Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdunkaaa

Do dziewczyn po CC - kiedy zdecydowałyście się na drugie dziecko?

Polecane posty

Gość zdunkaaa

czy 8 - 10 miesięcy po CC mogę starać się o następne dziecko czy to jednak za wcześnie? kiedy bezpiecznie można ponownie zajść w ciążę?

Ja zaszlam w ciaze bedac 9 m-cy po CC.Lekarz powiedzial, ze nie ma zadnych przeciwskazan. Jedynie jak bedzie po terminie to nie beda czekac az zaczne sama rodzic( ze wspomagaczami) tylko wtedy od razu robi sie ciecie.

Gość zdunkaaa
ooo to świetnie:) a z jakiego powodu przy pierwszym porodzie miałaś cięcie? czy za drugim razem urodziłaś SN? bo ja miałam z powodu nieprawidłowego ułożenia dziecka i zastanawiam się czy następnym razem uda mi się urodzić SN

Drugi raz bedzie dopiero w czerwcu:-)Bardzo chcialabym naturalnie...Ale tego nie mozna zaplanowac. A za pierwszym razem musialam miec ciecie, bo bylo juz po terminie, wody zielone i duzy maluszek(szybja akcja).

Gość zdunkaa
No to życzę lekkiego porodu :)

Ja drugie dziecko po cc urodzilam prawie po czterech latach,bo wczesniej nie wychodzilo. Urodzilam drugiego syna silami natury,a pierwszy porod byl cc napisane mam,ze z powodu podejzenia zatrucia dziecka i duzy plod (4kg) hahaha a drugie sn urodzilam wieksze bo 4.570kg

podobno optymalnie jest po 2 latach, ale jeśli wcześniej tez lekarz stwerdzi, że nie ma przeciwskazań to ok

Gość zdunkaaa
No właśnie, tylko ile minimum należy odczekać żeby nie było jakiś poważnych konsekwencji? w ogóle to jakie to mogą być konsekwencje?

Ja zaszłam w drugą ciąże dokładnie rok po cc. Mi lekarz powiedział, żeby odczekać rok od cięcia.

Zdunka ponoc konsekwencją zbyt wczesnej ciąży po cc jest rozejście się szwu ale ja nigdy nie słyszałam, żeby któraś z kobiet tak miała. Koleżanka zaliczyła wpadkę po miesiącach od cc. Oczywiście lekarze zjechali ja równo ale ciąża prawidłowo przebiegała, nic się nie działo. W ostatnim trymestrze co 2 tyg miała robione usg i musiała więcej leżeć.

Gość zdunkaaa
dzięki za odpowiedzi:)

W drugą ciążę zaszłam 2.5 roku po cc (brak postępu porodu). Drugi poród również skończył sie cc, z czego sie bardzo cieszę. Fakt, u nas też tak jest, że jak pierwszy poród był przez cc, to się nie wywoluje już kolejnego oksytocyną, tylk oczeka na samoistne rozwiazanie. Jak jest 2 tyg. po terminie to robia cc. U mnie drugi poród zaczął sie sn, ale w trakcie wyszły zielone wody i zanikające tetno i momentalnie decyzja o cesarce. Trzeci porod już tylko przez cc jest możliwy.

Gość dlaczego trzecie porod
to tylko przez cc?CHyba tylko w Twoim przypadku ;)

Gość nie nie tylko w jej przypadku
nikt nie będzie ryzykował 3-go porodu sn po dwóch cesarkach

Gość dlaczego trzecie porod
kiedy ja znam osobe, ktora tak urodzila... A do tego lekarz jej mowil, ze jezeli ten trzeci porod bedzie tez przez CC to niedobrze (juz bez wnikania). Wymodlila chyba, ze wszystko sie udalo i mogla urodzic naturalnie... To chyba rozne kraza jednak teorie ;)

Specjalnie pytałam lekarza, jak to będzie z kolejnym porodem po dwóch cc, ponieważ planuje jeszcze jedno dziecko. I powiedzial, że po 2 cc nie ma mowy o porodzie sn, że to zbyt ryzykowne i planowo robią cc. Moim zdaniem, słusznie. Balanym sie rodzić sn z i tak już ponacinaną macicą. Nie twierdzą, ze taki poród jest niemożliwy, bo o takich słyszałam, jednak zbyt duze ryzyko wg mnie. I wg mojego lekarza również. co do ilości ciąż rzwiązanych przez cc, to powiedział, że 3 takie porody to max.

Gość Jessy27
jak tam drugiego miec nie bede, po 16 miesiącach od cesarki bardzo boli mnie podbrzusze nie codziennie ale dokucza mi to i to od niedawna własciwie. to chyba nie jest normalne? kazy poród obojetnie jak i kiedy sieje spustoszenie w organizmie.

Mam koleżankę, ktora miala cesarke 11 miesiecy po pierwszej cesarce. :) Wszystko bylo o.k. aczkolwiek to chyba nie jest reguła. Może lepiej troche poczekać. Ja bede sie starać o drugie dziecko za chwilę, więc poród będzie dokladnie 2 lata po pierwszej cesarce (bede robic wszystko by drugi raz też miec cesarke)

Gość wow skorpionka dawno cię
tutaj nie widziałam, ale widzę, że zaczynasz starania:) powodzenia w takim razie:)

Gość gość
Zaszłam w druga ciążę po 3 miesiącach od urodzenia pierwszego dziecka przez cc. Wszystko jest ok.