Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juka996655

gorączka u 5-miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość juka996655

Mój 5-mies synek dostał dziś gorączki 38.1 st.C . bez żadnych innych objawów . Byliśmy z nim u lekarza, przepisał eferalgan 80 w czopkach ale nic więcej, bo nie potrafił stwierdzić co dziecku jest. Mówił, że to początek albo grypy, albo infekcji wirusowej. Po czopku temp spadła do 37.3 st.C. Ale synek zaczał troszkę kichać pod wieczór. Choroba u naszego dziecka zdarzyła się po raz pierwszy i jesteśmy spanikowani. Czy w nocy jak mały będzie spał, to go budzić na mierzenie temp. ? Czy jak śpi to znaczy, że nie ma wysokiej gorączki? Czy jakaś choroba, która może się z tego rozwinąć to normalne u tak małego dziecka? Czy może to spustoszyć ten malutki organizm? Mamy nadzieję, że nie rozchoruje nam się synek i że to cholerstwo go puści. Czy Wam dzieci też chorowały tak malutkimi będąc?

Gość juka995566
up

Gość lalalaaaaa
tak jak pisze poprzedniczka - bez paniki. Mój ma 6 miesięcy i też gorączkował -zęby, także dawałam efferalgan. Niedawno miał katar, byliśmy u dr i przepisała lekarstwa po 7 dniach wszystko wróciło do normy. Sprawdzaj dziecku główkę (dotykaj jak śpi czy jest gorąca), co 4 godz. można włozyć nowego czopka.

Gość juka995566
No tak, ale czy mam budzić dziecko jeśli będzie spało i mierzyć termometrem temperaturę? czy jeśli temperatura znowu podskoczy to dziecko nie będzie już tak spokojnie spać?

Gość lalalaaaaa
jak zobaczysz,że czoło jest gorące to warto jednak obudzić dziecko - przy okazji zmienisz pieluchę. a czy jest niespokojne przy goraczce to nie wiem u mojego zęby idą to niespokojny jest przy goraczce (ale to chyba kwestia zębów).

Gość juka995566
Jak główka będzie cieplejsza, to jasne, że obudzę:) dzięki:)

Gość juka996655
temperatura przez noc utrzymywała się na stałym poziomie - 37.3, ale teraz podskoczyła do 37.5 - czy powinnam podać dziecku czopek???

Gość awe1
Kup termometr , do mierzenia temperatury w uchu ( niestety drogi ) ,ale wtedy nie musisz budzić dziecka ,żeby sprawdzić jaką ma gorączkę.Rozumiem zdenerwowanie ale nie wpada w panikę .Jeżeli podskoczy do 38 i zauważysz ,że rosnie -podaj czopek .

Gość juka996655
awe1--------> dzięki wielkie za odpowiedź:)

Gość awe1
Poczekaj kilka dni -zazwyczaj po trzech -czterech dniach albo wykluje się infekcja albo gorączka przejdzie ,Może to tzw.trzydniówka ( chociaż w jej przypadku goraczka dochodzi do 40 stopni ) Jeżeli pojawi się wysypka ( najcześciej na brzuszku ) to znaczy ,że to była właśnie ona .Życzę zdrowia dzidziusiowi a Tobie spokoju ( chociaz sama też trochę panikuję , gdy dzieci mi chorują ) Pozdrawiam :)

Gość juka996655
no właśnie wczoraj jeszcze wszystko było w zalążku, bo zaczęło się od gorączki i lekarz powiedział, że nie może ustalić co to takiego i że trzeba czekać:O dziś idziemy znowu do lekarza, ale synek już kaszle więc coś już powinno być wiadomo:) ja już sama nei wiem co gorsze z tych wszystkich chorób, bo to moje pierwsze dziecko i pierwsza jego choroba:( dzięki raz jeszcze za pomoc i dobre słowo:):):)

Gość awe1
To spokojnie , jeżeli kaszle -to juzm jest jakaś informacja dla lekarza .Może zacząć leczenie :) Będzie dobrze :) Niestety choroby dzieci to najgorsza zmora matek ,ale dajemy radę :) Powodzenia :) Odezwij się po powrocie od lekarza :)

Gość awe1
* oczywiście już (nie jum :( )

Gość juka996655
mam jeszcze jedno pytanie:) synka karmię tylko piersią, ale w tej sytuacji chyba należy dziecko dopajać? jak często? chyba najlepiej wodą, tak?

Gość awe1
Nie musisz dopajać ( moim zdaniem ) .też karmiłam dzieci piersią .Po prostu częściej przystawiaj je do piersi .To powinno wystarczyć .Jeżeli się boisz , dopytaj lekarza :)

Gość kaloszka
nie ma co panikować. Widzisz po podaniu leków przeciwgorączkowych stan się ustabilizował i praktycznie temperatura wróciła do normy. Ja stosuję ibufen. Dziecko go lubi więc jakoś nie ma większych problemów z aplikacją - jest słodki. Tego rodzaju lek zawsze warto mieć pod ręką w domu. Na wszelki wypadek.

Gość buszka33
Masz racje,ibufen sie bardzo prosto aplikuje,szczególnie jesli nasz maluszek jest naprawde mały i przyzwyczajony do ssania smoczka.Poza tym mysle ze smaczek jest bardzo dobry przez co lek jest dobrze tolerowany.

Gość janijaa
Słuchajcie a jak podajecie ibufen dziecku ? Dajecie go na łyżeczce.I co wazne,mam pytanie jaki ma smak,bo to wazne dla mojego dziecka ;)

Gość Monar
Ibufen jest słodziutki, ze smakiem nie ma najmniejszego problmeu. A co do podawania, to jest dołączony praktyczny aplikator.

Ten lek chyba dłużej działa niż paracetamol? Nie dawałam go jeszcze dziecku, Jedynie używam paracetamolu.

Gość Monar
Działa dłużej, bo ok 6 godzin, paracetamol ok 4.