Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciężaróweczka176

Ile chorobowego dla ciężarnej od nowego roku????

Polecane posty

Gość Ciężaróweczka176

Witam! mam pytanie- od nowego roku miał się wydłużyć okres chorobowego z 182 do 270 dni(dla ciężarnych), czy ktoś wie, czy ta ustawa weszła, czy nadal tzreba składać wniosek o zasiłek rehabilitacyjny?

Gość upupupupupupupup
up

Gość cężaróweczka176
dzięki, ale to już czytalam i mimo tego, nadal trzeba składać te wnioski!!!

gdzie mozna sie dowiedziec cos wiecej na ten temat? mnie 182 dni mina na poczatku lutego ale juz zlozylam wniosek o zasilek rehabilitacyjny, pytanie tylko czy potrzebnie?

Gość skrukvision
nie wiem wiem ze byla ale chyba ja wycofali

Gość Ciężaróweczka 176
Uwaga: Dobra wiadomość: ustawa przeszła i od 1 stycznia nie ma potrzeby składać wniosków o zasiłek rehabilitacyjny!!!!!!!!

Ja też się cieszę, przynajmniej nie trzeba za tym latać, zwłaszcza z wielkim brzuchem :-)

Gość kokokokoszka
ale to juz na 100% pewne? pisala jedna kafeterianka ze 2 stycznia była w 2 roznych zusach i w zadnym nic nie wiedzieli o takim rozporzadzeniu.

No tak, w ZUSie to się obudzą za miesiąc:P Ja mam nadzieję, że to prawda, sama już i tak z tego nie skorzystam, ale dla innych kobietek byłoby lepiej:)

Dziś byłam w Zusie! I kobieta powiedziała, że na 100%!!! Pokazała mi nawet kopię ustawy!!!!

Gość kokokokoszka
czyli jak mi zwolnienie te tradycyjne 182 dni konczy sie w kwietniu a rodze w maju to nie musze nic robic tylko po wyjsciu ze szpitala dac zaswiadcenie pracodawcy o macierzysnki?

no to super! mnie sie konczy okres zasilkowy 04.02 ale juz zlozylam wniosek o zasilek rehabilitacyjny ale widac niepotrzebnie i chyba moga go wywalic:)

kokokoszka- zgadza się, po prostu dalej ciągniesz zwolnienie lekarskie, a od chwili porodu dostajesz już macierzyński :-)

mandziaa- kobieta mi powiedziała, że nawet jakbym chciała złożyć wniosek, to ona już mi go nie przyjmie :-) Więc albo nie dostaniesz już żadnej odpowiedzi, albo napiszą Ci, że teraz jest 270 dni :-)

Gość kokokokoszka
super, w koncu o nas pomysleli a nie ciagac sie po zatłoczonych zusach i użerać w wiekszosci z niemilymi urzednikami;-)

No, jeszcze teraz mogliby się streścić z wydłużeniem macierzyńskiego i już w ogóle by było dobrze.

To ja mam pytanie mi te 182 dni konczyło sie 27 grudnia wniosek zlozylam 27 listopada i jeszcze nie dostalam odpowiedzi termin porodu mam 22 stycznia hmm czy mnie ta ustawa obejmuje??? bo niepokoi mnie to ze czekam tyle czasu na odpowiedz, a wyplate dostalam za caly grudzien ..

magada nie mam pojecia bo ustawa weszla od 1 stycznia 2009 a czy dziala w stecz albo czy obejmuje te mamy ktore jeszcze nie urodzily to nie wiem:O moze zadzwon do zusu?

magada_mama- Ciebie nie obejmuje, ale ponieważ złożyłaś wniosek, odpowiedź dostaniesz, ale z opóźnieniem- widzę, że złóżyłaś go dość późno, więc na odpowiedź niestety poczekasz, a zwłaszcza na kasę:-(. Tak przynajmniej miałą moja siostra będąc niemalżę w identycznej sytuacji

Dobra dziewczyny własnie przed chwila był listonosz;))) no i dostalam z zusu odpowiedz;)) przyznali mi na 2 m-ce a pieniazki placi mi pracodawca;)) a ja sie martwiłam:)

A co do macierzyńskiego - to też ustalone! i od 1 stycznia jest jednakowy, niezależnie które dziecko rodzisz- wynosi 20 tygodni. Inna sprawa w przypadku ciąży bliźniaczej- 31 tygodni.

magda- no to super:) a co do macierzyńskiego to te 20 tygodni to i tak za mało:( Może w przyszłości będzie więcej...