Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAturzyska90

BRZYDOTA

Polecane posty

Gość MAturzyska90

Witam! Potrzebna mi Wasza pomoc. Jako temat pracy maturalnej wtbrałam "Funkcje brzydoty w lit i sztuce. omow na przykladach" Mniej wiecej tak. Jako bibliografie podmniotu wybrałam -dżumę -padlinę -poezję grochowiaka i szukam dalej Nadal jednak mam problem z okresleniem po imeinu funkcji brzydoty. Co do Dzumy myślałam o funkcji poznawczej - pokazuje nam czlowieka chorego, zniszczonego przez epidemie. Dobrym tropem idę?

Gość aleksica..kochanica
moze sluzyc tez ukazaniu cierpienia a dla nas odbiorcow uczulanie na cierpienie, w odpowiednim porownaniu z pieknem moze sluzyc w uwydatnieniu piekna wewnetrznego osoby brzydkiej chorej,(dzuma) podaj wiecej przykladow z literatury

Gość MAturzyska90
PRzygotowuję prezentację od wczoraj i jestem na etapie zbierania materiałów. Z teorii: -barok hellenistyczny - zaczęto po raz pierwszy celowo używac deformacj -sredniowiecze -XiXw - przelamywanie akademicki kanonow piekna - pokazuje nie brzydki swiat lecz swait naprawde -turpiscie Na tym chciałabym oprzec swoja prezentację Oprocz tego malarstwo Płonąca żyrafa S. Dali zestawiona z wierszem o tym samym tytule Padlina zestawiona z "tuszą wolowa w rzeźni" Nadal nie wiem jak nazwac poszczegolne funkcje:((

Gość aleksica..kochanica
a proba utwrzenia nowej sztuki? brzydota jako kara za zlo? to tak wszystko po krotce, musisz sobie rozwinac mysle jeszcze, o ile wogole to o to chodzi...

Gość aleksica..kochanica
brzydota jako cos naturalnego,kolejny etap w zyciu,np.starosc ciezko jest nie znajac przykladow z danej ksiazki, powiesci, wiersza podaje z glowy, co mi na mysl przychodzi latwiej byloby sie oprzec na przykladach :)

Gość aleksica..kochanica
np Quasimodo z "Katedry Marii Panny w Paryżu" brzydota sluzyla do pokazania piekna wewnetrznego i sily milosci,

Gość aleksica..kochanica
w malarstwie nie mozemy zobaczyc piekna poki nie zobaczymy brzydoty, dla porownania,do tego "„Poeta przeklęty” swój nowatorski wiersz „Padlina” oparł na zaskakującym, niemal barokowym, koncepcie. Zestawił swą ukochaną z rozkładającym się trupem. Przedstawił skrajne pod względem estetycznym obrazy, gloryfikując brzydotę, czym zbliżył się do poezji turpistycznej. „Padlina” była pierwszym utworem pisanym z założeniem wywołania skandalu. Brutalny, naturalistyczny opis z elementami liryki miłosnej i metafizycznej miał zaszokować i zmusić do refleksji nad przemijaniem." :)

Gość MAturzyska90
aleksica natchnęłaś mnie hehe:) w sumie dobrze msylisz. Jak po przeczytaniu definicji z wikipedii juz komplikowalam sprawe a ty masz... takie oczywiste to wszystko.

Gość s.p.i
Przejrzyj sobie Historię brzydoty Umberto Eco

Gość aleksica..kochanica
no to do roboty ;) jakby co to zajrze jeszcze i pomoge w razie czego

Gość MAturzyska90
czesto napotykam sie na ten tytul. bede musiala zajrzec. a co jest w tej ksiazce? to jakas teoria czy cos.... aleksica bylam na tej stronce ale thx:)

Gość s.p.i
Różne aspekty brzydoty, jak była rozumiana kiedyś i teraz, przykłady w literaturze, dziełach filozoficznych, malarstwie itp.

Gość MAturzyska90
Ta hisoria brzydoty to mi troszke namieszała. We wstepie wyjasnilam co to brzydota (opozycja dla piekna) a potem przeczytalamwprowadzenie historii brzydoty no i mam metlik... Jaką funkcję pełni brzydota w padlinie? Jaki obraz wybrać do prezentacji i jaką funkcję brzydota pełni na nim? Jakie dzieło z funkcją komiczną brzydoty?

Gość toktotot
13:43 [zgłoś do usunięcia] dziabong idz tropem uli cieplak ...w życiu piękne są tylko chwile - i dla tych chwil warto żyć... 06.10.2007 hahahaha brakuje mi tylko jeszcze :classic_cool: :D:D:D:D:D

Gość weź jeszcze Białoszewskiego
i malarstwo Bosha. Brzydota jest pojeciem wzglednym, musisz to jakos uwzglednic (np przez rozne kanony piekna, mody na przestrzeni wiekow, do ktorego brzydota est w opozycji0 Chocby wspolczesnie - chude jest piekne, kiedys na odwrót.To samo dotyczy tatuazy Podobnie w roznych kulturach - jest rozmaicie. Przystrajanie ludow afrykanskich chocby.

Gość MAturzyska90
dzięki za podpwiedź. A masz moze na myśli jakieś konkretne przykłądy? PRzeglądam strony i nic nie przykuło mojej uwagi

Gość mimionthesofa
sprzedam prezentację maturalną Fascynacja brzydotą w literaturze i sztuce różnych epok na wybranych przykładach. Zbadaj funkcje stosowania tej estetyki. (konspekt, prezentacja, karta z cytatami) ocena 20/20 kontakt gg:3054496

Gość paulina_17osw@tlen.pl
sprzedam prace maturalna z jezyka polskiego. Temat prezentacji brzmi: "Fascynacja brzydotą w literaturze i sztuce. Omów na wybranych przykładach z różnych epok." Praca oceniona byla na 20pkt. Praca zawiera: - bibliografie (literatura przedmiotu i podmiotu) - ramowy plan wypowiedzi - tresc prezentacji - linki do obrazow. Cena pracy maturalnej to 50 zlotych. paulina_17osw@tlen.pl

Gość zielona żabcia
a może by tak opowiadania Hłaski, miałabyś pole niezle do popisu