Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

No i padło na mnie-zaczynam przymierzać się do bycia matką :) Robię podstawowe badania, łykam kwas foliowy, a nawet oglądam wózki;) Zapraszam wszystkie również zaczynające starania, lub te dopiero myślące o zaczęciu, lub te, które starają się już trochę, ale wciąż bezskutecznie :) Podpowiedzcie, jakie badania macie za sobą, jakie jeszcze przed Wami, o czym warto pamiętać... Post Scriptum ... Nie będę tu opisywać moich staranek o Dzidzi, Dzidziusia, Fasolkę, Bobo, Bejbika, Dzieciątko, Dzieciaczka:o Mam zamiar mieć Dziecko i tego się będę trzymać:) . Jeśli któraś z Was ma podobny cel-zapraszam serdecznie :)

Yeah! Teraz Polska! :classic_cool: Ja wolałam jednak "Jajko z niespodzianką" :P

nie znam strachu, Papierku. A co zaciążenia przez unoszące się w powietrzu prątki, ktoś musiał wprowadzić cię w błąd. To się jednak zazwyczaj odbywa w inny sposób :P

ok, rozrabiać będziemy na własnym podwórku ;) Siedźcie sobie nobliwie, łykajcie, badajcie i prątkujcie 😘

O, i jest Sztab Kryzysowy!:D Zmykam na zakupy, kupię różowy szaliczek i czapeczkę dla mojej przyszłej fasolki. Ondyno, czymamy za Ciebie chciuki! Żeby Ci się udało :P

I jeszcze na początek... Nauczycielka zadała dzieciom w klasie zadanie domowe. Każde z nich miało napisać wypracowanie na temat: "Matka jest tylko jedna". Tradycyjnie Jasiu napisał oryginalne wypracowanie: "Wczoraj w domu była mała impreza. W pewnej chwili moja mama poprosiła siostrę, aby przyniosła dwie flaszki wódki z kredensu w drugim pokoju. Po chwili usłyszeliśmy słowa siostry zza ściany: "Matka, jest tylko jedna!!!"

Papierowe_Nozyczki!!! :D Nie myślalam że ktoś ze starej, pierwszej, kafeteryjnej ekipy jeszcze tu jest!! :D Pozdrawiam seeeeerdecznie!! Dołączam sie do topiku, bo też jestem na etapie obserwacji swojego ciala na razie. Mamy zamiar zacząć starania od lutego. Jedno dziecko już mamy, 14 mies., z kawałkiem i gdyby nam sie w lutym udało - bylyby dzieci z pazdziernika "oby dwa" :D Mierze temp., jem kwas foliowy, obserwuje śluz i szyjke macicy, zaczelam robic testy owulacyjne, no i prowadze kalendarz.

Thierry, "żeby się udało" potraktuję indywidualnie, niekoniecznie w planie bejbiszonowym - raczej nie mam w planach rodzeństwa dla Kuby :) Ponadto prędzej skonałabym, niż pracowała nad rozmnażaniem publicznie i forumowo, jestem zwolenniczką modelu, w którym do końca 3-go miesiąca nie nadaje się o tym fakcie nikomu prócz najbliższych, żeby w wypadku niepowodzenia nie przyjmować od tabunów ludzi wzdychań i kondolencji. Ale życzę wam dobrej zabawy i 200% wełny w wełnie :D Uciekam, będę do was zagladać czasem, żebyście nie zmamusiały zanadto

Ondyna - ja wyznaje przeciwną zasadę. Na forum - owszem - mogę wszem i wobec. Za to rodzinie i najblizszym na samym końcu. Forum to obcy ludzie - dzisiaj są, jutro ich nie ma - za to rodzina i najbliżsi wokoło - oni to dopiero by kondolencje skladali i przypominali przy kazdej mozliwej okazji co sie stalo :-0

Skorpionka, jasne. Widzisz, najlepszy dowód na to, że każdy ma własne kryteria i broni swojej prywatności w inny sposób :) W każdym razie z pewnością życzę Wam, żeby konieczność przyjmowania kondolencji w ogóle nie wchodziła w grę. Wyłacznie gratulacje! ;)

Yyy... bo teraz już nie wiem sama, gdzie moglysmy sie poznać pod tym nickiem. Bo pod innym moim sie znamy na pewno. :classic_cool: On jest jeszcze z czasow gdy Kafeteria raczkowała :D A pod tym jestem od troche ponad 2 lat, ale chyba tylko na TYM forum (Ciąża..)

Thierry (swoją drogą moje ulubione perfumy) :P - zaczynasz starania jeszcze w tym miesiacu? Na jakim etapie cyklu jesteś? p.s. Za sekundę wychodze - będę wieczorem :)

hej, witam, ja akurat nie staram się o dziecko. mamy jedno, synka póltorarocznego. I nam wystarczy (w każdym razie, na razie ) ;) weszłam tutaj coś napisac, bo spodobało mi się, że oczekujecie/planujecie mieć dzieci, a nie bejbiki,fasolki, dzidziusie... :O :P przypomniało mi isę, jak moja szwagierka nastoletnia zapytała nas po pierwszym usg :I co,małe wygląda jak fasola?: a mąż oburzony smiertlenie \"sama jesteś fasola!!!!!\". :D pozdrawiam Was ciepło

Witam :) U nas decyzja o dziecku była bardzo spontaniczna i nie zrobiłam jeszcze żadnych badań, łykam tylko kwas foliowy od jakiegoś czasu. Jeżeli w ty cyklu się nie uda, to wtedy idę na badania, a w planach mam: badanie krwi i moczu ogólne, tsh, usg, cytologia, toksoplazmoza, cytomegalia, różyczka i wzw typu B. Co do określeń, też nie lubię tych typu "bobo", dzidziuś i fasolka - tylko te trawię :P O staraniach wie tylko moja przyjaciółka, bo też nie chcemy pytań rodziny. Ale coraz częściej kolażanki w pracy dopytują się kiedy i to mnie wkurza, bo ja mam pco i długo mogę nie zachodzić w ciążę :/

Hejka:) Widzę, że jednak nie wszyscy się nas przestraszyli;) Byłam wczoraj na zakupach, nabyłam brązowe spodnie w kratkę, 2 bluzki i tusz do rzęs:) No i kupiliśmy taki mały, śliczny dresik dziecięcy! Znajomi mają cudnego, 3miesięcznego faceta, i nie mogę się powstrzymać jak widzę coś fajnego:) Co do publicznego rozmnażania, o którym wspomniała Ondyna...Z naszego otoczenia tylko Ci znajomi z dzieckiem wiedzą, że zaczynamy poważniej myśleć o dziecku, nikt więcej nie wie i się nie dowie. Nie zniosłabym ciągłych pytań, czy już, czy jeszcze nie, a dlaczego jeszcze nie:o. A że mam czasem potrzebę o tym pogadać nie zamęczając Męża na śmierć-wybieram forum :) Tu czuję się anonimowa i bezpieczna, a ewentualne pytania nie będą przeze mnie uznawane za wkurzające wścibstwo... Zaczynam starania prawdopodobnie od lutego :( Bardzo chciałam zacząć już w styczniu, ale niestety, muszę wyleczyć infekcję, co potrwa do 20stycznia, 2 tyg później wizyta kontrolna + cytologia, i dopiero. Robiłyście cytologię przed zaczęciem starań?

Dziewczyny, a co Wy tak z tymi badaniami!? :D Mówię tak może dlatego, że jestem w UK i tu sie żadnych badań nie robi i może sie już przyzwyczailam do tego. Przed pierwszą ciążą nie mialam żadnych badań, nic nie robilam. Staralam sie jak trzeba, kombinowalam z robieniem świecy, faszerowalam sie kwasem foliowym, pchałam sobie paluchy by wymacać codziennie szyjke macicy :P, oglądalam z rozkoszą moj codzienny śluz.... i tyle :D Myślę - z punktu widzenia kobiety po przejsciach (czyt. już po jednej ciąży, ktora przeszla podręcznikowo, a nawet lepiej), że te wszystkie badania przed zajściem w ciążę nie są aż tak bardzo potrzebne, jesli faktycznie czujemy sie o.k., nie jestesmy specjalne chorowite, nie mamy w rodzinie problemow z plodnoscią czy innymi powaznymi zaburzeniami. Naprawde. Teraz już rozumiem Anglikow, co mają na myśli mówiąc, że Polska pod tym względem jest panicznie nastawiona do ciąży i kobiet w ciąży. Badania, testy, leki, suplementy... To nadgorliwość,zupelnie niepotrzebnie wprowadzająca zamęt i stres i odnoszę wrażenie, że to m.in dzieki (czy raczej PRZEZ to!) niektorym parom nie udaje sie zajść w ciążę. Bo jak sie tego wszystkiego slucha, to sie żyje niemal w przekonaniu, że ciąża i zajście w ciążę to wynik tylko stosowania srodkow farmakologicznych. badania nasienia, badania na poziom hormonów.... jezu!! toż to sie robi, jak po roku usilnych starań nic nie wychodzi, a nie profilaktycznie przed staraniami :-0

Ja robiłam toksoplazmozę bo lekarz mnie skierował na pierwszej wizycie, poza tym moja przyjaciółka poroniła przez tokso właśnie. Poza tym uważam, że jeśli można podejść świadomie do ciąży i do macierzyństwa, zrobić spokojnie badania, to nie widzę w tym nic złego. Uciekam do pracy, piszcie dużo :)

A co tu takie pustki? Ja właśnie dostałam testy owulacyjne, dopiero teraz naprawdę poczułam, na co sie porywam:D Nożyczka, czyżbyś podciągając się chciała \"na koniec\"zadbać o sprężyste ciało?:P

Ja testy mam od 3 dni (chyba juz pisalam), ale ten miesiac to miesiac treningowy dla mnie, wiec testy sobie poczekają. :) Musze od nowa poznac moje cialo (co, kiedy, jak?) i od poczatku lutego zabieram sie żywo do pracy :classic_cool:

A może po słowie \"fasolka\" albo bejbik? ;) Kurcze, mam ostatnio takie smaki, że chyba obsikam zaraz jakiś test:o Wczoraj najpierw marzyłam o czymś czekoladowym(nie przepadam za słodyczami...), potem miałam ochotę na paluszki albo precelki-byle było słone...a jak wróciłam w nocy do domu to marzyłam o łyku wody spod kiszonych ogórków:D

Thierry może faktycznie powinnaś obsikać :D Ja nie robiłam badań, bo decyzja o dziecku, jak już wcześniej pisałam, była bardzo spontaniczna. Badania zrobię jak teraz się nie uda, bo mam pco i istnieje ryzyko poronienia, no i mam też małego kociaka od dwóch miesięcy. Wolę dmuchać na zimne, niż później płakać nad rozlanym mlekiem. Co do lodów, to pierwsze słyszę :) niestety nie lubię śmietankowych, no chyba, że algida z bakaliami :) O wspomagaczach to słyszałam tylko takich typu: wiesiołek - na śluz i castagnus - na wyregulowanie cyklu. A najbardziej to się uśmiałam z tego, że dziewczyny robią świecę :D

jak dzisiaj też będę miec takie smaki, to jutro testuję, wprawdzie się nie staramy, ale ...;) Markotka, na czym polega pco?

markotka - Ty sie nie śmiej z tej świecy :D Ja robilam,naprawde. No, może nie byla to typowa świeca, bo takiej to nie umiem hehe :P ale nogi zadzierałam żwawo do góry, co by nikogo nie wypuścić ! :D Jestem w tym przypadku zwolenniczką zasady, że jesli można sobie pomóc, to czemu tego nie zrobić? :classic_cool:

Skorpionka 81 a ja Cię kojarzę zale nie wiem z jakiego topiku :) :D