Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maniakalna maniaczka

szczepienie po terminie, ktos mi odpowie????

Polecane posty

mam pytanko. Synek ma termin kolejnego szczepienia po 12 grudnia, ale zachorowal a teraz jeszcze swieta ida to czy nic sie nie stanie jesli zglosze sie z nim po swietach na szczepienie, to bedzie jakies 2,5 tygodnia po tym ustalonym terminie. Odpowiedzcie mi jak to jest, prosze

no teraz ma 4,5 miesiaca

lek med 1 zapewne nic złego się nie stanie-napisz jakiego szczepienia to dotyczy (jaki wiek) A jakie to ma znaczenie w jakim wieku i jakie szczepienie? Jesteś lekarzem?

Gość mariannnnna
znam takich pediatrow duzo ich tu na kafe:P

Gość a ja się boję zaszczepić
małego tą szczepionką na różyczkę, odrę i coś jeszcze, po 12 m-cu życia może lek med 1 rozwieje moje wątpliwości, po co jest to szczepienie?

szczepienie na odre swinke i rozyczke jest po to aby: -nie zachorowac na w/w -nie przenoscic w populacji w/w chorob (np kobietom w ciazy) nie wiem ile tu pediatrow ale ja jestem pediatrą naprawde :-))) Po zablokowaniu mnie -swego czasu- na wszelki wypadek gdybym miala szkodzic -wysłalam na ta okolicznosc moderatorce prawo wykonywania zawodu -od tej chwili mnie nie blokują :-O

Gość a ja się boję zaszczepić
ja czytałam że w niej są bakterie żywe (fachowo pisało to jakoś inaczej) i w ogóle to nie jestem zwolenniczką szczepień bo to wielkie obciążanie organizmu dziecka. Zastanawia mnie też czy szczepienie przeciw wzw B zaraz po narodzinach jest obowiązkowe? Mam jeszcze takie pytanie bo synek od 4 m-cy raczkuje, teraz za tydzień skończy roczek i niepokoi mnie to że on NIE CHCE stanąć na nogi, drepcze przy wersaolce albo stoliku ale stanąc nie chce bez trzymania. Czy on nie za długo tak raczkuje? trochę jest to denerwujące bo jak gdzieś idę to on wiecznie chce na ręce, a za rączkę w życiu nie pójdzie, nawet trzymany za dwie krzyczy za złości. Czy powinnam się niepokoić?

Gość pytającamamama
ja w temacie szczepien, powiedzcie ile kosztuje szczepionka na penumokoki, dla dziecka pow. 2 roku życia? szczepił ktoś? jest sens? dzis zaszczepiłam ją na meningokoki, zapłaciłam 150.

zywe wirusy- a nie bakterie.temat rzeka-napisze Ci jedno-nie b ój sie i zaszczep. Po co wzw b po urodzeniu? Jakby Twoj maluch mial zółtaczkę typu B to bys nie pytala :-O -najbezpieczniejsza szczepionka-a mozliwosc zarazenia sie w naszym kraju baaardzo duza. Co do niechodzacego malucha-po prostu jest bardzo ostrożny :-)))

gdyby pan dr jeszcze się tu pojawił to ja mam pytanie odnośnie morfologii, bo mały (11 m-cy skończone) ma jakoś mało hemoglobiny a za cholerę nie chce żelaza pić. Czy dr mógłby powiedzieć czy wg niego te wyniki są ok? bo byłam już u dwóch lekarzy i jeden powiedział że lekka anemia a drugi zobaczyła małego i powiedział że w normie i że napewno anemii nie ma. WBC 7,8 K/ul RBC 4,47 M/ul HGB 10,7 g/dL HCT 33,1 % MCV 74 fl MCH 23,9 pg MCHC 32,3 g/dL PLT 260 K/ul

pneumokoki po drugich urodzinach-1x 300pln.Ale po drugich urodzinach raczej ze wskazan lekarskich.

Karola-jak mały dobrze sie rozwija ma apetyt dobrze przybiera na wadze to zelaza bym nie dawala a reczej postarac sie o diete bogatą w zelazo-mięso i żółtko i warzywa. JAk nie przepada to dać zelazo ale "dobre " wsmaku-np ferrum lek lub biovital z zelazem

Gość pytającamamama
moja w lutym konczy te 2 lata wtedy bedzie miala podobno tylko raz. A czy warto? ona nie chodzi do przedszkola itp. No i czy te meningokoki to tez warto było? darała sie jak nie wiem.

dodam że mały jest ruchliwy, wesoły, wcina mięso i jaja i w ogóle wszystko chce :-) Nie wiem czy nie za dużo spi... wstaje o 8.00 drzemka 13.00-14.30 spać idzie o 19.00 czyli śpi 13 godzin z pobudką na jedzenie

menigokoki i pneumokoki to szepienia zalecane-więc na polski jezyk przekaladając nikt nie moze powiedziec z czystym suminiem-nie dawac. Czy sie opłaca? Trudne pytanie-pewnie maluch nie zachoruje na sepse minigokokową ale gdyby zachorowal a nie zaszepilabyś to pewnie by sie nie opłacało :-O

baaaardzo dziękuję za odpowiedź. A tak poza tym to czy gr krwi może mieć coś wspólnego z ilością hemoglobiny bo mąż ma 0rh- i zawsze miał mało HGB i czy mogę podejrzewać że mały odziedziczył to po nim? I jeszcze takie pytanie bo wiem że jest Pani pediatrą ale mojego męża (32lata) boli baaaardzo często serce tzn on tak twierdzi, szczególnie chyba jak się zdenerwuje. Musi wybrać się do kardiologa ale jakie badania powinien mieć zrobione aby wykluczyć jakąś wadę? Dodam że jakikolwiek wysiłek kończy się u niego silnym poceniem, a on tak bardzo lubi sport :-( Martwię się o niego ale nie wiem czy on powinien się forsować np na desce snowboardowej...

Gość pytającamamama
spoko, nic z tego nie zrozumiała.

nie wiemy czy boli go serce czy ma nerwoból czy sie denerwuje -najlepiej do kardiologa bo łatwe męczenie pocenie w tym wieku jest w sumie niepokojące-kardiolog zleci co potrzeba. Według wiedzy medycznej korelacja z grupą krwi nie ma znaczenia.

Gość pytającamama
no w zasadzie to wszystkiego. Nie wiem czy po 2 roku życia warto szczepic. Czy jak nie była do tej pory to juz po ptakach ze tak powiem. nie chodzi o koszt bo jest niewielki, tylko ogólnie.

przyjmuje sie ze należy szczepić jaknajwczesniej-zanim dziecko zetknie sie z bakteriami-a nie czekać jak bedzie starsze i bedzie taniej. Oficjalnie zaleca sie szczepienie KAZDEMU dziecku do 2rż a po drugich urodzianch jeśli lekarz uzna za wskazane.

aha i nalezy odróżnic czy WARTO szczepic czy NALEŻY szczepić. Warto cos zrobic -niby wtedy jak sie 'OPŁACA"-w przypadku szczepień lepiej nie miec okazji aby sie przekonać czy sie "opłacało"