Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wwronika77858

NIE DO WIARY!!

Polecane posty

Gość wwronika77858

Ksiądz odmówił nam udzielenia ślubu. Poszliśmy z narzeczonym do mojej parafii aby wszystko ustalić. Ksiądz powiedział, że nie mamy prawa do ślubu, bo żyliśmy jak bezożnicy. Mam zaokrąglony brzuszek. Tak jestem w ciąży, ale to nie prawo do dyskryminacji. Chyba ważne , że chcemy się z nrzeczonym połączyć, a nie żyć na kocią łapę. Eh jestem zbulwersowana. Czy ksiadz mial racje???

Miał . Z brzuszkiem to sie spieszy i sie nie mysli. Urodzisz, dojdziesz do siebie, i moze checi przejda na bialy welonik ;p

Gość gafkaka
jdz do parafi męza co za problem

Gość wwronika77858
Nam się nie spieszy ślub planowalismy od dawna. W związku jestem już 5 lat. I mamy prawo do pobrania się. Głupia nie jestem nie wyszłabym z kogoś jedynie z powodu dziecka. Kocham swojego misia.

Gość wwronika77858
Wiem, że cydwilny to nie probem. Tylko nam zależy na kościelnym. Wiem, że mogę pójść do innej parafii, ale myślałam, że ślub wezmę w swoim kościele. Ehh. jak to ludziom życie utrudniają

Gość gafkaka
ksiadz nie może odmówić udzielenia ślubu tak jak i niemoże odmówić udzielenia ostatniego namaszczenia czy też chrztu , czyli jeśli teraz masz problemy ze slubem to z chrzcinami dziecka też beda

Gość skoro tak ci zależy na
koscielnym to trzeba było życ po bożemu :D

Gość gafkaka
powiedz ksiedzu że pójdziesz z tą sprawa do biskupa ciekawe co powie

Gość gafkaka
w dzisiejszych czasach chyba nikt nie żyje po bożemu uświadcz teraz dziewczyne czekajaca z dziewictwem aż do ślubu

"powiedz ksiedzu że pójdziesz z tą sprawa do biskupa ciekawe co powie" - ja ci powiem: NIC :O W zeszlym roku wychodzilam za maz. Ja jestem ewangeliczka a maz katolikiem. Staralismy sie o dyspense (slub mial byc ewangelicki), ale proboszcz w parafii meza to zwykly niedouczony cham i prostak (obrazal mnie itp). Wiec poszlismy do kurii, a tam nas nawet nie wpuscili na korytarz :O Powiedzieli przez domofon, ze sprawy zwiazane ze slubem mamy zalatwiac u proboszcza w parafii.

Gość a jak tyłka dawałas to nie
myślałaś o tym czy chcesz kościelny czy nie? ksiądz moze odmówić slubu choćby d;atego ze nie dostaniecie rozgrzeszenia:p

5lat razem to poczekaj jeszcze rok a najlepiej z poltora roku. Brzuszek przed oltarzem juz nie modny ;)

Gość wwronika77858
chcialam urodzic ciecko juz jako zona. Nie wiem w czym to przeszkadza ksiedzu. Myslę, że róznica jest dac tylka w wieku 15 lat i miec dziecko, a dac go ukochanej osobie w wieku 25 Jesli jestescie takimi dziewicami to gratuluję. Ja nie zaluje. Postaram sie sprobowac w innym kosciele

\"chcialam urodzic dziecko juz jako zona\" , halo puk puk dzien dobry , jest 2009 rok a nie 1990 ;p

Gość szkoda słów normalnie
:o

Gość wwronika77858
Wiem, który jest rok? Ale cóż z tego? Jak jest mało dziecko trudniej jest się zorganizować z przygotowaniami. Więc albo pobierzemy się teraz, albo dopiero za dwa lata. Chciałabym wychowywać dziecko mając męża. Czy to takie dziwne?

A co to takiego mąż ? Ze poklepie jakas przysiege to juz mąż ? No wybacz ale nie bardzo :D

Gość wwronika77858
pozatym nie pytam czy popieracie seks przedmalzenski, a jestem pewna ze niewiele osob jest, ktore wstrzymuja sie rzeczywiscie do slubu. Poprostu piszecie aby pisac. Pytam kogos kto moze znalazł sie w podobnej sytuacji, albo orientuje się czy ksiadz ma prawo odmowic i czy podobne trudnosci moga nas spotkac w innej parafii

Gość wwronika77858
łohoho niczego nie rozumiesz

ma prawo odmówić:p a że tak zapytam i co masz zamiar klaunowac w białej kiecce??

Gość wwronika77858
koncze ten temat, bo ludzie jestescie bez wyobraźni. Potraficie sie nasmiewac i krytykowac.

Gość Nie uważałaś jak robiłaś to
teraz rób jak uważasz, a nie wyżalaj się na forum. Wg mnie ksiądz miał prawo odmówić zgody na ślub- od razu widać, że po bożemu nie żyłaś :O Odpowiadam na potencjalne przyszłe pytanie: nie czekałam z seksem do ślubu, ale mnie nie zależało na ślubie kościelnym, więc nie musiałam żyć zgodnie z zasadami tegoż kościoła i byłam wystarczająco rozsądna, żeby wiedzieć do czego służy antykoncepcja

A ja jestem w 5 miesiącu i 21 lutego biorę ślub :) ksiądz nie robił z tego problemu. Wręcz przeciwnie- cieszył się, że chcemy się pobrać i że dzieciątko w drodze. Trafiłaś na złośliwca i tyle.. Życzę powodzenia i pozdrawiam :)

Gość ciocia-zła-rada
no to opierając się jedynie na prawie kanonicznym: 1) miał prawo 2) mogą Was spotkać A swoją drogą - takiej postawy jak Ty to kompletnie nie rozumiem. Tak jak nie można być trochę w ciąży, tak bez sensu jest być "trochę katolikiem". Albo zgadzasz się na reguły gry jakie wyznacza Kościół ze wszystkimi ograniczeniami ale i przywilejami albo nie - i wtey mówisz temu towarzystwu bye, bye...

wwronika77858 rozumiem rozumiem ze z deka nawiedzona jestes ;) boisz sie ze ci ucieknie czy jaka cholera , jak ma uciec to i po koscielnym to zrobic :D , nie rozumiem ze w wolnym zwiazku to chlopak a jak poklepie przysiege to mąż , co za cudowna przemiana (wody w wino ;p)

nie nie trafiła na złosliwca tylko księdza z zasadami:p miał prawo jej odmowic, bo nie stosowała sie do zasad panujących w kosciele:p ale nie każdy jest tak rygorystyczny:p

"ale nie każdy jest tak rygorystyczny" bo jakby byli to nikt by koscielnego nie brał , teraz wszystko jest bez zasad , aby do przodu... pfffff w dupie.

Gość do wwronika77858
ja cie rozumiem.....tez gdybym byla w ciazy chcalambym wyjsc za maz zanim na swiat przyjdzie dzidzia...moja rada idz do innej parafii, napewno trrafisz na ludzkiego ksiedza...a wszyscy ktorzy tu tak jada po tobie udajacych wielkich katolikowa a jestem ciekawa gdyby nagle sie okazalo ze stoja przed taka sytuacja jak ty czy nie spieszyliby sie do oltarza...lecpiej czasami ugrysc sie w jezyk nie pierdolic trzy po trzy... podrawiam