Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Predatorka

czy wysoki iloraz inteligencji zawsze przedkłada się

Polecane posty

osoba_trzecia Inteligencja emocjonalna jest składową ogólnie pojętej inteligencji, a nie jej przeciwstawieniem - nie jest tak, że osoby z wysokim IQ zawsze mają niski poziom inteligencji emocjonalnej,a te z niskim IQ maja wieksze zdolnośic interpersonalne - tu nie ma jednej reguły. ależ ja nie twierdze,ze one są ze soba w sprzeczności... jednak nadal uważam,że o sukcesie (czy to zawodowym, czy w życiu osobistym, ect.)bardziej decydują cechy osobowości, takie jak np. inicjatywa i umiejętność współdziałania, zdolność przystosowania się, czy dar przekonywania... przeciez w codziennym zyciu to nasze emocje decydują jaki pozytek zrobimy z naszej inteligencji:)

Gość piekna ale
oszukujecie sie. wszystko sie liczy. inteligencja emocjonalna nie istnieje bez inteligencji umysłowej. i tyle.

piekna ale oszukujecie sie. wszystko sie liczy. inteligencja emocjonalna nie istnieje bez inteligencji umysłowej. i tyle. nikt sie nie oszukuje... wczesniej bylo napisane, że obie wzajemnie sie nie wykluczają... :) natomiast pytanie czy intelligencja emocjonalna ma wiekszą "wartosć "niz iloraz iQ...

miedzy oczy odpowiedz na pytanie z 1 postu nie zawsze mam to jakos argumentowac? jak ci sie chce.?.. :)

miedzy oczy to byla ironia przeciez zapytalas czy zawsze, to oczywiste, ze nie zawsze no tak... ja tylko kobieta... ironi nie dostrzeglam.. echhh wybacz , poprawie sie ... ( a tak na marginesie- to tez ironia:P)

chce tylko powiedziec, ze stworzylas temat zamkniety, wlasnie przez slowo "zawsze" pytanie chyba mialo brzmiec "co wplywa na sukces i jaki w tym udzial ma inteligencja mierzona IQ" :-)

Widzę, że autorka tematu pisze jedno, wydaje jej się, że pisze drugie (przekłada, przedkłada), a rozmawiać chce jeszcze o czym innym (większy wpływ IQ czy EQ na sukces zawodowy). Prócz tego ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem - choćby wypowiedzi Amanta. W niektórych wypowiedziach sugeruje, że osoby z wyższym IQ są upośledzone społecznie, w innych ochoczo przytakuje, że te cechy są ze sobą niezwiązane. Nie martw się, żadna inteligencja ci nie grozi :)

miedzy oczy chce tylko powiedziec, ze stworzylas temat zamkniety, wlasnie przez slowo "zawsze" pytanie chyba mialo brzmiec "co wplywa na sukces i jaki w tym udzial ma inteligencja mierzona IQ" nic nie stoi na przeszkodzie abys zalozyl wlasny- bez slowa zawsze... panie czepialski:P

imoen Widzę, że autorka tematu pisze jedno, wydaje jej się, że pisze drugie (przekłada, przedkłada), a rozmawiać chce jeszcze o czym innym (większy wpływ IQ czy EQ na sukces zawodowy). Prócz tego ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem - choćby wypowiedzi Amanta. W niektórych wypowiedziach sugeruje, że osoby z wyższym IQ są upośledzone społecznie, w innych ochoczo przytakuje, że te cechy są ze sobą niezwiązane. Nie martw się, żadna inteligencja ci nie grozi wzajemnie...:P

Póki co jedyne, co wskazywałoby na moje intelektualne braki, to wchodzenie na durne topiki :) Mam pytanie: Skąd wysnuwasz tezę, że osoby inteligentne bardziej niż inne nie potrafią sobie radzić z emocjami?

Gość Iza87
W UK zrobili takie badania osobowosciowe. Ludzie online mogli wejsc i zrobic sobie test, poza tym w TV byly programy, w których badali róznych ludzi. Wyróznili 5 cech osobowosci: otwartość, sumienność, ekstrawersja, neurotyzm, ugodowość. To właśnie odpowiednia mieszanka tych cech decyduje w dużej mierze o naszym sekcesie zawodowym, a nie inteligencja. Ludzie z wysokim poziomem otwartosci sa bardzo artystyczni. Kochaja sztuke, nature, poezje. Potrafia wymyślić ciekawe, nietuzinkowe rozwiązania problemów. Sumienni ludzie są zorganizowani, robią wszystko na czas, umieją rzeczy dobrze zaplanować. Mają silną wolę i potrafią zapanować nad własnym ciałem, więc udają im się rzeczy takie jak dieta czy rzucenia palenia. Ekstrawersja cechuje ludzi poszukujących adrenaliny, którym nie sprawia trudności zapoznawanie się z nowymi ludźmi. Są bardziej niż inni wyczuleni na bodźce takie jak seks czy jedzenie, dążą do przyjemności fizycznych. Neurotycy natomiast wiecznie się denerwują, martwią, stresują. Często mają różne lęki i dość niestabile emocje. Ugodowość mówi sama za siebie. Ci ludzie są często altruistami i lubią pomagać innym. Z tego co pamiętam to największy sukces odnoszą ludzie, z wysokim poziomem sumiennośći, średnim otwartośći, średnim eksrawersji, niskim ugodowości i niskim neurotyzmu. Test można zrobić po angielsku tu: https://www.bbc.co.uk/labuk/experiments/personality/ tylko trzeba sie zarejestrowac.

Gość gość
Nie wiem czemu ale moja inteligencja i spora wiedza ogólna zupełnie nie przekłada się na sukcesy szkolno-zawodowe. Podobnie zresztą jak inteligencja emocjonalna na sukcesy towarzyskie. :/

Gość szarik na 102
Jedyna sensowna definicja inteligencji to:sztuka odbijania dobra od zła.