Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ding dong

czy 17 tydzień to jeszcze 4 miesiac???

Polecane posty

Gość ding dong

czy juz piaty?

Gość jhfj
piąty

Gość ding dong
ale czwarty zaczyna się w 14 tygodniu, tak? to tylko 3 tygodnie by trwał?

Gość ja pitttole
jezu dziewucho miesiąc to 4 tygodnie!! czego ty nie rozumiesz??? maucz sie liczyc :O

Gość ding dong
no to w koncu 4 czy 5 miesiac? :)

Gość ding dong
czyli 5 zaczyna sie od 18?

Gość do ja pitole
czyli wedlug ciebie ciąża trwa 10 miesiecy ? - bo z tego co mi wiadomo to na pewno trwa 40 tygodni

Ciąża w przybliżeniu trwa dziewięć miesięcy kalendarzowych. To orientacyjne określanie jej wieku, trwa ona bowiem 40 tygodni, czyli 280 dni (dziesięć miesięcy księżycowych). Dla przypomnienia: termin porodu oblicza się, odejmując od daty ostatniej miesiączki trzy miesiące i dodając siedem dni. Oczywiście to tylko orientacyjny termin i wyznaczany przy założeniu, że cykl miesiączkowy ma 28 dni (zaledwie 5% noworodków rodzi się w wyznaczonym w ten sposób czasie)

Weźcie sobie kalendarz i zauważcie, że miesiąc wcale nie ma 4 tygodni! Miesiąc nie trwa 28dni tylko 30-31dni. A więc około 4,5tygodnia. To jest dlaczego I trymestr kończy się po 13 a nie po 12 tygodniu (tak naprawdę 3 miesiące kalendarzowe to 13,5tygodnia). Tak więc 0,5tyg (z 14tyg)+15+16+17+18 to cały 4 miesiąc. 5 miesiąc zaczyna się z 19tygodniem (oczywiście w przybliżeniu, bo +-2-3dni wiążą się z wyjątkami typu luty, lipiec/sierpień). Gdyby wziąć pod uwagę, że cykle zazwyczaj trwają 28dni (4 tygodnie) - często ginekolodzy uważają, że ciąża trwa 10 miesięcy księżycowych (ale tylko 9 miesięcy kalendarzowych).