Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

przyszla_mama30

BRAMKI NA LOTNISKACH a ciaza

Polecane posty

witam, mam takie pytanie, czy te bramki na lotniskach w ktorych uzywane sa prominie x-ray moga byc szkodliwe dla ciezarnych, zwlaszcza we wczesnej ciazy? w koncu jest to promieniowanie. z drugiej strony nie ma nigdzie na ten temat informacji, wiec zapewne nie sa one szkodliwe. czy ktos wie cos na ten temat?

podejrzewam, że jakbyś codziennie przechodziła po parę razy, mogłoby to mieć wpływ. teoretycznie może Ci zaszkodzić, ale promieniowanie nie jest wyższe od tego które emituje stary telewizor. sam lot też jest niebezpieczny ze wzg. na niższe ciśnienie. powiedział to mój mąż, który na co dzień ma do czynienia z tym cholerstwem :). ja sama miałam zgodę w 7 mcu ciąży na zdjęcie rtg zęba od ginekologa. zaznaczył tylko żeby się dobrze przykryć ołowianą koszulką :)

Gość bramki sa bezpieczne
W bramkach są tylko detektory metalu, przez silniejsze promienie przechodzi tylko bagaz podreczny. Nie ma powodu do obaw, nie martw się :) Na pocieszenia powiem ze jak bylam w 3tyg ciazy i nie wiedzialam nic o niej mialam rtg zeba i pluc i urodzilam sliczne zdrowe dziecko. Teraz aparaty są coraz lepszej jakości i uzywa sie niskich dawek promieni

Gość jak dziwnie delikatne
są dzisiaj baby w ciąży :D

to nie jest promieniowanie rentgenowskie, kobieto - bez przesady :D We wczesnej ciąży 2 razy leciałam i było jak najbardziej ok.