Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zochaa

Co to są rymy częstochowskie?

Polecane posty

Bo słyszałam na temat mojej poezji opinie, że stosuje rymy czestochowskie. Ale nie wiem czy to dobrze czy źle.

Gość hjyvjhb
rymy częstochowskie to oczywiście rymy ułożone w Częstochowie lub najbliższej okolicy - nie wiedziałaś tego :(

Gość jfbgudbfvfudbv
rymy proste typu wlazł kotek na płotek pierdolnąl go młotek :classic_cool:

Gość jfbgudbfvfudbv
oczywiście powstają w okolicach częstochowy:classic_cool:

Czegos tu nie rozumiem. Rymy typu kotek-młotek są to bardzo dobre rymy bo rymy dokładne. To co ja mam pisac, np. babka-agrafka to już nie będzie częstochowski i wtedy wiersze będą udolne? Bez sensu...

Gość jeju co zxa prymityw
ludzie przeciez to bylo w szkole chyba 5 klasa podstawowki sie klania

Gość na przykład tak
cieszę się że przyszła wiosna moja dusza jest radosna nie ma chmurek świeci słońce na łące gonią się zające. :-D

Ponawiam...dlaczego te rymy są złe skoro są dokładne? To chyba super, nie?

Gość logować
pojęcie -rymy dokładne - w poezji nie istnieją, a rymy częstochowskie owszem i są uważane za prymitywne, bo każdy potrafi ich wymyśleć tysiące:)

Gość wendigos
przypomniała mi się historyjka z mojego zycia 12 lat temu w szkole podstawowej jeszcze. Widzicie wtedy nas uczyli o zdaniach podrzędnych i nadrzędnych na języku Polskim i jako prace domową mięliśmy ułozyć po jednym z tej kategorii. JA ułozyłem takie coś: "Gdyby mój pies nie został zaszczepiony, mógłby zostać zaony" oraz "Gdyby moja babcia nie ugotowała rzodkiewek , byłbym się zatruł" nauczycielka na lekcji odczytała i zgłosiła zastrzeżenia a ja gdy do mnie dotarł sens zacząłem się smiać, do tego nauczycielka się zdenerwowała i podpisała mooją pracę domową jako rymy częstochowskie i brednie. Oczywiście dostałem dwóję mimo że były prawidłowe pod względem szyku i nadrzędności czy też podrzędności(już nie pamiętam)

Gość MidoriChan
To nie są rymy, które zostały stworzone w okolicach Częstochowy. Rymy te wymyślają pielgrzymi, który wędrują do Częstochowy. (:

Gość czytelnik..
Lepsze sa rymy w wierszach niz jakies urwane niepasujace do siebie mysli pisane proza bez interpunkcji. Co niestety dzis w Polsce niektorzy chca nazywac poezja choc z poezja nie ma nic wspolnego. Szkoda, ze dzis belkot nazywa sie poezja. Niestety ma on niewiele wspolnego z wierszem, budowa, rymami i melodyjnoscia. Wysylam do Konopnickiej, Brzechwy, Tuwima i innych znanych poetow. Poezja to tradycyjne wiersze i rymy. Szkoda, ze dzis kaleczy sie jezyk polski piszac jakies urwane chaotyczne linijki i wmawiajac, ze to ma byc poezja.

to ten fragment "Na koniec pragnę przytoczyć pewną krótką dyskusję na forum KAFETERIA.pl. Autorka postu zapytuje, czym właściwie są rymy częstochowskie, i dostaje kilka przykładów. Jednak ciężko jej zrozumieć, co w tych przykładach jest nie tak, odnosząc mylne wrażenie że "częstochowskie" to to samo, co "dokładne". Prezentuje też kawałek swojej poezji, zatem ja pozwolę sobie szybko wymienić co dokładnie jest w niej częstochowskie. Orzeł Biały ma sandały...i dlatego jest wspaniały...bardzo go kochamy i radosne nowiny dla niego mamy... Orle Biały!!! Czy wiesz ze Polska Rzeczpospolita ma budowę niejednolitą ?! Biały - sandały: nie ma nic złego w tym rymie. Jest dokładny, ale nie powiela znanych standardów ani nie jest powtórzeniem formy gramatycznej. Biały - wspaniały jednak, to inna historia: Raz, że "orzeł biały - wspaniały" to pierwsze skojarzenie, jakie przyjdzie każdemu do głowy (przychodzi jeszcze do głowy "orzeł biały" - "pełen chwały"), a poza tym biały - wspaniały to identyczne odmiany tego samego typu przymiotników. Te same części mowy w tej samej formie = rym częstochowski. kochamy - mamy: to co wyżej. "mieć" i "kochać" w 1 osobie liczby mnogiej czasu teraźniejszego ma identyczną odmianę, a tych samych części mowy w identycznej odmianie nie można uznać za ładne rymy. Rzeczpospolita - niejednolitą: na pewno nie rym częstochowski. Jest to rym niedokładny, i tzw.konsonansowy, czyli oparty bardziej na podobieństwie spółgłosek niż samogłosek. Nie przejmuj się zatem, droga autorko, jak widzisz rymy częstochowskie są proste do wyłapania i łatwe do poprawienia!"

Gość gość
są to rymy banalne, proste

Gość gość
Wiosna - radosna nie jest rymem częstochowskim Natomiast Chcieć - mieć Czuje - psuje Bała - miała są

Gość gość
"Orzeł Biały ma sandały...i dlatego jest wspaniały...bardzo go kochamy i radosne nowiny dla niego mamy... Orle Biały!!! Czy wiesz ze Polska Rzeczpospolita ma budowę niejednolitą ?! http://totalny-odlot.blog.onet.pl/ WŁAZIĆ!!!!!!" Rymy częstochowskie w tym wierszu to Kochamy - mamy A naprzykład Biały - wspaniały nie jest

Gość gość
Tylko ciekawe dlaczego się nazywa częstochowski a nie na prz krakowski??

Gość gość
Kto rano wstaje ten w pysk dostaje , ponoć z rana jak śmietana . W południe też jest cudnie , a z wieczora też się ora ;)

Gość Lama to lama
A ja tam wolę poezję bez rymów. Jeśli kogoś jeszcze taka interesuje to polecam serdecznie tomik "Skrajności" Piotra Barańskiego, gdzie na pewno nie znajdziecie rymów częstochowskich ;) Więcej o autorze i jego książce możecie poczytać tutaj: http://piotr-baranski.pl/ Podzielcie się wrażeniami jak ktoś się zdecyduje :)