Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krajanka23

Jak to jest po kolei???

Polecane posty

Gość krajanka23

Kiedy dostane akt urodzenia dziecka, w szpitalu po porodzie? Czy zaswiadczenie do macierzynskiego dostane w szpitalu przy wyjsciu? Czy polozna po powrocie dziecka do domu bedzie nas dowiedzala? Czy musze miec jakas prywatna polozna? Czy dostane wezwanie na pierwsza wizyte do pediatry czy rowniez sama musze tego pilnowac i zarejestrowac dziecko? Pytania sa idiotyczne ale ja nie wiem co i jak, moze to dlatego ze to moja pierwsza ciaza i ja nie wiem prawie nic... prosze o odpowiedzi, wysmiewajacym mnie dziekuje.

akt urodzenia dostajesz w urzedzie stanu cywilnego, juz w szpitalu wyznaczaja termin odbioru, szputale przesyłają info do urzedów o nowo narodzonych dzieciach

1. W szpitalu dostaniesz zaświadczenie do USC. 2. tak 3. Położna Was odwiedzi, ale musisz mieć wybrana położną środowiskową z NFZ i osobiście się z nia umówić. 4. Położna załatwia wszystko odnośnie pediatry.

zaswiadczenie dostajesz ze szpitala do macierzynskiego i przekazujesz do zakładu pracy przed porodem na izbie zgłaszasz gdzie dziecko bedzie miało swojego lekarza tam dostają papiery i wtedy połozna przycchodzi ew mozesz sie upomniec w przychodni jak juz połozna odbędzie swoje wizyty moze przyjsc lekarz, tez warto wczesniej zadzwonic

Pediatra przychodzi do domu na pierwsza wizytę w ciągu tygodnia. Szpital już nie wysyła ołożnych do domu bo to nie jest obligatoryjne, ale położna środowiskowa jest pomocna bo nie trzeba biegać aby rejestrować dziecko bo ona wszystko załatawia. Przy najmniej u mnie tak było.

mąż lub ty musisz zarejestrować dziecko w przychodni tego dnia lub następnego kiedy wyjdziesz ze szpitala. Tam umówić się z położną która do ciebie będzie przychodzić. Ona przeniesie taką kartę do wyplenienia i ci powie kiedy masz przyjść do pediatry z wizytą. Na ogół 6 tygodni po urodzeniu dziecka. Po akt urodzenia dziecka mąż poszedł 2 lub 3 dni później a o zaświadczaniu ci nic nie powiem bo mnie to nie dotyczy więc nie wiem

Akt urodzenia w USC po rejestracji dziecka. Zaśw do macierzyńskiego w szpitalu przy wypisie. Położna powinna przyjść sama,szpital wysyła do niej info że kobieta urodziła,trzeba podać do jakiej położnej jest się zapisaną. Do pediatry samemu trzeba iść pierwszy raz,zapisać je wypełniając deklarację wyboru lekarza,pielęgniarki środowiskowej itp. Tak było u nas,nie wiem czy jest tak wszędzie.

Gość krajanka23
czyli mam sobie wybrac sama polozna? czyli mam pojsc do osrodka zdrowia powiedziec ze jestem w ciazy i ze chcem wybrac polozna?

A nie podpisywałaś już takiej deklaracji?U nas ok 5-6 lat temu była taka nagonka że każda kobieta lub dziewczynka nawet dziecko musiała być przypisana do jakiejś położnej.

Gość krajanka23
takajednababa nigdy nie podpisywalam, 2 lata temu przeprowadzialam sie do innego miasta i szczerze mowiac nie zapisalam sie do zadnej przychodni poniewaz mam prywatne ubezpieczenie w firmie w ktorej pracuje, dodam ze legitymacje ubezpieczeniowa posiadam. czyli powinnam sie zapisac do przychodni nfz i przy okazji wybrac polozna? kiedy to sie robi tzn wybiera pod koniec ciazy czy kiedy

Gość krajanka23
podnosze

Co placówka (czytaj szpital,przychodnie) żyją swoimi prawami. U mnie znów było tak: Po porodzie dostałam zaświadczenie do USC. W czasie ciąży w szkole rodzenia(kto nie chodził to wypełniał przed porodem) ,,ankietę" .To szpital zgłaszał że tego i tego dnia ma przyjść do mnie po porodzie położna.W czasie wypisu ze szpitala zapytali się mnie ,,jakiego pediatrę wybieram dla dziecka" Podałam imię i nazwisko lekarza i to oni już zapisywali dziecko do przychodni.Tak więc nie musiałam nigdzie latać.