Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malagaa

studiowanie jęz. francuskiego

Polecane posty

Gość malagaa

witam. jestem w pierwszej klasie gimnazjum na profilu kulturowym i mam klasę z rozszerzonym francuskim. są dwie grupy- Ci, którzy już się wcześniej uczyli francuskiego i Ci którzy zaczynają od zera. ja jestem w grupie, która się wcześniej go nie uczyła ( przez 3 lata chodziłam na niemiecki,co okazało się kompletną pomyłką ;) ) no i właśnie mam pytanie w związku z tym. chciałabym pójść na studia związane z tym językiem,więc powinnam zdawać maturę z niego- ale czy dam radę się przygotować do rozszerzonej ucząc się tylko w szkole? czy lepiej zdać rozszerzoną na np. 50 procent, czy podstawową na np. 80? i jakie polecacie studia związane z tym językiem?

Studiuję fil. germańską w Poznaniu na Uniwerku dziennie. Aby dostać się na państwowe studia językowe musisz mieć wysoki wynik z matury z języka który chcesz studiować na poziomie ROZSZERZONYM plus polski na Rozszerzeniu. Ciężko się dostać, ciężko utrzymać, ale studia fajne:)

Gość malagaa
przepraszam za błąd- jestem w 1 klasie LICEUM! a ile sie uczyłaś niemieckiego? i zdając poziom podstawowy z francuskiego- jakie studia mogłabym wybrać? przepraszam za wścibskośc...ale wysokie wyniki to jakie? jakie Ty miałaś jeśli to nie tajemnica?

Hmmm... nie wiem dokładnie jak to jest z fil. francuską, ... musisz zajrzeć na stronę konkretnej uczelni i tam w wymogach poszukać, jedne chcą podstawy z polskiego inne rozszerzenia, ale moim zdaniem SPOKOJNIE dasz radę zdać super frencza na rozszerzeniu jeśli już tak poważnie myślisz w 1 klasie:) matura nie jest taka straszna:) u mnie pod uwagę brali: polski pisemny rozszz.-98% niemieck pis. rozsz- 67% niemiecki ustny rozsz-100% dostałam się mając 142 punkty, a wtedy przyjmowali od 138 :) ale to było 3 lata temu..

Gość malagaa
dzięki za odpowiedź:) no mam nadzieję że mi się uda. uczyłaś się języka tylko w szkole czy jakieś kursy, zajęcia dodatkowe...? niech się jeszcze ktoś wypowie:)

Gość Paulina17
A czego was uczą n atym francuskim ? Sposobów obciągania ? :P

Gość oko ofcy
dziewczyno obudź sie !!! bezsensem jest studiowanie jezyka w kraju w ktorym jezyk ten nie jest oficjalny ! radze wyjechac najpierw do danego kraju zeby zdobyc perfekcyjna praktyke w jezyku i dopiero potem sie zastanawiac czy mozesz to studiowac ... posluchaj tej rady inaczej i tak bedzie siedzialo na tobie ryzyko ''uwalenia''. Studia jezykowe to nie zabawa tylko zajebista harówka ...

Gość malagaa
a niby jak mam wyjechać? nie jestem pełnoletnia a moi rodzice nie mają na to pieniędzy. Paulina 17- wyobraź sobie, że nie, ale wspólczuję Ci jeżeli Twoj francuski sprowadza się tylko do obciągania :)

hej! studiowalam filologie romanska (co prawda 1 rok..:) i chodzilam przez cale 3 lata liceum do szkoly "alliance francaise" -b.polecam, b.dobra szkola. w klasie maturalnej rowniez do tej szkoly zapisalam sie na kursy przygotowujace do matury. uczylam sie francuskego od gim wiec moj poziom byl dosc wysoki. lepiej juz teraz zapisz sie gdzies, lepsze wg mnie sa szkoly jezykowe od prywatnych lekcji :) pzdr!