Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zmartwiony...

Mamy pomóżcie!!!

Polecane posty

Gość Zmartwiony...

Witam wszystkie mamy w tą sylwestrową noc!Mamy z żoną mały problem,nad którym zastanawiamy się od wczoraj.Zacznę od początku.Otóż moja żona ostatni okres miała 21 września i trwał jakieś 7 dni.1 października wyjechaliśmy za granice do pracy.3-4 pażdziernika znów dostała okresu,ale słabszego niż zwykle i trwał jakieś 5 dni.Stosunek byl 28-29 września,6 i 12 października.Gdy wróciliśmy,26 listopada żona udała sie do ginekologa i powiedział jej ze jest w ciąży w 7 tygodniu.Na karteczce z usg ma CRL-11mm -7w 2d.Lekarz nie pytał jej przy tej wizycie kiedy miała miesiączkę,tylko na tym wydruku miała wiek ciążowy określony na 7w 2d.Wczoraj była u lekarza i ma dwa terminy- 14w 2d oraz pod spodem 12w 4d.Martwi ją to,że jest prawie 2 tygodniowa różnica pomiędzy tymi tygodniami i zaczyna panikować,że coś nie tak z dzieckiem.Zresztą co one tak naprawdę oznaczają: czy 14w2d to od miesiączki,a 12w 4d to od zapłodnienia,czy obydwa od miesiączki?Powiedzcie mi,bo jestem zielony,oczywiście czy te 7w 2d i 12w 4d do są tygodnie od zapłodnienia,czy od miesiączki,bo już sam zgłupiałem?Jak to jest z tymi tygodniami?Jak wy to liczyłyście?Czy te 7w 2d to od miesiączki czy od zapłodnienia?Aparaty usg podają terminy od miesiączki czy od poczęcia i po którym z tych stosunków mogłaby być ta ciąża?Proszę pomóżcie!

Gość Zmartwiony...
nikt sie nie wypowie? :-((( Proszę o jakieś wypowiedzi przyszlych i obecnych mam.Dla nas to pierwsze dziecko i stąd te wątpliwości.

Gość jjhjhihji
To jest liczone od daty ostatniem miesiaczki.

Gość olacork
Aparat usg podaje wiek plodu na podstawie jego wielkosci. W zaleznosci co lekarz zaznaczy na aparaturze np glowke albo brzuszek to usg mu wyliczy wiek na wymiary zaznaczonego obszaru. Np glowka na 12 a brzuszek na 14 tydzien. Dopoki roznica nie jest zbyt duza nie ma sie czym przejmowac. Lekarz napewno by powiedzial jesli byloby cos nie tak. A termin wg miesiaczki mozecie sami policzyc. Wez pierwszy dzien ostatniej miesiaczki, dodaj do niego 7 dni , odejmij 3 miesiace i dodaj rok :) czyli wychodzi ze jesli miala okres pazdziernika to termin ma na 10 lipca. Te terminy z usg sa malo dokladne wg mnie jesli chodzi o date porodu. To sa glownie dane dla lekarza zeby spradzac czy dzieciaczek dobrze rosnie.

Gość A co w tym dziwnego
Ja mialam taka roznice termin wg.okresu 8 .09 a wg.USG 22.09. A synek urodzil sie 11.09:) takze nie martwcie sie bedzie OK.

Gość Wszystko jest jak najbardziej
OK:) Uspokój żonę. Aparatura podaje na podstawie wielkości dziecka. Jak ciąża będzie starsza i określana będzie wielkość głowki itd., to aparatura będzie pokazywać np. rozbieżnoście "wiekowe" odnośnie głowki, brzuszka itd. Wszystko to jest orientacyjne, a odchylenia 2 tygodniowe w tył i w przód są jak najbardziej w normie. Pozdrawiam

Gość Zmartwiony...
Czyli jak dobrze rozumiem,to jeśli na pierwszym usg jest 7w 2d,to trzeba odjąć od nich 2 tyg?Może to usg liczy od tej drugiej miesiączki i stąd taka różnica?Ehhhhh....Sam już nie wiem...

ja jeden termin miałam na 20 maja z OM , a z USG na 1 czerwca ;) nie ma sie co tym martwic ;)