Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ukradlimidiadem

wszystko o YASMINELLE

Polecane posty

Gość A Rose
Słuchajcie, a czy jest możliwość, że pigułki, które przepisał mi gin mają za mało hormonów i mogę przez to mieć owulację, i zajść w ciążę? Jak można to sprawdzić, czy właściwą dawkę hormonów przyjmuję? Okres dostaję zawsze tego samego dnia, a biorę już 4 opakowanie (zobaczymy jak będzie po nim). W takim razie chyba musi ten cykl być w porządku, prawda? Pobolewają mnie ostatnio jajniki, czy to możlwe, że ze względu na to, iż teraz normalnie miałabym owulację, gdybym nie brała pigułek? Proszę o odpowiedź...

werafi -- jest ok. ewela70 -- masz 7 dni na pojawienie sie krwawienia ,a nie 5. A Rose --- zadne tabletki anty nie zabezpiecza na 100%.Statsytyki mowia,ze jedna na 1000 zajdzie w ciaze, stosujac prawidlowo tabletki.Zeby dwoiedziec sie czy tabletki blokuja owulacje musialabys co chwila latac na usg.Krwawienie z odstawienia nie musi zawsze pojawiac sie tego samego dnia.Bol jajnikow tez jest normalnym zjawiskiem w czasie stosowania tabletek anty.Poziom hormonow w zaleznosci od dnia cyklu sie waha, nawet stosujac tabletki anty. magdaaaaaa --- jezeli badania sa ok, lekarz nie stwierdza jakis nieprawidlowosci to nie trzeba robic przerw.

Rose, nie wiemy, co to za tabletki. Jeśli yasminelle, to są to najsłabsze tabletki na rynku.

xca -- a co masz na mysli mowiac,ze 'najslabsze'? Yasminelle naleza do tabletek niskoskladnikowych, ktorych jest wiecej na rynku.A tabletki nie dziela sie na 'slabsze' i 'mocne'....Novynette ma mniejsza dawke niz yasminelle.Tabletki sie dobiera do profilu hormonalnego,zeby zmnijeszyc skutki uboczne.Bo efekt antykoncepcyjny wszystkie tabletki maja ten sam.

Gość jenyyy
co to znaczy ze tabletki sa za slabe zeby trzymac okres??? czy to znaczy ze maja za malo hormonow?? nie bardzo to rozumieme?? ktos kiedys pisal,ze sa za slabe na trzymanie okresu, ale zabezpieczaja przed ciaza? ale jak sa za slabe to moze wlasnie owulacja sie odblokowuje?? wyjasni mi to ktos??

jenyyy ---- okres w czasie brania tabletek nie wystepuje.Moze sie tak zdarzyc,ze dawka hormonow jest niewystraczajaca zeby utrzymac cykl.Objawia sie to tym,ze po 3 miesiacach krwawienie pojawia sie w polowie blistra.Tylko pod tym wzgledem tabletki moga byc za \'slabe\'....

Gość kasik kasik
zapraszam do sklepu rekodziela marokanskiego www.marokostyle.com

mam takie pytanie bo slyszalam ze jezeli po pierwszym blistrze dostalam okres w 4 dniu przerwy to juz zawsze bede tak dostawac a tu piszeciez ze niekoniecznie...czyli po drugim blistrze moge dostac okres w np 5,6 albo 7 dniu przerwy ?

Hm dziewczyny mam pytanie.. jutro powinnam dostać krwawienie z odstawienia (tak jak zwykle) a dzisiaj dostalam plamien i boli mnie brzych. Biore tabletki ponad pół roku i nigdy tak nie mialam.. wydaje mi sie ze to nic złego ale wole sie upewnic? czy wszystko okej? Nie chce wpadac w panike i myslec ze tabletki nie trzymaja cyklu..

Gość asiulka1509
Witam! Właśnie skończyłam brać pierwszy blister, jakiś tydzień temu pojawił się straszny ból głowy, który trwał kilka dni. Na dodatek cały czas mam plamienia. Za kilka dni powinnam zacząć drugi blister i nie wiem czy go zacząć czy nie? Proszę poradźcie coś. Pozdrawiam.

werafi --- zle slyszalas.Krwawienie moze pojawiac sie roznie. coupelle --- a dlaczego akurat jutro powinnas dostac? asiulka1509 --- w ulotce jest napisane ,ze plamienia moga sie pojawiac przez pierwsze miesiace.Bol glowy nie koniecznie musi byc od tabletek,a jezeli masz watpliwosci to porozmawiaj o tym z lekarzem.

Zawsze dostaje 4 dnia. nie zdziwiłabym sie gdybym dostała normalne krwawienie dzien wczesniej ale to zwykle plamienie.

coupelle --- skoro to jest 7 dniowa przerwa to nie ma w tym nic dziwnego.A oragnizm to nie szajcarski zegarek i krwawienie nie musi zawsze pojawiac sie 4 dnia.

Gość obolałaaaa
mam pytanie: biorę od kilku miesięcy yasminelle, niestety przy poprzednim opakowaniu zapomniałam na czas 5 tabletki od końca - wzięłam ją z 13-to godzinnym opóźnieniem więc, jak polecono w ulotce, zaraz po tym opakowaniu zaczęłam kolejne, bez tygodnia przerwy. Niestety to sprawiło, że mam mocno napuchnięte piersi a wieczorami bolą mnie i mam spuchnięte łydki. Dziś jednak ból się nasilił i boli mnie zwłaszcza prawa łydka, tuż nad kostką - taki dziwny ból, jakby mi ktoś za zyły ciągnął.. czytałam troche o ryzyku zakrzepicy przy tabletkach i boję się, żeby to nie było właśnie to :( o tej porze lekarza już nie uraczę więc może ktoś, kto się zna lub miał podobnie podpowie mi co powinnam zrobić...????? Powinnam przestać brać tabletki???? Przestanę, jeśli to kniecczne ale boję się o ciążę bo nie dość że raz zapomniałam tabletki to jeszcze wczoraj i przedwczoraj kochałam się z facetem więc wpadka jest możliwa. Znacie może jakieś sposoby na ten ból i radzenie ewentuanym zakrzepom w żyłach??? Słyszałam o aspirynie, która podobno rozrzedza krew ale czy to bierze się profilaktycznie czy jak boli??? Proszę o pomoc i rady

Gość Roxanna89
mi też zdarzyło się zapomnieć tabletki w 3 tygoniu (14 godzin) i też wzięłam drugie opakowanie bez przerwy. Zaraz jak je rozpoczełam, dostałam krwawienia jak przy odstawieniu tabetek - z ulotki wiem, że to normalne ale co innego mnie niepokoi - teraz mam dziwne, białawe upławy, napuchnięte piersi i nogi oraz bolą mnie jajniki od kilku dni. Wiem, że u niektórych kobiet tak wyglądają pierwsze oznaki ciązy więc zaczęłam się bać - czy to możliwe, że wpadłam??? Jakie jest ryzyko zajcia, przy takim opóźnieniu jak moje??? Czy to krwawienie oznacza, że nie mogę być w ciązy czy to żadne zapewnienie??? W jakim stopniu malej ochrona przy zapomnieniu tabletki ae zastosowaniu się do ulotki??? Proszę o odpowiedzi bo straaasznie się boję (zwłaszcza, że przed zapomnianą tabletkę niema codziennie współżyłam z chłopakiem) :O

Gość bocobybylogdyby
Roxanna89 widocznie tak Twoj organizm reaguje na dodatkową dawkę hormonów. dziwne białe upławy... hmm a nie czytalaś ze tablekti zagęszczają śluz? jajnki boleć też mogą, a piersi i nogi puchnąć. zastosuj coś moczopędnego np. aqua femin, powinno trochę pomoc. Co do ciąży to zapewne tylko i wyłącznie twoje przewrażliwienie... obolałaaaa powiedz lekarzowi o bólu nogi przy nastepnej wizycie. Niestety, ale tabletki IV gen maja znacznie gorszy wplyw na układ krwionośny. poczytaj sobie o profilaktyce antyzylakowej i o tym jak chronic uklad krwionośny.

Gość obolałaaaa
następną wizytę mam pod koniec marca - wolałabym wcześniej wiedzieć jak niebezpieczna może być tak boląca noga i co można brać żeby zmiejszyć ból i mu zapobiegać. w internecie jest mase wiadomości i najróżniejszych specyfików które podobno pomagają - ja wolałabym się dowiedzieć od kobiet, które mają podobne problemy lub doświadczenie, co najczęściej pomaga na żyły i opuchnięte nogi (jutro chyba kupię sobie aquafeminin, bo już słyszałam wiele pozytywnych opinii)

obolałaaaa --- idz jutro do lekarza rodzinnego i koniecznie pokaz mu ta noge.Mocniejszy bol jednej nogi jest zawsze wskazaniem do wizty u lekarza.Lepiej dmuchac na zimne.Mozesz sobie lyknac magnez i aspiryne.Moze masz jakis potas w domu bez recepty.Bo tych na recepte nie mozna brac bez konsultacvji z lekarzem. Aqua femin mozna brac dopiero od polowy cyklu.Teraz najwaznijesze jest zeby lekarz zobaczyl noge.

Gość xmikusx
Witam, chciałam się was poradzić odnośnie tabletek Yasminelle i Cerazette. Cerazette zapisał mi lekarz w czasie karmienia. Było ok, aż do 4 opakowania. Dostałam okres, który trwał chyba ze 3 tygodnie i dałam sobie spokoj z cerazette, co prawda innych ubocznych objawów nie miałam, a libido... szkoda gadac :). Poniewaz skonczlam karmic lekarz zapisal mi Yasminelle. Kiedys dawno temu bralam jakies tabletki anty. , ale mialam problem z nogami - ledwie łaziłam. Dlatego przepisal mi Yasminelle, bo są dość łagodne. Wzięłam 1 blister. Przez pierwszy tydzień było strasznie, mrowienie w nogach, nudności, bóle głowy, libido klapa i ogolnie do niczego. Potem sie w miare ustatkowalo. Mrowienie w nogach tez w miare przeszlo, bo bralam acesan. Myslalam, ze wszystko sie jakos unormowalo, zaczelam wlasnie 2gi blister, ale wszystkie skutki uboczne jak przy pierwszym. Stwierdzilam, ze jednak nie mam ochoty dalej sie z nimi meczyc. ysle, zeby wrocic do cerazette, bo byly ok poza ta miesiaczka, ale moze to by sie jakos unormowalo. Wzielam 1 tabletke Yasminelle, czy moge od razu wziac cerazette i np. odczekac ten tydzien, zeby byc w pelni zabezpieczona, czy powinnam odczekac caly cykl i dopiero wziac nowe tabletki?

Gość xmikusx
Lekarz wspominal, ze one sa ok dla osob, ktore maja problemy z krzepliwoscia, bo nie maja ktoregos hormonu. Nie sa tylko dla karmiacych. Poza ta miesiaczka, to byl ok, jakbym nieczego nie brala. Ta miesiaczka, tez moze jakos by sie ustabilizowala, bo wczesniejsze okresy przy cerazette byly dosc krotkie i srednio obfite, czyli ok. Mysle, ze moglabym jeszcze sprobowac, bo nie widze za bardzo innej alternatywy. Yasminelle niby maja malo wplywac na krzepliwosc, a nie moge z nimi wytrzymc, po prostu nic mi sie przy nich nie chce i czje sie fatalnie. A ty jak sadzisz?

witam. mam takie pytanie czy ktoras z was stosując yasminelle probowała sobie przesunac okres?? zaznaczam ze jest to mozliwe. mozna to zrobic skracajac 7-dniowa przerwe. nie wydluzajac jej nigdy. jesli tak to prosze o odpowiedz czy jest to faktycznie skuteczne? chciałabym przesunac okres poniewaz wypada mi na weekendzie a wole w tygodniu.

Gość Nanami
Ja jestem właśnie w trakcie brania drugiego opakowania po rząd. Też muszę sobie 'przesunąć' okres :) Narazie jest ok, ale zobaczę co dalej jak przyjdzie czas na krwawienie. Mam nadzieję, że będzie trwało normalnie i mi się nie przedłuży....

to jesli mozesz napisz czy w ciagu tej 7=dniowej przerwy wystapilo krwawienie i czy faktycznie okres sie przesunał. i czy trwal dluzerj czy krocej.ok??bardzo jestem ciekawa. \" Ja jestem właśnie w trakcie brania drugiego opakowania po rząd\" czyli nie robiłas zadnej przerwy miedzy jednym a drugim opakowaniem?? to oznacza ze przesuwasz okres o 7 dni. czy zle zrozumialam??

Gość Nanami
Nie zrobiłam tej 7-dniowej przerwy tylko od razu po wzięciu 21 tabletek zaczęłam brać kolejne opakowanie. Myślałam, że będę się męczyć z większymi skutkami ubocznymi a tu nic :) Żadnych plamień, bólów. Tak jak zawsze. Tak. chciałam sobie przesunąć okres i dostanę go wcześniej o 7 dni niż było to planowane :) Po prostu mi nie pasuje. Tylko boję się, że potem krwawienie albo nie wystąpi wcale (co sprawi, że spanikuję, że jestem w ciąży) albo wystąpi i będzie trwać dłuuugo i wtedy na marne pójdzie te przesuwanie okresu.

w ciazy napewno nie bedziesz:) raczej sory na 99% takze o to nie panikuj:) mam nadzieje ze zadnych problemow z okresem nie bedziesz miec i ze nie bedzie trwal dluzej niz zawsze. skoro jest mozliwość przesuniecia czyli w jakis sposob musi byc skuteczne wedlug mnie. zycze powodzenia:)

moja sytuacja wyglada tak... biore yasminelle juz od mniej wiecej pol roku nigdy nie wystepowaly krwawienia pomiedzy okresami przerwy tylko przy pierwszym blistrze niewielkie. Ostatnio mniej wiecej w polowie ostatniego tygodnia wystapilo plamienie srednio obfite podobne do krwawienia miesiaczkowego, nie robilam przerwy w braniu tabletek z nadzieja ze przejdzie ponieważ wyjezdzalam z chlopakiem na weekend planowany od dawna. Krwawienie nie ustalo i trwa juz prawie 2 tygodnie. Zgodnie z ulotka powinnam udac sie do lekarza co planuje zrobic jednak nie mam na to czasu w chwili obecnej. Zastanawiam się co może powodować takie krwawienie/plamienie gdy wczesniej nie występowało. Byłabym wdzięczna za jakąś opinie ewentualnie radę a najlepiej zaprzeczenie ;) ze moze to być powodem np ciazy a raczej jej zniwelowaniu przez tabletki . Ach dodam że mam nadżerkę jednak nie sądzę żeby tego typu plamienie mogło być nią spowodowane.

Keira2009 ------ czasami jest tak,ze tabletki nawet po dluzszym czasie okazuja sie za \'slabe\' zeby utrzymac cykl.Wtedy krwawienie pojawia sie w trakcire blistra.Jezeli sytuacja sie powtarza to wtedy trzeba zastanowic sie nad zmiania tabletek.Branie dwoch blistrow pod rzad nie mialo sensu, bo po pierwsze byly male szanse na to,ze krawienie sie \'zatrzyma\' a po drugie biorac dwa blistry w wiekszosci przypadkach krawawienie - plamienie pojawia sie w drugim tygodniu.

Gość zaaakreconaaaa
A ja jestem chyba nieźle zakrecona. Biore yasminelle już, jakieś 10 miesięcy - endokrynolog mi je przepisał z powodu moich hormonów z którymi miałam niezły problem. Czyli nie brałam ich z myślą o antykoncepcji. Zresztą mój facet z którym byłam to i tak sam też wolał się zabiezpieczać i mimo iż brałam tabletki korzystaliśmy z prezerwatyw. Jemu to odpiowiadało i mi również bo naprawde nie jestem gotowa na dziecko. Teraz jestem z kimś innym, on nie wiem ze ja biore tabletki, natomiast narzeka na gumki i chce byśmy inaczej sie zabezpieczali. A ja już z przyzwyczajenia itp. nie wiem czy moge ufac tym tabletkom. Staram sie je brać o stałej porze jednak zdarza mi sie jakas godzina różnicy kilka razy w ciągu blistra. Boje się też ze bede chora i zmuszona do brania jakiś lekow które potencjalnie mogą osłabić działanie tabletek. Zresztą jednym słowem mówiąc - nigdy nie stosowałam tylko i wyłącznie tabletek jako atntykoncepcji w związku z czym mam obawy czy one działają. Ale tak sobie mysle że w sumie po 10 miesiącach brania ich to nawet gdybym przerwała ich branie to tak od razu bym nie zaszła w ciąże chyba. Proszę poradzcie mi coś. Ale tak ze zrozumieniem, - przywykłam do dzikich wybuchów ze tabletki saąpo to by gumek nie używać - ale czy wy nie miałyście nigdy jakiś wątpliwości i obaw?

watpilwośći i obawy sa zawsze. nie ma zadnej antykoncepcji ktora daje 100% skuteczność. Myśle ze powinnas sprobować zaufac tabletkom. jesli np zachorujesz i bedziesz musiala brac inne tabletki ktore moga osłabic skuecznosc yasminelle to wtedy bedziesz sie dodatkowo zabezpieczać (twoj chlopak wtedy napewno zrozumie ze bedziesz chciała dodatkowo sie zabezpieczyc i nie bedzie mial zadnych pretensji). a jesli bierzesz tylko tabletki antykoncepcyjne (bez dodatkowych antybiotyków) to jestes zabezpieczona w 99.9% moim zdaniem powinnas przyznac sie ze bierzesz tabletki i sprobowac jak jest bez prezerwatywy. \"Staram sie je brać o stałej porze jednak zdarza mi sie jakas godzina różnicy kilka razy w ciągu blistra\" godzina roznicy nie zmniejsza skutecznośc antykoncepcji. jesli zapominalabys brac z 12 godzinnym opoznieniem albo wogole to wtedy mozesz sie martwic. naprawde warto sprobowac stosować tylko ten srodek. nie po to sie trujemy (choć ty musisz tez z innego powpdu je stosować) zebysmy musialy stosowac dodatkowe zabezpieczenia. także moje zdanie jest takie-że skoro je juz stosujesz to powinnas sprobowac tylko je stosowac jako srodek antykoncepcji. mam nadzieje ze rozwialam twoje watpiwosci choc troche