Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komputerowy laik

Windows wista jak przebrnąć przez początek?

Polecane posty

Gość komputerowy laik

dostałam laptopa z vistą ale w ogóle nie czaje o co temu programowi chodzi:( w goooglach są tylko info o książkach dla początkujących użytkowników albo o kursach więc jeśli ktoś mógłby mi pomóc.. Po pierwsze ma przeprowadzić rejestracje wszyskiego: offica, samej visty i innych programów ale jak skoro nie mam neta? nie mam modemu, a czy żeby połączyć się do sieci bezprzewodowej trzeba kupić jakiś sprzęt? nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa ten internet w laptopach może ktoś ma jakieś wskazówki co mam zrobić żeby móc "normalnie" pracować na komputerze? proszę

Gość No to nie wina Visty
a braku sprzętu. Potrzebna Ci jest karta sieciowa, choc możliwe, że jest wbudowana - teraz zwykle są. Sprawdź specyfikację laptopa.

Gość komputerowy laik
dzięki :) dwa pytania 1. a jak to ( gdzie ) sprawdzic? pyt 2 do laptopa nie była dołączona płyta z vistą, tylko uruchomiła się automatycznie po włączeniu komputera czy to oznacza że będę musiała kupić vistę ( w sensie pełną wersje) ? dziękuje za każdą pomoc, nie znam się i nie mam kogo zapytać

Gość a szynkę zajadasz
Do tej pory jak łączyłaś się z internetem? Ja uzywam do tego celu routera radiowego D-Link, który podłączony jest do modemu (internet mam z kablówki), a drugi komputer stacjonarny mam podłączony do routera za pomoca kabla sieciowego. Vista to nic strasznego, choc przyznam, że po tym co naczytałam sie na róznych forach internetowych odnośnie Visty, że to takie g..., byłam przerażona, nie mogąc znaleźć laptopa z zainstalowanym XP. Chciałam nawet kupić lapka bez systemu i zainstalować co trzeba, ale teraz robią wszystko pod Vistę. Na szczęście Vista naprawdę nie jest tak tragiczna jak można gdzieniegdzie przeczytac.

Gość a szynkę zajadasz
Ty już masz Vistę w laptopie, niczego nie musisz kupować. Oni teraz nie dołączają płyty z systemem do komputera, wszystko jest zainstalowane, a jesli coś się stanie z systemem, możesz go odzyskać z partycji dysku w twoim laptopie, gddzie jest kopia systemu. Jakiego masz laptopa? HP?

Gość niekoniecznie ma zwarcie
karte sieciowa masz z pewnoscia.jesli masz internet bezprzewodowy to laptop sam go wykryje(czasami jest przelacznik na obudowie laptopa WIFI) windows jest na ukrytej partycji przy pierwszym uruchomieniu laptopa sie instaluje tzn. konfiguruje czasami mozna go wtedy(jeden raz) nagrac na plyte czasmi nie, zalezy od marki laptopa.na tej ukrytej partycji zawsze bedzie(skasowanie jej wymaga szczegolnych zdolnosci, ktorych raczej nie posiadasz). wejscie do tej ukrytej partycji zazwyczaj umozliwia dysk recovery.

Gość komputerowy laik
nie do końca znalazłam odpowiedź na moje pytania ale dziękuje za zainteresowania 🌻 do tej pory używałam tylko kompa stacjonarnego liveboxem tp więc nie znam innych możliwości

wiekszosc wersji visty umozliwia darmowy downgrade do xp dlatego laptopy sa z vista tylko. jest to jednak dosc skomplikowane poniewaz microsoft to utrudnia(ciezko dostac plyte umozliwiajaca downgrada)

jak masz liveboxa to mozesz podlaczyc laptopa zarowno kablem jak rowniez bezprzewodowo.

Gość komputerowy laik
mam toshibe i licencje na vistę na 30 dni ( taką infomację mam od taty bo to prezent od niego a on na kompach zna się mniej niż ja ) więc muszę się gdzieś zarejestrować i ją przedłużyć ( nie wiem czy to za darmo czy nie) więc potrzebuję internet poszukam tej kary sieciowej może ją wykryję

Gość komputerowy laik
oczywiście bardzo dziękuje za wszystkie wskazówki :)