Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania_pomorskie44

Szmery w serduszku niemowlaka? Poradźcie

Polecane posty

Gość Ania_pomorskie44

Wyszłam własnie z małym ze szpiatala i dostaliśmy skierowanie do pradni kardiologicznej na konsultacje bo pediatra wysłuchała jakiś szmer w serduszku. Jestem podlamana. Przechodził ktoś przez to? Jaką poradnie polecacie?

u mojej bylo slychac szmery i miala marmurkową skóre bylam u kardiologa na usg serduszka. bylo podejrzenie dziurki w sercu (ktora najczesciej sie sama zarasta) zrobil jej badania i wyszlo ze serduszko zdrowe ma tam dodatkowo cosik co kurcząc sie powoduje takie szmery taka jej uroda nie jest to zadne odchylenie od normy zadna patologia. trzeba o tym pamietać i jakby podczas badania jakis lekarz zaniepokoil sie tym szmerem to teraz juz wiemy ze to wlasnie to :) Glówka do gory bo z maluskziem na pewno bedzie wszystko dobrze. idz koniecznie do lekarza 🌼

MaMani już napisała, ja tylko potwierdzę-często szmery sa wynikiem "dziurki" w sercu, która zarasta sama. Co nie znaczy, że można odpuścić sobie lekarza, dziecko musi byc pod kontrolą. U nas były szmery, skończyło się dobrze, ale jeszcze w tym roku, po dwóch latach od ostatniego badania, mój czteroletni synek musi iść na kontrolę.

u mojej tez to wykryto chodziliśmy najpierw co 3 miesiące na kontrole a teraz raz na rok ponoc samo sie wszystko zagoi i wyleczy :)

Gość a ja 30 marzec 2009
Moj syn ma od urodzenia luke w serduszku i ma te szmery chodzimy co rok na kontrol do kardiologa i co rok slyszymy ze sie zrosnie póki co czekamy.teraz ma 6 rok.

moja cóka tez ma szmery w serdzuszku ale nie groźne ( tak powiedziała kardiolog) ale leczytmy sie na tachykardię... takie szmery sa bardzo częste przy takich małych dzieciach, bo jak mi powedzieli jak robili ECHO jak miała 9 dni to jeszcze :sie wszystko nie pozarastało.. wiec te szmery nie musza byc groźne.... skontaktuj sie ze mna na priv to dam Ci namiar na forum kardiologiczne.... ;)

u starszej wykryli szmery jak miała ok.5 mcy. powiedzieli, żeby się nie przejmować, że podobno większość dzieci tak ma, że zanika. Mieliśmy się tym zajmować, jakby nie przeszło do 5 r.ż. na razie lekarze nic nie mówią o szmerach :) Będzie dobrze :)

lepiej jak szybciej wykryja niz za pozno...u mojej kuzynki wykryli dziurke jak wy to nazywacie:)...1,5 cm miedzy komorami czy cos takiego i niestety musiala miec juz operacje na otwartym sercu...teraz ma juz 19 lat i jest wszystko ok ale wiadomo co rok na kontrole musi jezdzic:)...no i tabletki brala ale to tylko przez pierwszy rok od operacji:)

Gość upupupup
a gdzie najlepiej do poradni kardiologinczej w pomorskim?

Prawda jest taka, że w pierwszym roku życia dziecka mogą być wysłuchiwane szmery w serduszku i nie świadczy to o żadnej patologii. Czasem po prostu serduszko dłużej niż u innych dzieci przestawia się z płodowego obiegu krwi na dorosły. W przypadku szmerów pediatra wysyła każde dziecko pod kontrolę kardiologiczną, tak na wszelki wypadek. U większości dzieciaków w okolicy roku szmery milkną. Szerszą diagnozę wprowadza się, gdy po roku dalej są słyszalne. Nie martw się, u większości dzieci wszystko dobrze się kończy :) www.porady-poloznej.pl

Gość ania londyn
u mojego synka tez wykryto szmery ale to nic powaznego podobno co 4 dziecko moze miec taka wade z wiekiem to coraz bardziej zanika jesli nie towazyszy temu nic innego to bez obaw ale zeby spac spkojniej lepiej wybrac sie na badanie i porozmawiac o tym z lekarzem powodzenia

Gość gość
u dziecka po chorobie często słychać szmery w sercu, zazwyczaj jest wynikiem zmęczenia organizmu po chorobie a nie żadnej wady, znam nie jeden przypadek,

Gość gość
U mojej Malutkiej niestety wyszlo zupełnie inaczej niż u Was. Po urodzeniu usłyszeli u niej szmery w serduszku, w 10dż zrobili jej usg serca i okazało sie ze ma dziurkę i niedomykalność zastawek. Po miesiącu skierowali nas na badania i obserwacje,po czym po kolejnym usg wyszlo,ze Malutka ma 13mm dziurę w sercu i na pewno sie sama nie zasklepi no i dodatkowo niedomykalność zastawek,wiec w przeciągu pól roku Myszka bd miała plastykę zastawek i szycie dziury w sercu jednymi słowy operacja na otwartym sercu i do konca zycia kontrole u kardiologów