Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość noemi 2444

ODPOWIEDZCIE PROSZĘ

Polecane posty

Gość noemi 2444

moje dziecko ma 5 miesięcy i karmię go tylko piersią. W ciągu 2 miesięcy przybrał 1100 g. Czy to nie za mało ???

ja karmisz Go na żądanie i widzisz, że jest najedzony to wszystko w porządku. Nie martw się, a dla upewnienia spytaj lekarza przy następnej wizycie :):)

Gość nie..
moja ma coprawda juz 6 mc ale od 4 mc przybiera 500g miesiecznie. twoje dziecko przybiera dobrze pamietaj ze teraz dziecko jest bardziej aktywne niz wczesniej i dlatego wiecej spala kalorii . na pewno twoje dziecko juz przekreca sie z plekow na brzuszek i na odwrot a to nielada wysilek dla takiego szkraba nie martw sie jest ok a jak masz watpiliwosc poradz sie pediatry

Gość nie..
i dodam ze moja jest na butli i je według tabeli zywieniowej czyli nie za duzo i nie za mało

Gość noemi 2444
dziękuję za odpowiedzi. Niepokoi mnie też to, że w ciągu dnia domaga się piersi co 3-4 godziny ale za to w nocy od kilku tygodni chce co 2 godziny a nawet częściej... Nie wiem dlaczego :(

Gość nie..
moze cos mu sie przestawilo czyli dzien pomyli z noca .a kiedy spi bo skoro piszesz ze w ciagu dnia je co 3 lub 4 h a w nocy co 2 ? moja coprawda jest na butli tu jest troche inny schemat niz przy karmieniu piersia moja 6,5 mc corcia w ciagu dnia je 5 posilkow czyli 4 razy mleko bebiko 2 R po 180 ml i obiadek oraz deserek owocowy spi od 21 do 8 rano skoro tak czesto budzi sie w nocy moga byc 2 mozlliwosci albo chce mu sie pic ( podaj mu jakas herbatke lub sama przegotowana wode ) albo jest glodny i na noc naszykuj mu kaszke ( posilek bardziej syty i starczy mu do rana )

nie.. --> Jak dziecko jest na samej piersi, to nie powinno NIC innego nie dostawać aż do końca szóstego miesiąca. noemi --> Wszystko jest w porządku. Co do częstego nocnego karmienia, to dzieci na tym etapie często w dzień nie zjadają tyle ile trzeba, bo są tak bardzo zaaferowane światem, zdobywaniem nowych umiejętności itd. czyli muszą nadrabiać w nocy :) Pokarm nocny jest też tłustszy. Jak zaczniesz nocą podawać wodę to dopiero dziecko przestanie przybierać na wadze, a przy okazji będzie po prostu głodne.

Gość nie ...
jak dziecko potrzebuje to moze dostac dodatkowo kaszke przeciez autorka moze odciagnac troche mleka i na tym mleku zrobic kaszke i nie widze tu problemow po co trzymac sie jakis głupich zasad czy do 5 czy do 6 mc ?! w tym wieku dziecko jest juz bardziej aktywne i byc moze mu nie starcza to co dostaje . nie wymadrzaj sie tak ze do 6 mc nic wiecej poza mlekiem matki ma nie dostawac twoje dziecko nie potrzebowalo to nie znaczy ze z dzieckiem autorki ma byc inaczej ja nie namawiam do odstawienia od piersi tylko zeby zagescila pokarm na noc na wlasnym mleku ! dziecko przespi cala noc i matka rowniec ! jak mozna przez tyle czasu sie meczyc i nie spac po nocach ?!

nie.. --> Oj widzę że na jakiś odcisk nadepnęłam.. Hmm.. nie wiedziałam że np. WHO promuje takie "głupie zasady".. Nie oszukujmy się - w tym wieku mleko matki zagęszcza się nie dlatego że dziecko "potrzebuje", tylko dlatego że matka potrzebuje się wyspać. Jeśli dla Ciebie te FAKTY są głupie to trudno, ale nie widzę powodu żeby z tego tytułu kogoś obrażać. A na Twoje pytanie "jak mozna przez tyle czasu sie meczyc i nie spac po nocach ?!" mogę tylko odpowiedzieć: NORMALNIE. Jak się karmi tylko piersią to tak to właśnie wygląda. Ciężka sprawa, ale albo się chce wykarmić dziecko piersią albo chce się pospać..

Gość noemi 2444
On zazwyczaj zasypia o 20 i wstaje o 7 rano. Całą noc bardzo często się budzi. Kilka razy próbowałam mu dawać około 22 kaszkę mleczno- ryżową ale nie było żadnej różnicy. W ciągu dnia ma 3 drzemki z czego ostatnia godzinna 16-17. Tak sobie myslę, ze to może dlatego, ze on jest dzieckiem bezsmoczkowym( od początku wypluwał) i poprostu mnie w nocy chce "dudlać" a nie jeść... Ehhh nie wiem,we wtorek mamy szczepienie więc zapytam pediatry. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi !!

Gość nie ...
cyna - odezwała sie matka polka ktora jest wszechwiedzaca a tak co mnie obchodzi WHO , co pare lat zmieniaja sie zasady co do karmienia niemowlat ja jestem zadowolona ze moja corcia bez problemu przeszla na mleko modyfikowane , ja i moja corcia przesypiamy cale noce . nie czuje sie jakas gorsza od ciebie matko polko !

noemi --> Moja córka miała tak samo, a przerwy nocne wydłużyły się dopiero ok 6-go miesiąca. Teraz wybudza się jakieś 2 razy, czasem raz, ale nad ranem prawie zawsze ma takie pół godzinki-godzinkę, kiedy traktuje mnie właśnie jak smoczek (też jest bezsmoczkowa). Dużo też zależy od aktualnego etapu rozwoju motorycznego - im więcej maluch spala w ciągu dnia, tym więcej musi w nocy nadrobić.

Gość nie ...
a nawet jakby autorka zagescila odciagniete mleko kaszka i podala na noc to co by sie takiego stalo ?! zastanow sie kobieto troche i nie badz tak zasadnicza.

Gość noemi 2444
A odnośnie " męczenia się i nieprzespanych nocy "- fakt, nie jest łatwo. Z tydzień temu miałam kryzys i ryczałam jak głupia o 4 nad ranem ale to było chwilowe. Teraz może robie błąd, ale podczas karmienia biorę do siebie synka i karmię go w łóżku, drzemiąc w tym czasie. Nie chciałabym rezygnować z karmienia piersia więc muszę zacisnąć zęby i się przemęczyć

Gość nie ...
ja chcialam tylko dodradzic a kazda matka wie co dobre dla jej dziecka ja karmie butla i cenie sobie wygode . i nie tepie matek karmiacych piersia nawet je podziwiam nie ciepie tylko matek polek ktore sie wymadrzaja tak jak ta cyna

nie.. --> Uważaj bo złość piękności szkodzi. Nigdzie nie napisałam że matki butelkowe są gorsze i nigdy nigdzie nie skrytykowałam matki karmiącej butelką. Natomiast zauważam pewną regularność - przy butelkowej nigdy nie można powiedzieć NIC dobrego o karmieniu piersią, bo będzie pluła jadem na odległość. Zastanów się nad sobą, bo takie reakcje świadczą jednak o jakiś kompleksach.

Gość nie ...
nie mam zadnych kompleksow nawet jesli chodzi o karmienie gdybym chciala to bym karmila dalej piersia . to byla wyłacznie moja decyzja o odstawieniu małej od piersi i ciesze sie ze tak jest . szkoda mi tylko matek ktore nie przesypiaja noce . uwazam ze kazde dziecko jest inne i rozwija sie innym tempem i na pewno kazde ma inne zaptrzebowanie jesli chodzi o pokarm .