Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oliwciaa

Myśle że to już czas -a więc staramy się

Polecane posty

Kochane kobietki pewnie tysiące było już takich pytań ale mam nadzieję że będę mogła z kimś porozmawiać. A mianowicie zaczynamy z mężem starać się o dzidziusia. I tu pytanie czy możemy już próbować bez wcześniejszego przygotowania się czy jednak odczekać jeszcze i najpierw przygotować swój organizm. Nie ukrywam że baaardzo chcę dzidziusia:)

Możesz dla pewności udać się na kontrolę do ginekologa i zrobić cytologię i działać. Powodzenia.

nie dziękuję żeby nie zapeszyć:) Cytologie miałam robioną jakiś czas temu.A co z tymi przygotowaniami o których się naczytałam w książkach a mianowicie odżywianie, wszystkie podstawowe badania i konsultacje z lekarzem o dobrym terminie na zajście w ciąże

chyba rzadko kto aż tak się przygotowuje :) ale jak masz chęć i ochote to oczywiście można... najważniejszy jednak jest kwas foliowy... :)

wiecie co może jetem opętana ale od kilku miesięcy o niczym innym nie marzę jak o małym skarbku:)

no właśnie jak to jest z tymi informacjami na portalach i w książkach. Czy rzeczywiście stosowałyście się do wszystkiego czy przymykałyście oko na pewne rzeczy i traktowałyście z dystansem

Szczerze... to Ty wiesz najlepiej kiedy jest ten najlepszy czas a nie lekarz. Jak koniecznie chcesz to możesz zrobić sobie badania na toksoplazmozę, cytomegalię, przeciwciała różyczki, ale najlepiej jak lekarz po wywiadzie Ci doradzi.

Wyluzuj :) Kwas foliowy, rzucenie palenia, jesli palisz - i to wystarczy. Zacznij prowadzic kalendarz żeby obserwowac swoj cykl, obserwuj śluz, kup, jest chcesz testy owulacyjne. Zarejestruj sie na 28dni.pl - tam masz dziennik obserwacji, w ktorym jest ladnie napisane co trzeba robic, jak obserwowac itp. To wystarczy ;)

Gość znacie jakiś dobrych
ja nie sugerowałam się potralami i tym co tam pisze typu odpowiednie odżywianie bla bla bla. W ten sposób nigdy bym się nie zdecydowała na dziecko. Ale trafiłam na dobrego lekarza który odpowiednio mnie do ciąży przygotował. A mianowicie najpierw wyleczył m nadżerkę która była siedliskiem bakterii i dzieki temu pozbyłam się ciągłych zapaleń. Następnie zrobiłam szereg badań na różnego rodzaju bakterie: chlamidię, cytomegalię, ureaplasmę, toksoplasmozę. I po pozbyciu się jednej z nich na która byłam chora powiedział że teraz jest czas na dziecko. Gdyby nie on to pewnie zaaszłabym w ciążę z tą bakterią która była bardzo niebezpieczna dla płodu. Teraz jestem w 4 miesiącu i jak na razie odpukać dzidzia jest zdrowa i ja też nie narzekam na infekcje co np. czesto zdaża się w ciąży. Wiec ja osobiście ci polecam sprawdzić swoje zdrowie. No a potem życzę owocnych starań.

dziękuje dziewczynki za odpowiedzi cieszę się, że mogę poradzić się bardziej doświadczonych kobietek:). Naszczęście nie palę już od 2 lat Alkoholu ani tyci tyci od dwóch ( hehe za dużo na jakiś imieninkach wypiłam i od tamtej pory wstręt do alkoholu ale co tam nie o tym miałam mówić). Eh wyluzować oki :). A myślicie że to dobry czas w czerwcu mam obronę pracy magisterskiej, zastanawialiśmy się czy się nie wstrzymać ale doszlismy do wniosku, że przecież nie jest powiedziane że odrazu się uda.

grauluje Ci:) mam nadzieje że za jakiś czas też się będę mogła pochwalić:)

Myślę, że jesli jestes wstanie uczyc sie do obrony, pisac prace itp. i jednoczesnie przechodzic ciążę (nie wiadomo jaka bedzie, ale na tym etapie, w czerwcu to powinno byc ok) - to do roboty :D To Wy musicie czuc sie gotowi. Wiecie jak żyjecie, jakie macie warunki, jakie perspektywy, co Was czeka, jaką macie prace itp.- tylko Wy mozecie ocenic czy to juz odpowiedni czas. Kazdy żyje inaczej. Ja bym sie np. nie zdecydowala - wolalabym najpierw dokonczyc jedno (studia), a potem myslec o czyms kolejnym (dziecko) :P,ale to JA. Są kobiety, ktore wolą inaczej i dobrze im z tym. Wiec sama musisz sie zastanowic- nikt Ci nie powie, jak powinnas ukladac sobie życie :)

Osobiście uważam, że skoro masz przed sobą obronę pracy to może się wstrzymasz co? Nie chcę Cię straszyć, ale czasem zdarzają się komplikacje i trzeba leżeć. Oby Ciebie to nie spotkało, ale wiem z własnego doświadczenia, że to się zdarza. Przez pierwsze tygodnie też możesz mieć złe samopoczucie przez mdłości. Choć to nie reguła. Przemyśl dobrze za i przeciw.

wiem wiem absolutnie nie liczę na to że ktoś mną pokieruje liczę ewentualnie na jakieś wskazówki i podpowiedzi. Oboje mamy stałą pracę , sytuacja materialna jak na dzisiejsze warunki jest dobra choć zawsze chciałoby się więcej.Mamy swoje mieszkanko które kończymy urządzać.

Mi ciąza pomogła w pisaniu pracy mgr. gdy byłam na zwolnieniu mogłam przynajmniej badania do pracy przeprowadzić, bo jak pracowałam to kiepsko z tym było...

to fakt na zwolnieniu mogłaś skupić się na pracy o ile dobrze się czułaś. Ja jednak dopóki dobrze bym się czuła narazie chodziłabym do pracy. Nie jest ona ciężka jedyne co ugadałabym się z szefem ,że pracowałabym krócej.

ja wlasnie gł ze względu na szkodliwe warunki pracy poszłam na zwolnienie, chociaz i tak zaczęły sie komplikacje w ciąży...

no tak w takiej sytaucji też bym tak zrobiła.Ja mam pracę niedaleko od domu 10 min samochodem i siedzącą więc raczej wporządku.