Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość greyness___

Zapomniana pigulka

Polecane posty

Gość greyness___

Witam, wiem, ze ten temat byl poruszany wiele razy, ale bardzo prosze o rade. Przyjmuje Cilest i pierwszy raz w zyciu zapomnialam wziac tabletke. W sobote wzielam o normalnej porze-20:00, ale w niedziele zapomnialam o niej calkowicie i przypomnialam sobie o niej dopiero jak wzielam pigulke z poniedzialku, gdy do konca opakowania zostalo mi jeszcze 5 pigulek (przerwe mam w sobote). Wzielam od razu dwie: zapomniana z niedzieli i te z poniedzialku. Tylko nie wiem czy dobrze zrobilam i czy cykl antykoncepcyjny nie bedzie teraz zachwiany? Moj chlopak wyjechal wiec przez najblizsze 3 tygodnie nie bede wspolzyla. Bardzo prosze o odpowiedz czy powinnam zaczac kolejne opakowanie od razu po tym, czy normalnie zrobic 7 dni przerwy? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz. /gosi@

Gość sialala1111
Po pierwsze jeśli zapomniałaś tabletki to ją omijasz nie bierzesz dwóch na raz, jest to napisane w ulotce (czasami lepiej poczytać kilka razy ulotkę za każdym razem coś nowego się dowiadujemy) po drugie sugerowałabym zrobienie przerwy i dopiero wzięcie kolejnego opakopwania, organizm się unormalizuje. Pozdrawiam.

zapomniana tabletk bierze sie do 12 godz od planowanego czasu - pozniej wziecie tab juz nic nie daje zrob normalna przerwe a jesli nie bedziesz sie kochac przez 3 tyg to dobrze bo minie czas, w ktorym trzeba bylo sie dodatkowo zabezpieczac

Gość greyness___
Dzieki dziewczyny. Po prostu wczoraj spanikowalam.... Dzieki za odpowiedz :)

Gość greyness___
W razie nieprzyjęcia w odpowiednim czasie jednej tabletki (pod warunkiem, że okres od przyjęcia poprzedniej tabletki jest krótszy niż 24 godziny) należy przyjąć ją jak najszybciej. Następną tabletkę należy przyjąć o zwykłej porze. Oznacza to, że w ciągu jednej doby można podać dwie tabletki. W przypadku, gdy w ciągu pierwszego lub drugiego tygodnia cyklu pominięto przyjęcie dwóch tabletek należy przyjąć dwie tabletki w dniu, w którym przypomniano sobie o konieczności zastosowania leku oraz dwie tabletki w dniu następnym. Następnie należy przyjmować po jednej tabletce na dobę zgodnie z zaleceniem do momentu zużycia wszystkich tabletek w opakowaniu. Ponadto w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną, niehormonalną metodę antykoncepcji. W przypadku, gdy nie przyjęto dwóch tabletek w trzecim tygodniu stosowania leku, nie należy przyjmować kolejnych tabletek z tego opakowania, wyrzucić je i w tym samym dniu rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ponadto, w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną niehormonalną metodę antykoncepcji. W przypadku, gdy nie przyjęto trzech tabletek w okresie pierwszych trzech tygodni stosowania preparatu, nie należy przyjmować kolejnych tabletek z tego opakowania, wyrzucić je i rozpocząć w tym samym dniu przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ponadto, w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną niehormonalną metodę antykoncepcji. przepraszam, ale jakos zaden punkt nie pasuje mi do mego przypadku :( z zapomniana 1 tabletka w 3 tygodniu

Gość greyness___
tak, jednofazowe - cilest i wyzej wkleilam tresc z ulotki cilestu....

Gość greyness___
jakos zaden punkt nie pasuje mi do mego przypadku z zapomniana 1 tabletka w 3 tygodniu

Jeśli jednofazowe to masz 2 wyjścia-albo bierzesz tą zapomnianą i kończysz opakowanie i nie robisz tygodnia przerwy tylko zaczynasz następny blister, albo nie bierzesz tabletki, robisz przerwę ( 7 dni wliczjąc nie wziętą tabletkę) i zaczynasz nowy blister.Mowa oczywiście o nie wziętej tabletce w 3 tygodniu.

Gość greyness___
Dzięki Noctua, ale ktos tu napisal, ze "zapomniana tabletk bierze sie do 12 godz od planowanego czasu - pozniej wziecie tab juz nic nie daje zrob normalna przerwe".... Wiec juz jestem nieco skolowana...

Ja biorę yasminelle i u mnie tak jest napisane.Moim zdaniem powinnaś dokończyć blister i bezprzerwy zacząć następny, bo wzięłaś już chyba tą zapomniana tabletkę.

Gość greyness___
Wzielam, ale grubo po czasie...

Gość greyness___
Ale skoro nie bede sie kochac przez najblizsze 3 tygodnie, to przeciez jak nawet zrobie 7dniowa przerwe to organizm sie wyreguluje...

Jeśli nie będziesz siękochać to tak,ale chodzi też o to kiedy kochałaś się ostatnio?

Gość greyness___
Ostatnio kochałam się w sobotę rano. A tak jak pisalam w sobotę wzięłam pigułkę o normalnej porze. /gosi@

Zgoda, ale jeszcze musisz doliczyć czas ewentualnego przetrwania plemnika w Tobie z możliwością odblokowania się owulacji. w 3 i 1 tygodniu jest najgorzej jeśli się zapomni tabletki.

Gość greyness___
Rozumiem, ale co w takim zmieni jesli nie zrobie przerwy?

Gość greyness___
Rozumiem, ale co się w takim razie zmieni jesli nie zrobie przerwy lub zrobię przerwę?

Nie odblokuje się owulacja.to co napisałam jak postępować jeśli się nie przyjmie tabletki w 3 tygodniu ma na celu wyeliminowanie możliwości zajścia w ciążę.Bo owszem gdybyś nie miała wcześniej seksu i teraz zrobiłabyś przerwę po dokończeniu blistra to ok. bo następne 3 tygodnie nie musiałabyś się martwić, bo chłopak wyjeżdza.ja bym tak zrobiła będąc na Twoim miejscu, ale ja jestem straszna panikara, bo ciąża to byłaby dla mnie tragedia

Gość greyness___
Hmmmm chyba jednak zadzwonie do swojego ginekologa, bo tez zaczynam panikowac - kazdy pisze cos innego... :(

Zadzwoń to dobry sposób.Ja tylko napisałm Ci co pisze na moich tabsach czyli yasminelle.Daj znać co Ci powiedział bo też jestem ciekawa.pozdr.

Gość greyness___
Dzieki Noctua za wszystkie odpowiedzi :) Ale mi teraz stracha napedzilas .... :O :) pozdrawiam.

Nie masz sie co martwić, bo wzięłaś tą zapomniana tabletkę.teraz jest tylko kwestia tej przerwy czy robić czy nie jak skończysz opakowanie.na razie jest ok:)

Gość greyness___
NO tak, ale wszyscy mowia, ze niepotrzebnie ja wzielam, bo grubo po czasie..... w sobote wzielam o stalej porze czyli o 20, w niedziele nie wzielam i w poniedzialek o 20 wzielam 2... ech.. kobiety maja przekichane :)

Gość greynes__
Do Noctua: zadzwonilam i jest tak jak pisalas: mam wziac od razu kolejne opakowanie... Teraz z niecierpliwoscia bede czekac na okres! :)

No to dobrze,że się upewniłaś, ja się też trochę uspokoiłam bo jakby co, to wiem,że zrobiłabym dobrze.Nie martw się, jak zastosujesz się do zaleceń to nie ma bata.będzie ok.:):):):)!!!!!