Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamninkaaa

lekarka chyba chce wykończyć moje dziecko

Polecane posty

Gość mamninkaaa

chciałam zeby przepisała mi witaminę K, owszem przepisała ja ide do apteki a tu sie okazuje ze to są tabletki jedna zawiera 10 mg i na dołączonej kartce jest napisane zebym przekroiła ta tabletke na pół czyli 5 mg-wszystko odebrałam w okienku na recepcji.w aptece mi mówią jak niemowle 2 tyg ma połknąć tę tabletkę. ja karmię piersią, z tego co wiem dawka dzienna to 10 mikrogramów a nie 5 mg, jestem w szoku!

Gość porąbalo ich-grrrrrrr
W chwili obecnej (2007) na naszym rynku farmaceutycznym istnieje praktycznie tylko jeden preparat zawierający dawki mikrogramowe, zgodne z aktualnymi zaleceniami suplementacji witaminy K. Jest to Vita K w kroplach. Zalecana zdrowym niemowlętom karmionym piersią dawka 0,25 mikrogramów odpowiada 1 ml preparatu Vita K. Preparat ten jest dostępny bez recepty. Należy podkreślić, że witaminy K w ogóle nie zawierają najpopularniejsze na naszym rynku preparaty wielowitaminowe dla niemowląt: Vibovit i Cebion Multi. :O tu masz caly artykul http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,569,Witamina%20K%20-%20jakie%20jest%20zapotrzebowanie%20w%20wieku%20niemowl%C4%99cym

:O glupi link😠 zniklo wszystko o wit k.......

Otóż to, kolejny lekarz-idiota. Tak wygląda nasza służba zdrowia (służba chorobie...)

kochanie tabletke rozgniatasz lyzeczka dodajesz kropelke, dwie mleka mieszasz i dajesz dziecku :) jak ci nie pasuja tabletki idz i popros o kropelki

MaMani --> a jak z proszku, którego jest 5mg ma wziąć tylko 10mikrogramów? Pewnie zainwestować w wagę laboratoryjną?

nie no jak dawka sie nie zgadza to trzeba sie udac spowrotem do lekarza. moze sa tabletki z mniejsza dawką? moze sie pomylil poprostu albo w aptece źle przeczytali? nieraz sie zdarza ze nazwy leków sa podobne a wiecie jak lekarze pisza :-/

Zapotrzebowanie na witaminę K w okresie niemowlęcym wynosi około 1 mikrogram (mcg) na kg masy ciała na dobę. Mieszanki mleczne modyfikowane dla niemowląt, a także preparaty mlekozastępcze, zawierają od 3 do 9 mcg witaminy K w 100 ml mieszanki, stąd zapewniają wystarczającą podaż witaminy K, nawet po uwzględnieniu niskiego wchłaniania witaminy K z przewodu pokarmowego, które u niemowląt wynosi około 30%. Zawartość witaminy K w mleku kobiecym wynosi natomiast zaledwie ok. 0,25 mcg na 100 ml mleka i może być niewystarczająca do pokrycia dobowego zapotrzebowania. Z tego powodu w Polsce, od roku 2007 rekomenduje się rutynową, doustną suplementację mikrodawkami witaminy K dla niemowląt karmionych naturalnie w pierwszym kwartale życia. Jeżeli Twoje dziecko jest w wieku od 2 tygodni do końca 3 miesiąca życia skonsultuj się ze swoim lekarzem pediatrą lub lekarzem rodzinnym w sprawie zmodyfikowanych w roku 2007 zaleceń dotyczących suplementacji witaminy K. Generalnie suplementacji takiej wymaga olbrzymia większość zdrowych niemowląt w pierwszym kwartale życia, o ile są karmione wyłącznie piersią. Ostateczną dawkę witaminy K powinien wyznaczyć lekarz, istnieją bowiem stany w których rutynowa dawka 25 mikrogramów powinna zostać zwiększona lub zmniejszona. W chwili obecnej (2007) na naszym rynku farmaceutycznym istnieje praktycznie tylko jeden preparat zawierający dawki mikrogramowe, zgodne z aktualnymi zaleceniami suplementacji witaminy K. Jest to Vita K w kroplach. Zalecana zdrowym niemowlętom karmionym piersią dawka 0,25 mikrogramów odpowiada 1 ml preparatu Vita K. Preparat ten jest dostępny bez recepty. Należy podkreślić, że witaminy K w ogóle nie zawierają najpopularniejsze na naszym rynku preparaty wielowitaminowe dla niemowląt: Vibovit i Cebion Multi. kup krople i nawet sie nie zastanawiaj.

Gość do smarkuli
To się lecz sama, aż mnie trzepie jak czytam takie rzeczy. Byłaś tam, wiesz jak wyglądala recepta? Wiesz co autorka mówiła lekarzowi? Oczywiście wróżysz z fusów i postawiłaś tezę, że ten lekarz to idiota. Część lekarzy w ogole nie zaleca witaminy K. Daje się tylko dawkę w szpitalu i tyle. Potem już nie. To jest kolejna nowość.

do smarkuli --> polecam mój topic na temat lekarzy-debili i stąd mój komentarz. A lekarze sami wiedzą, że leki to nie cukierki i mogliby dokładniej recepty wypisywać.

Gość do smarkuli
ale nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Ehhhh.

do smarkuli ---> przecież nie wrzucam, jest sporo dobrych lekarzy, do których również mam zaufanie

Gość zmien lekarza
jak wyzej..znmien lekarza...i po problemi..na kaffe chcesz rozwiazywac takie problemy??????lepiej udaj sie do innego a nie szukaj poklasku na kafeterii...

a jesteś pewna, że w tych tabletkach jest 10 mg witaminy K? A nie czasem 10 ug (mcg)?

tak naprawdę to większość ludzi to debile, lekarze też się niestety zdarzają. Ale zamiast się w aptece jeszcze farmaceuty dopytać, co i jak, albo w razie niepewności zadzwonić do lekarza, to nie, lepiej pisać na kafe.

Gość do smarkuli
Tak tak, bo polscy lekarze to debile, za to na kafe sami znawcy.

A nie do końca, bo na kafe też są debile :P ale fakt faktem jak się człowiek tyle uczy (na lekarza) to jakiś przesiew idiotów powinien być. Niestety rzeczywistość bywa inna...

ło matko co wy macie za tabletki? ja mialam wit k dla niemowlat w plynie! to byly takie amputlki jakby tyle ze nie ze szkla, trzeba bylo ta folie zerwac i zawartosc wylac do melka na lyzeczce i juz

Gość do smarkuli
Poza tym najlepiej najpierw zapytać na kafe, a potem iśc do lekarza, bo przecież w internecie było napisane, że... I udowadniać lekarzowi, że się wie lepiej, Tu i w stanach zagrożenia życia zamiast dzwonić na pogotowie pyutają na forum.

Gość do smarkuli
PS. i najlepiej stwierdzić, że lekarz chciał wykończyć dziecko. AUTORKO JESTEM PEWNA< ŻE WŁAŚNIE TO CHCIAŁA ZROBIĆ PANI DOKTOR ZABIĆ I SKRZYWDZIĆ TWOJE DZIECK, tacy sa własnie lekarze. Szkoda słów.,

Gość mamninkaaa
musze zainwestowac w wagę laboratoryjna chyba, tak zeby odważyć 25 mikrogramów (pomyliło mi sie , nie 10) w szpitalu dostałam 10 ampułek witaminy K jako preparat VITA K. trzeba byc debilem zeby przepisac dziecku tabletki i jeszcze taka dawka!dodam ze na ulotce nie ma nic napisane o noworodkach!

gryzzelda --> lepiej pomogłabyś autorce i znalazła linka gdzie taką wagę mogłaby kupić :P

lekarz też człowiek ,może się pomylić chociaż nie powinien!!!5 razy powinna lekarka sprawdzic co przepisuje a i tak matka powinna czytać ulotki ja bym, tego tak nie zostawiła i to nie dlatego że chciałabym ukarania lekarki ,bo i tak jej gówno zrobią,ale dlatego,że następnym razem to może nie byc wit K tylko silna dawka antybiotyku,a jakaś matka to poda.Ja bym poszła do tej lekarki i pokazała co mi przepisała.Może by się trochę zastanowiła na drugi raz co pisze.

co żeście się się tak na lekarkę uwzięły? niech autorka załączy zdjęcie recepty, to uwierzę, że coś nie tak przepisała. Poza tym są jeszcze farmaceuci, którzy mają obowiązek kontrolować to, co lekarz przepisał. Recepty często są wypisane niewyraźnie :O A jak Ci piszą o tej witaminie K dla noworodków w kapsułkach, to zamiast podziękować i odpuścić dalej się czepiasz lekarki

gryzzelda widzę,że spodziewasz sie bliźniąt.Urodzisz ,pogadamy. ja sie czepiam,bo znam kogoś kogo dziecko było w stanie krytycznym ,bo lekarka przepisała za silną dawkę a pani farmaceutka nie poprawiła.Dziecko przeżyło,ale było źle. i znam jeszcze jedną dziewczynę,która po podaniu za silnego leku jak była nastolatką ma teraz padaczkę.Więc ja bym się czepiała lekarki a ty nie musisz.

chodzi mi o to, że relacja jest jednostronna i nie wydaje się sądów nie znając wersji "oskarżonego" a to że spodziewam się bliźniąt ma się tak do całej sprawy, jak piernik do wiatraka.

a tak tylko napisałam o bliżniętach:) bez zwiazku ze sprawą:D:D przecież to jest forum a nie sąd tak?ktoś pisze co go spotkało,ktoś inny odpowiada.Lekarkę mam wołać żeby się wytłumaczyła?:)

nie, ale autorka przedstawiła wszystko bardzo stronniczo i mocno naładowane emocjami. Odpowiedziano jej, że są specjalne preparaty dla niemowląt, dostępne bez recepty, więc chyba nie ma sensu roztrząsać winy lekarki. To już autorka niech sama zadecyduje, czy pójdzie do niej wyjaśniać sprawę,c zy po prostu zmieni ją na kogoś innego, skoro nie ma do niej zaufania (to drugie uważam za najlepsze rozwiązanie)