Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MalutkaP87

umowa pożyczki

Polecane posty

witam! mam pytanie i może ktos zorientowany mógł by mi pomóc. Otóż chodzi o to że w czercwu mój tata pożyczył mojemu chłopakowi (z którym byłam 4 lata) 2600 zł . z chłopakiem rozstałąm sie dwa miesiace temu - zdradzał mnie. teraz chce mu dać umowe do podpisania, bo tata wcześniej pożyczył mu na słowo- bez umowy. coś czytałam o tym że trzeba zapłacić podatek od czynności cywilno prawnych przy takiej umowie ale w terminie 14 dni od zawarcia umowy; jaką datę mam napisać ? faktyczną? że w czercwu? jakbym potem chciała egzekwować od niego pieniądze to nie poniose zadnej kary ze nie opłaciliśmy tego podatku? czy lepiej napisać że umowa była zawarta w grudniu i jechać zapąłcić ten podatek? BARDZO PROSZE O POMOC

Gość maturka
A on tak galopem teraz, w obecnej sytuacji, podpisze Ci tę umowę? Jeżeli już, a termin uzgodniony nie minął, napisałabym umowę z aktualną datą .

Gość maturka
Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą zawarcia umowy pożyczki i ciąży na osobie biorącej pożyczkę (art. 4 ustawy). Do 1 stycznia 2007 r. w tej kwestii obowiązywała inna regulacja – obowiązek zapłaty podatku ciążył na obu stronach. Podstawą obliczenia podatku jest konkretna kwota lub wartość pożyczki, zależnie czy mamy do czynienia z pożyczką pieniędzy czy rzeczy, oznaczonych co do gatunku (art. 6 ust. 1 pkt 7). Stawka podatku wynosi 2% (art. 7 ust. 1 pkt 4). Podatnicy są zobowiązani, bez wezwania organu podatkowego, złożyć deklarację w sprawie podatku od umowy pożyczki oraz obliczyć i wpłacić podatek w terminie 14 dni od zawarcia umowy (art. 10 ust. 1). Jeżeli przedmiotem pożyczki są rzeczy znajdujące się w chwili zwarcia umowy poza granicami Polski, obowiązek podatkowy powstanie wyłącznie wówczas, gdy pożyczkobiorca ma miejsce zamieszkania lub siedzibę w Polsce, a umowa została zawarta w Polsce (art. 1 ust. 4 pkt 2). Jeżeli przedmiot pożyczki znajduje się na terenie Polski, obowiązek podatkowy powstanie zawsze (art. 1 ust. 4 pkt 1). Przepisy o podatku od czynności cywilnoprawnych obowiązują niezależnie od tego, czy stroną umowy jest osoba fizyczna, czy prawna. Jednakże to rozróżnienie ma znaczenie w przypadku zwolnienia od podatku.

Gość maturka
Jeżeli chodzi o inne podmioty niż osoby, o których mowa powyżej (niezaliczane do I grupy podatkowej, ani do osób, o których mowa w art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn), to zwolnienie od podatku umowy pożyczki ma miejsce, gdy łączna kwota lub wartość pożyczek otrzymanych w ciągu kolejnych 3 lat nie przekracza 5 000 zł od jednego podmiotu; a od wielu podmiotów łącznie nie więcej niż 25 000 zł (art. 9 ust. 10 lit. d ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych).

ee lepiej sie w to nie baw pogadaj z chlopakiem powaznie niech odda kasea jak nie to zamiast bawic sie w umowy zaplac kaiemus karkowi to siłą wyciagnie te pieniadze lub niech sie tym ojciec zajmnie w koncu to on pozyczyl

Gość riki32
Jeśli chodzi o umowę pożyczki to tutaj http://poradnikprzedsiebiorcy.pl/pobierz/umowy znajdziesz przykładowy wzór z odpowiednim komentarzem do niej. Przeczytaj sobie na czym polega taka umowa i dlaczego warto ją spisać. Wzory umów, które są tam dostępne, są za darmo więc możesz skorzystać z takiego wzoru.