Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mpaluszek

pokrewieństwo, a ślub

Polecane posty

Gość mpaluszek

czy jest możliwy związe kuzynów jesli: on-jego mama-mamy jego mamy(jego babcia) ona-jej mama-tata jej mamy(jej dziadek) jego babcia a jej dziadek to brat i siostra ktory to stopien pokrewienstwa?? mozliwy jest slub?? ktore to kuzynostwo?? bardzo prosze o odpowiedz!! to chyba nie jest kaziroctwo!!??

Gość ma_rianna
nie możliwe. To zbyt bliska rodzina. Małżeństwo, o ile się nie mylse, może być zawarte przy 5 lub 6 stopniu pokrewieństwa. Tu jest 2 stopień. Nie kaziroctwo, ale ślub nie jest możliwy w takiej sytuacji.

Gość bleblebleble
Możliwy jest ślub między kuzynami - sama byłam na takim ślubie, ale nie powiem ci, czy to było \"bliższe czy dalsze\" kuzynostwo, bo nie wiem. Wiem, że jeździli do biskupa zapytać o zgodę. Tu jest też kwestia taka, czy ze względu na bliskie pokrewieństwo nie będzie problemów zdrowotnych u dzieci.

Gość ma_rianna
Prawnie zabronione jest małżeństwo kuzynostwa do 5 (chyba)pokolenia. Później można.

Gość dobrze ze nie
no przeciez dzieci bedziecie miec skrzywione.

Gość kolezanka franka
slub jest mozliwy, i to nawet bez dyspensy. zwiazek miedzy ludzmi spokrewnionymi jest zabroniony w 1 i 2 stopniu pokrewienstwa(dzieci z rodzicami i miedzy rodzenstwem) mozliwy jest po uzyskaniu dyspensy w 3 i 4 stopniu pokrewienstwa czyli np z wujkiem, ciotka-3, albo miedzy rodzenstwem ciotecznym, wujecznym-4. jesli chodzi o zwiazek i slub wazny w kosciele, jesli chodzi o cywilny to o ile dobrze pamietam od 3 stopnia pokrewienstwa mozna juz sie hajtac, bez zadnego ale.

Gość kolezanka franka
a co do dzieci, nie, nie beda skrzywione, ryzyko wad wrodzonych spowodowanych pokrewinstwem u najblizszego kuzynowstwa, czyli 3 stopien pokrewinstwa, w ktorym za dyspensa mozna juz sie ze soba zwiazac, wynosi 2-3 %. kobiety rodzace po 35 roku zycia maja wieksze szanse na urodzenie dziecka chorego, a w dzisiejszych czasach jakos nikogo to nie dziwi, poza tym mozna aktualnie przebadac genotym przed poczeciem dziecka, a ostatnio byly doniesienia o terapii genowej plodu w 14 tygodniu ciazy, wiec nie robmy tragedii tam gdzie jej nie ma.

Gość meheret
MOŻNA WZIĄ ŚLUB. Bo to 3 pokolenie. Moje kuzynostwo tak sie pobrało jej dziadek jest bratem jego dziadka;) Mają ślicznego zdroweg dzidziusia i zanim zaczeli sie spotykac to dokladnie sie dowiedzieli czy pokrewienstwo nie jest zbyt bliskie:)