Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wioletta./.

zbyt wczesne wprowadzanie pokarmów.

Polecane posty

Gość wioletta./.

Czy to prawda,że przyczyną alergii i astmy jest zbyt wczesne wprowadzanie pokarmów dzieciom.Ostatnio spotkałam się z taką opinią.

Zgadzam się co do alergii pokarmowych, np jajko należy podawać po 11 m-cu życia dziecka, bo wcześniej faktycznie powoduje uczulenia. I wprowadzać należy je rozważnie, czyli najlepsza na początek jest jajecznica zrobiona na parze.

Jeśli chodzi o jajko to najbardziej alergizujące jest białko. Nawet zwykłe,niepozorne jabłko może uczulić. myślę że jeśli ktoś jest na jakiś składnik uczulony to nie ważne czy damy go wieku 8 miesięcy czy 2 lat. Być może się mylę :)

Gość mala marcysiaaa
prince polo mylisz sie.

Gość ewwwwwwwwka
astma to po prostu nie leczona alergia.

Gość ostatnio czytałam
że zbyt długie karmienie piersią zwiększa ryzyko alergii u dzieci.

To twierdzenie to duze uproszczenie ale faktycznie wczesne wprowadzanie pokarmów niesie ryzyko uczulenia (przy predyspozycji organizmu) a alergia dość często bywa wstępem do astmy(przy jeszcze większej predyspozycji)-czyli jak mamy w rodzinie alergików astmatyków to wykazujemy większą ostrożność w rozszerzaniu diety > Podobnie jezeli u maluszka pojawiły sie wczesniej objawy alergii(np na mleko) to jesteśmy jeszcze bardziej ostrożni we wprowadzaniu następnych pokarmów.