości męskiego hormonu odpowiedzialnego między innymi za stymulację pracy gruczołów łojowych skóry. Pory skóry zatykają się od nadmiaru tłustej wydzieliny i powstaje idealna pożywka do rozwoju bakterii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Słodka trucizna Po alkoholu i papierosach, cukier jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką niszczącą nasz organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Zmęczenie, stres, depresje, senność, zawroty głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej. Wizyta u lekarza nie wnosi nic nowego, a diagnoza niepokój, środki uspakajające, albo skierowanie na dalsze badania budzą niezadowolenie. Bardziej wytrwali zaczynają wędrówkę po lekarzach, jednak większość z nas stwierdza, że skoro nasze ciało nie odbiega zbytnio od normy nie jest jeszcze tak źle i poprzestajemy na tym. Tymczasem wiele różnych schorzeń, zarówno fizycznych, jak i psychicznych ma bezpośredni związek ze spożywaniem czystego rafinowanego cukru czyli sacharozy. Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania. uż 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę, ponieważ jest on pozbawiony swoich sił witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Natomiast to co usunięto - białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmu węglowodanów i powodują tworzenie się toksyn takich jak kwas pirogronowy lub nienormalne cukry. Kwas pirogronowy akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym, a nienormalne cukry w czerwonych ciałkach krwi. Zakłóca to oddychanie komórek i powoduje brak odpowiedniej ilości tlenu niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. http://www.zdrowezywienie.yoyo.pl/articles.php?id=35

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Atak na kolagen Z powodu przeładowania glukozą najdotkliwiej cierpi tkanka łączna odpowiedzialna za młodzieńczy wygląd i wigor człowieka. Glukoza niszczy wytwór tej tkanki - substancję o znaczeniu kluczowym dla zdrowia, młodości i życia - kolagen. Kolagen jest fundamentem skóry, paznokci, włosów, wiązadeł, ścięgien, stawów, kości, naczyń krwionośnych i limfatycznych oraz systemu naprawczego i układu odpornościowego. Nadmiar glukozy atakuje kolagen na drodze aż czterech mechanizmów destrukcyjnych: nieprawidłowego sieciowania (uszkodzenie struktury) efektu rodnikowego (również uszkodzenie struktury), efektu osmotycznego (usuwanie stabilizującej jego struktury wody) i efektu mitogenetycznego (wymuszanie nadplanowych podziałów fibroblastów). Wytwarzaniem i naprawą kolagenu zajmują się komórki tkanki łącznej - fibroblasty. Wszystko wskazuje na to, że właśnie w fibroblastach natura zamontowała biologiczny zegar, odmierzający czas naszego życia. Mechanizm tego zegara jest tak precyzyjny, że naukowiec badający próbkę tkanki łącznej jest w stanie określić wiek danej osoby z dokładnością do mniej więcej jednego roku. Za tezą zegara fibroblastowego przemawia również to, że większość zmian starczych jest efektem niesprawnej naprawy kolagenu. Zmiany starcze to: matowienie i wysychanie skóry, matowienie paznokci, matowienie i przerzedzenie włosów, celulit, zmarszczki, kruchość naczyń krwionośnych (wybroczyny skórne i siatkówkowe) zwyrodnienia stawów, zrzeszotnienie kości (osteoporoza), pochylenie i przykurczenie sylwetki, niedowidzenie, wzmożona podatność na choroby. To, jak wcześnie zaczną pojawiać się i nasilać te zmiany, jest ściśle powiązane z modelem żywienia. http://www.zdrowezywienie.yoyo.pl/articles.php

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Atak na kolagen Z powodu przeładowania glukozą najdotkliwiej cierpi tkanka łączna odpowiedzialna za młodzieńczy wygląd i wigor człowieka. Glukoza niszczy wytwór tej tkanki - substancję o znaczeniu kluczowym dla zdrowia, młodości i życia - kolagen. Kolagen jest fundamentem skóry, paznokci, włosów, wiązadeł, ścięgien, stawów, kości, naczyń krwionośnych i limfatycznych oraz systemu naprawczego i układu odpornościowego. Nadmiar glukozy atakuje kolagen na drodze aż czterech mechanizmów destrukcyjnych: nieprawidłowego sieciowania (uszkodzenie struktury) efektu rodnikowego (również uszkodzenie struktury), efektu osmotycznego (usuwanie stabilizującej jego struktury wody) i efektu mitogenetycznego (wymuszanie nadplanowych podziałów fibroblastów). Wytwarzaniem i naprawą kolagenu zajmują się komórki tkanki łącznej - fibroblasty. Wszystko wskazuje na to, że właśnie w fibroblastach natura zamontowała biologiczny zegar, odmierzający czas naszego życia. Mechanizm tego zegara jest tak precyzyjny, że naukowiec badający próbkę tkanki łącznej jest w stanie określić wiek danej osoby z dokładnością do mniej więcej jednego roku. Za tezą zegara fibroblastowego przemawia również to, że większość zmian starczych jest efektem niesprawnej naprawy kolagenu. Zmiany starcze to: matowienie i wysychanie skóry, matowienie paznokci, matowienie i przerzedzenie włosów, celulit, zmarszczki, kruchość naczyń krwionośnych (wybroczyny skórne i siatkówkowe) zwyrodnienia stawów, zrzeszotnienie kości (osteoporoza), pochylenie i przykurczenie sylwetki, niedowidzenie, wzmożona podatność na choroby. To, jak wcześnie zaczną pojawiać się i nasilać te zmiany, jest ściśle powiązane z modelem żywienia. http://www.zdrowezywienie.yoyo.pl/articles.php

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie trzeba badan naukowych
w tym przypadku... Wiele osob (ja tez) ma peoblemy z cera po czekoladzie ;) Mi to akurat rybka, potrafie bez niej (albo w malych ilosciach i rzadko) zyc ale niektorzy sa od niej uzaleznieni. I co wtedy? Wieczne meki z powodu jej braku, czy pryszcze ;) To naprawde dylemat ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Atak na kolagen Z powodu przeładowania glukozą najdotkliwiej cierpi tkanka łączna odpowiedzialna za młodzieńczy wygląd i wigor człowieka. Glukoza niszczy wytwór tej tkanki - substancję o znaczeniu kluczowym dla zdrowia, młodości i życia - kolagen. Kolagen jest fundamentem skóry, paznokci, włosów, wiązadeł, ścięgien, stawów, kości, naczyń krwionośnych i limfatycznych oraz systemu naprawczego i układu odpornościowego. Nadmiar glukozy atakuje kolagen na drodze aż czterech mechanizmów destrukcyjnych: nieprawidłowego sieciowania (uszkodzenie struktury) efektu rodnikowego (również uszkodzenie struktury), efektu osmotycznego (usuwanie stabilizującej jego struktury wody) i efektu mitogenetycznego (wymuszanie nadplanowych podziałów fibroblastów). Wytwarzaniem i naprawą kolagenu zajmują się komórki tkanki łącznej - fibroblasty. Wszystko wskazuje na to, że właśnie w fibroblastach natura zamontowała biologiczny zegar, odmierzający czas naszego życia. Mechanizm tego zegara jest tak precyzyjny, że naukowiec badający próbkę tkanki łącznej jest w stanie określić wiek danej osoby z dokładnością do mniej więcej jednego roku. Za tezą zegara fibroblastowego przemawia również to, że większość zmian starczych jest efektem niesprawnej naprawy kolagenu. Zmiany starcze to: matowienie i wysychanie skóry, matowienie paznokci, matowienie i przerzedzenie włosów, celulit, zmarszczki, kruchość naczyń krwionośnych (wybroczyny skórne i siatkówkowe) zwyrodnienia stawów, zrzeszotnienie kości (osteoporoza), pochylenie i przykurczenie sylwetki, niedowidzenie, wzmożona podatność na choroby. To, jak wcześnie zaczną pojawiać się i nasilać te zmiany, jest ściśle powiązane z modelem żywienia. http://www.zdrowezywienie.yoyo.pl/articles.php

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×