Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Piotrusiowa__________

cholery dostanę!

Polecane posty

Juz nie mam siły, może któraś z Was mi doradzi... Mam problem z obiadami/zupami Syna, mianowicie...Syn niebawem zacznie 9 miesiąc a je zdecydowanie mniej niż wtedy gdy miał 5 :O. Nie mam pojęcia w czym tkwi problem, fakt ząbkuje, ale przecież nie było podobnych problemów gdy wychodziły Mu dolne jedynki (teraz wychodzą górne dwójki). Z mlekiem nie ma problemu (oczywiście je Go zdecydowanie mniej niż kiedyś)ale kaszek, kleików, obiadów/zup nie znosi:O (owoce czasami). Dziś karmienie zupą (toleruje tylko słoiczkowe)zajęło mi 3h :O (a zjadł papke dla 4 miesięczniaka:O, na grudki ma odruch wymiotny). Karmienie w porze obiadowej to istny koszmar ile muszę się nagimnastykować by zjadł choć troszkę (wzięłam się na sposób i daję Mu na przemian łyżeczkę zupy i kawalątek flipsa)bo wtedy jest choć minimalna szansa na to, że choć trochę zje. Mam już tego szczerze dość, jak czytam te Wasze topiki o tym co Wasze dzieci w Jego wieku jedzą to włosy mi stają dęba. Stresuję się i tyle, nie chce by dostał jakiejś anemii:O.

a moze mu to niesmakuje ? moja tak reagowała na dania słoiczkowe, ze słoików jadła i je czasami chetnie tylko gynię z ziemniakiem . domowe zupki je wszystkie. co do braku apetytu hmm moja przy buntach jedzeniowych tez daje popalić :O i wtedy dostaje zupkę na chrupku - bo inaczej nic nie zje :O jedno ci tylko napiszę ze twój stres udziela się dziecku i koło się zamyka ! spróbuj może jakiegoś podstępu ? na moja działał właczony telewizor, radio, i zabawki. mimo takiego zabawiania je i bez atrakcji- ma skończony rok - ponoc poradniki odradzają takie metody, ale mnie juz czasami z butów wrywało jak się wierciła w krzesełku i grymasiła a musiałam ja np zabrac do lekarza itd- więc uciekałam sie do podstępów. jesli zdecydujesz się na "moje" atrakcje pamietak o jednym nie mogą być codziennie i przy każdym jedzeniu - bo dziecko tylko takiego sposobu jedzenia sie nauczy , i później będzie jeszcze gorzej !!!! powodzenia.

Gość i juz problem z głowy
a mnie wlasnie wkurza jak mamy za wszelką cene wpychają dziecku chocby kes tego czy tamtego bo przeciez musi cos zjesc. Owszem musi ale wtedy kiedy ma na to ochote a nie kiedy wam zegarki pokazuja ze juz czas. Moje dzieci tez miewaly takie napady potrafily calymi dniami nic nie jesc i nie panikowalam nie zmuszalam do jedzenia i nic na sile nie dawalam jak zglodnialy to widzialam po nich bo byly np rozdraznione itd. Wtedy nie wybrzydzaly czy to zupa czy inne. Tak od malego do teraz robie i jakos nie mam problemow. Nigdy nie zmuszalam dzieci do jedzenia bo wiem ze po takim nerwowym karmieniu dziecko ma tylko uraz i kazde kolejne karmienie kojarzy mu sie ze zloscią matki i nerwami a po co? Nie chce jesc niech nie je. Nic mu sie nie stanie jak nie zje raz obiadu a jak dupka zglodnieje to zje chetnie wszystko inne co mu podasz. Jak przybiera na wadze to jest ok. Gorzej jakby waga spadala.

Celi xx papki o których mówię smakowały Mu do tej pory :O, niestety stosuję tę samą metodę od początku (telewizor, radio, zabawki no i teraz flipsy)a i tak wierci się kręci itp:O. Moje zupy Mu nie smakują, błędne koło:O

I już problem z głowy sęk w tym, że jest głodny a i tak nie chce zupy, fakt raz czy dwa nie zaszkodzi ale On codziennie wybrzydza:O nie trzymam się sztywno godzin, to nie tak

jedyne na co ma ochotę to mleko:O, może niepotrzebnie panikuję, może za dużo tu przesiaduję i czytam to i owo:Oprzybiera na wadze, waży już 10 kg ale i tak się martwię:Oprzewrażliwiona jestem😠

no kobieto jak wazy 10 kg ladnie przybiera t co sie martwisz. Dzieci sa rozne jedne jedzą jak najete a drugie wcale albo po kawaleczku. Moim zdaniem błędem jest karmienie dziecka przy tv i innych. Znam przypadki gdzie mamy biegają kolo 5 latkow z zupkami bo biedne sa tak skoncentrowane na tv ze caly dom trzeba za nimi obleciec by lyzke zupy wciasnąc to chore. Naucz dziecko pewnych zachowan, niech wie jak i kiedy jest pora posilku. Jesli pewne rzeczy bedziesz robial systematycznie to sie nauczy. Ja tak robilam z moimi maluchami. Wylączalam tv i karmilam. Jak sie wiercily nie chcialy itd to odstawialam obiad i tyle i nie bylo nic na sile. Kilka razy i sie maluchy nauczyly. I do dzis np jak slysze ale ja nie chce tego czy tamtego to mowie ok nie jedz nie zmuszam ich bo nie ma po co.

Dziękuję Wam:) zajrzę tu wieczorem bo Piotrus się obudził:)może zje choć troszkę deseru (wciskac na siłę nie zamierzam:P) 🖐️

poza tym takie maluchy to juz chetnie wcinają chlebek i np kawalek parowczki a nie zupki dla 4 mc dziecka. Daj mu skorke od chleba niech sobie zuje niech uczy sie zuc i gryźc zwlaszcze ze zeby mu idą to mu troche ulzy.

chlebek dostaje i lubi tylko o te obiady właściwie mi chodzi ok lecę bo marudzi:D

nie martw sie :P jak je chlebek to niech je. staraj sie ni miksowac mu tak na drono jedzenia. Mozez pokroic w drobniejszą kostke marchewke i ugotowana piers z kurczaka dac mu do miski i niech sam raczkami je.

spróbuj go nie karmić tylko dawać mu jedzenie do rączki - małe kanpeczki, frytki, ugotowane kawałeczki warzyw, jajko małe rzeczy, miękkie, które będzie w stanie sam zjeść może on poprostu nie chce być już karmiony? dzieci w różnym wieku zaczynają żądać samodzielności jedne bez problemu dają się karmić nawet i do drugiego roku życia, inne odmawiają i chcą jeść same - łapia za łyżkę, histeryzują, plują itp. nie wmuszaj w niego na siłę, podawaj mu różne dania, niech próbuje, experymentuje, niech mu jedzenie sprawia przyjemność samo w sobie, sam niech je swoim tempem, nich dotyka, żuje, memła - ma już kilka ząbków, więc nie powinien mieć problemu, zresztą to już najwyższy czas na takie experymenty :) sama siebie też nie stresuj, spokjnie, nie chce jeść - trudno, spróbuj za godzinkę coś innego nich synek widzi, że nie robimy z tego halo, że to nie jest powodem do problemów, wtedy i on sam inaczej do tego zacznie podchodzić, zwyczajnie nie martw się - na pewno się nie zagłodzi!

Gość avero
i już problrm z głowy jak dziecko ma przybierać na wadze jak nic nie je.Nie słyszałam zeby ktoś utył od nie jedzenia :O mój tez jest niejadkiem dlatego wiem co to znaczy....

avero ale jej dziecko je nie je tylko tych ochydych zmiksowanych bezsmakowych zupek dla 4 mc niemowlaka i mu sie nie dziwie:) pije mleko je chlebek i chrupki i inne dania tez chetnie by jadl gdyby nie byly wciskane na sile i miksowane jak ...

Gość avero
aaa no to nie doczytałam ;) jeśli je inne rzeczy to rzeczywiście nie ma co mu wciskać na siłę tych papek.zreszta nie ma sie co dziwić że mu nie smakują :P