Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajajajajjajajajaj

prawda o tabletkach anty

Polecane posty

Gość ajajajajjajajajaj

w zwiazku z licznymi zaburzeniami czynnosci hormonalnej jajnikow uwazam za rzecz absolutnie niewskazana stosowanie tabletek doustnych u mlodych dziewczat. uklad mlodej dziewczyny w wieku 15-19 lat jest jeszcze bardzo nieustabilizowany i wplyw tabletek ktore zmieniaja prawidlowa czynnosc hormonalna jajnikow w okresie kiedy dopiero rozpoczyna sie ich dzialalnosc jest moim zdaniem bardzo niebezpieczny[...] tabletki bowiem dezorganizuja cykl hormonalny z natury jeszcze niestabilny. moze to prowadzic do niepowetowanych szkod ktorych nie da sie obecnie przewidziec a szkody te bedziemy mogli ocenic dopiero za wiele lat. uwazam rowniez ze nie powinny stosowac tabletek antykoncepscyjnych kobiety ktore nie rodzily jeszcze dzieci. tabletka wplywajac na czynnosc przysadki i miedzymozgowia po wielu latach stosowania moze wywolac zaburzenia w przebiegu ciazy i porodu. niestety biznes jest biznesem a tabletka to zyla zlota wiec w miare narastania zastrzezen lekarskich tyczacych tabletki i negatywnego wplywu estrogenow w niej zawartych probuje sie ratowac kompromitowana tabletke zmniejszajac ilosc estrogenow. niestety jak stwierdzili farmakolodzy bardzo wiele lekow ja unieczynnia, czesto uzywanych jak np. tabletki od bolu glowy i wiele innych. pacjentki ktore dostaja taka tabletke nie sa ostrzegane przez lekarzy o lekach blokujacych dzialanie antykoncepcyjne tabletki. kobiety biora tabletki, zachodza w ciaze i nie wiedzac o tym biora je jeszcze przez prawie 10 dni. trudno przewidziec jakie beda skutki oddzialywania estrogenu w pierwszym okresie zycia zarodkka. dzieci 2-3 letnie jakie widzialam u matek ktore zaszly w ciaze odczas brania tabletek byly male chude blade i wygladaly bardzo nieciekawie. ale co ujawni sie jeszcze w miare dalszego rozwoju? kto wie? zreszta nie sa to tak fantastyczne przypuszczenia biorac pod uwage badania przeprowadzone po 20 latach dzieci matek stosujacych przez wiele lat tabletki antykoncepcyjne w ameryce. mowiac o tabletkach antykoncepcyjnych z dodatkiem estrogenu chcialabym zacytowac kilka interesujacych obserwacji z ksiazki wydanej w ameryce [...] ksiazka ta jest bardzo obszernym popularnym podrecznikiem informatorem dla kobiet zawiera wszelkiego rodzaju porady higieniczne zdrowotne itp. znalazlam tam skrot DES-- takiego skrotu uzywa autor na okreslenie preparatow z zawartoscia dietylostilbestrolu i jego pochodnych. narodowy instytut przeciwrakowy NIH wymienia wszystkie nazwy wszystkich preparatow tego typu stosowanych jako preparaty zapobiegajace poronieniu nawet profilaktycznie dla zabezpieczenia ciazy bez przeprowadzania jakichkolwiek badan diagnostycznych ktore wskazalyby czy sa potrzebne czy stosowane 'na zapas'. ponadto podawano je kobietom nieciezarnym przy dolegliwosciach zwiazanych z przekwitaniem, dla zatrzymania kaktacji, w pigulkach antykoncepcyjnych i tabletkach wczesnoporonnych. dalej przy leczeniu tradziku u dziewczat, przy zmianach zanikowych narzadu rodnego, w okresie menopauzy i po menopauzie. [...]. Uwaga! jak stwierdzono ostatnio (90r) w wiekszosci panstw zachodnich wyszly zakazy stosowania estrogenow [...]. zainteresowani tym zagadnieniem amerykanie gdzie zreszta narodzila sie moda na podawanie DES przy wiekszosci kobiecych dolegliwosci. przebadano 6 milionow kobiet ktorym z roznych wzgledow w latach 41-71 podawano dietylostilbestrol. o tym jakie bylo powodzenie tego leku swiadczy liczba okolo 220 preparatow produkowanych tylko w ameryce w postaci zastrzykow tabletek i czopkow. a na swiecie??? pomimo ze badania eksperymentalne juz w latach trzydziestych wykazaly rakotworcze dzialanie estrogenow dla zwierzat laboratoryjnych, FDA dopuscila DES do obrotu w 1942 jako srodek likwidujacy laktacje, przy laczenbiu objawow menopauzy i zapalenia pochwy. w 1947 FDA rozszerzyla aprobate na DES i zazwolila na stosowanie jeszcze wiekszych jego dawek w ciazy pomimo iz nie przeprowadzono badan ktore by stwierdzily jego nieszkodliwosc dla plodu i matki!!!!. Dalsze badania po roku 1953 dowiodly ze DES jest nieskuteczny w zapobieganiu poronieniom, pomimo to FDA nie ostrzegala przed uzywaniem az do roku 1971 gdy ostatecznie zakonczono badania nad jego powiazaniami z rakiem. podczas 18 lat byl podawany milionom kobiet ciezarnych niepotrzebnie a do DZIS przepisywany jest nieciezarnym pacjentkom przy problemach przekwitania, dla zatrzymania laktacji, i pigulkach antykoncepcyjnych, i wczesnoporonnych, przy leczeniu tradziku, itp. kobiety amerykanskie postanowily sie bronic a nielatwa jest wojna z potentatami biznesu- sorganizowano wiec zwiazek kobiet zwanych DES- córki (corki matek zazywajacych w ciązy DES oraz po wieloletnim stosowaniu tabletek anty). u corek tych stwierdzono ponizej 35 roku zycia wystepowanie raka macicy i pochwy typu adeno carcinoma. szczyt azchorowan przypadal w wieku 15-22 lata. jedynie skuteczna i najczestsza forma leczenie tego jst amputacja macicy z ciesciowa amputacia pochwy. u corek DES obserwuje sie wrodzone zmiany budowy narzadu rodnego, snieksztalcenie szyjki i macicy w ksztalcie litery T. ze wzgledu na odchylenia od normy w budowie macicy i szyjki macinej moga one powodowac trudnosci w donoszeniu pierwszej ciazy do konca- porody przedwczesne, poronienia, oraz ciaze jajowodowe. ciaze takich kobiet musza byc zawsze traktowana jako ciaze wysokiego ryzyka. Matki DES jak rowniez i kobiety stosujace przez wiele lat antykoncepcje hormonalna wykazuja wzrastajaca zapadalnosc na raka piersi, macicy, szyjki maciczej oraz jajnikow. wiekszosc zrodel podaje ze wystepuje opoznienie 10-20 lat pomiedzy zazywaniem lekow DES a wystapieniem ww. schorzen. wyglada na to ze badania amerykanskie pokrywaja sie z obserwacjami w krajach europejskich dotyczacymi kobiet stosujacych tabletki anty od bardzo wczesnych lat. o czym wspominalam juz poprzednio. obserwacje powyzsze sa jeszcze w toku badan nie zakonczonych definitywnie ale sa dostatecznie niepokojace aby zastanowic sie i nie stosowac antykoncepcji doustnej w wieku mlodzienczym. [...]" to cytaty z ksiazki Michaliny Wislockiej 'Sztuka Kochania Witamina M"

Gość he o co kaman

Gość laauura
Ja się w pełni z tym zgadzam. Pigułki to nie cukierki... a przepisuje się je młodym dziewczynom jak witaminę C. I to na dodatek bez żadnych uprzednich badań hormonalnych! Podobno za 40lat 25 % kobiet w cywilizowanych krajach będzie cierpieć na odwracalną bezpłodność. Ciekawe dlaczego????

Gość tezzzz
się zgadzam tabletek nigdy nie brałam a ciąże planowałam co do miesiąca

Gość mlodamamaniegdysama
zdejm mocherowy berecik bo ci sie czółko zapoci.

Gość Skad ty wzięłaś
skad wzielas te bzdury, moja matka brala tabletki, jest zdrowa, ja bralam tabletki od 17 roku zycia, swoja ciaze zaplanowalam co do miesiaca, zaszlam i donosilam bez zadnych problemow. Wszystkie moje znajome po odstawieniu zachodzily w ciaze, bez problemow.

Gość a ja waam powiem
ze mi gin powiedział ze mam probleb bo 6 lat brałam na jednych wpływa na drugich nie tak już jest

Gość mlodamamaniegdysama
nosz kurwa a ztym rakiem jajników to juz wogóle. OD dawna wiadomo ze tabletki chronią przed rakiem macicy, szyjki macicy a przede wszystkim:JAJNIKÓW!!!!!!!!! proponuje nie czytać ulotek pozostawianych w poradniach przyparafialnych dla młodych małżeństw, a udanie sie po konsultacje do lekarza specjalisty. Brednie.

Tabletki nie szkodzą tylko wtedy jeżeli są dobrze dobrane. Tzn poprzedzone wywiadem i badaniami hormonalnymi. Jeżeli są źle dobrane to rowalają całą gospodarkę hormonalą. Tak stało się u mnie:-( Do dzisiaj z tym walczę i nie mogę zajść w ciążę. Ja też słyszałam że w połowie naszego wieku 1/4 społeczeństwa będzie bezpłodna. Ale to nie będzie tylko od tabletek, również od stylu życia, niezdrowego jedzenia i stresu.

paulinko to co piszesz ma w sobie wiele prawdy trzeba wiedzieć co się łyka moja kol jeszcze z szkoły też mówiła że miała problemy z ciążą z zajściem przez tabsy ale znam laski które zapomniały tabletek i wpadka nie ma zasady a co do tabletek moje zdanie jest takie nawet witaminy mogą szkodzić mocherem nie jestem

tabletki szkodzą ale jeśli nie są dobrze dobrane dziewczyny!!! nalegajcie na zrobienie badań i nie dajcie sobie wciskać tabletek \"na oko\", jak lekarzowi się wydaje..

tabletki szkodzą ale jeśli nie są dobrze dobrane dziewczyny!!! nalegajcie na zrobienie badań i nie dajcie sobie wciskać tabletek "na oko", jak lekarzowi się wydaje..

dlatego tez nigdy tabletek anty nie bralam i brac nie bede. jak dla mnie to zbyt ryzykowane, bałabym sie bezplodnosci jak i zaburzenia hormonalnego Moja ciotka brala tabletki przez wiele lat i po odstawieniu nie mogla zajsc w ciaze, myslala ze jest bezplodna ( tak jej lekarze mowili ) miala bardzo duzo problemow i nie chcialabym tego przezywac mimo diagnozy lekarskiej starali sie o dziecko latami, po kilku latach sie udało, w sama pore wlasciwie, bo czas gonił a dziecka nie było

Zgadzam się. Ja brałam tabletki anty od 17 roku życia, przez 6 lat bez przerwy. Nie mogłam zajść w ciążę, w końcu zaszłam dzięki stymulacjom. Potem znowu brałam, wpadłam w depresję, rzuciłam i dopiero po 8 miesiącach zaczęłam normalnie czuć. Nigdy więcej tego do ust nie wezmę, mój mąż na samo słowo tabletki anty dostaje spazmów, tyle co on przeszedł ze mną :o

Gość blebleble1
ja przez pół roku brałam tabletki anty i po odstawieniu nie miałam okresu przez prawie 2 lata w tym czasie musiałam brać inne tabletki hormonalne które miały na celu przywrócić dawną gospodarke hormonalną w organiżnmie- teraz wiem żadnych Tabletek Anty .Dużo daje do myślenia to że bezpłodność staje sie chorobą cywilizacyjną.Oczywiście nie znaczy to że biorąc tabl anty każda bedzie miała problemy z zajściem w ciąże ale moje 3 koleżanki które najpierw chciały "sie w życiu czegoś dorobić" i brały tabletki żeby nie zajść zbyt wcześnie w ciąże to teraz po odstawieniu tabletek ,po kilku latach starań o dzieci jeszcze ich nie mają a lekarze rozkładają ręce....dodam że tabletki brały ponad 10 lat

Gość treggggg
...."Pigułki to nie cukierki... a przepisuje się je młodym dziewczynom jak witaminę C...' no bo jak się młode dziewczyny pieprza jak króliki, to wiesz co ile nas by bylo w naszym kraju jakby nie te tabletki, a jakie bezrobocie i bieda.O nie.